Ben jij van plan om je financiële situatie in 2022 te verbeteren? En heb je daar misschien goede voornemens voor gemaakt?
Lees dan even verder.
Kijk, met plannen maken is niks mis. Toen ik zelf besloot m’n studieschuld eindelijk fanatiek af te lossen, begon ik ook met het maken van een plan. En dat plan begon ook nog eens op 1 januari.
En toch hè, goede voornemens werken vaak niet goed
Wat het precies is, weet ik niet. Misschien alle weldadigheid rond kerst, of het hoopvolle van een nieuw jaar, hoe dan ook, vaak zie je alles in december veel te rooskleurig in. Je weet wel, dat je je voorneemt om vanaf 1 januari alles en alles helemaal goed te doen. Honderd procent inzet, groot succes, veel resultaat, nul fouten.
En ja, dat gaat natuurlijk mis.
Met die houding haal je het einde van januari waarschijnlijk niet. En als je op mij lijkt, haak je waarschijnlijk zelfs in de eerste week van het nieuwe jaar al af.
Fuck die goede voornemens, dit werkt beter
Vergeet die goede voornemens. Het kan beter. Ik heb ’n kort stappenplan voor je. Drie dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je financiële plan voor 2022 een plan wordt dat je daadwerkelijk kunt volhouden.
Let’s go!
Stap 1: Droom
Begin even met dromen. Met nadenken over wat eigenlijk je doel is. En over waaróm dat eigenlijk je doel is.
- Wil je af van je zorgen over geld?
- Wil je sparen voor iets bijzonders?
- Wil je je baan op kunnen zeggen?
- Wil je vrijheid en onafhankelijkheid?
- Of nog heel iets anders misschien?
Het helpt als je goed weet wat je wilt. Het maakt dat je beter kunt kiezen hoe je je geld wilt inzetten. Welke aankopen voor jou de moeite waard zijn en welke niet.
Niet teveel tegelijk
Wat ook helpt: focus. Ga niet voor tien doelen tegelijkertijd. Dan gaat alles langzaam en dat werkt al snel demotiverend. Kies liever één of maximaal twee of drie doelen om mee te beginnen. Zodra je de eerste haalt, kan er een nieuwe bij.
Kortom: denk vandaag even na over wat je graag wilt. Wat je eerste doel in 2022 zal zijn. En fantaseer dan eens over hoe fijn het zal voelen als je dat doel hebt gehaald.
Doe ’t meteen maar even. Hoeft geen uren te kosten hoor. Tien minuten is genoeg.
Stap 2: Blik terug
Tijd voor de tweede van het maken van een financieel plan voor 2022. Ga even terugblikken. In elk geval op 2021 en als je wilt kun je nog verder terugkijken.
Let op twee dingen: op de obstakels waar je alsmaar tegenaan loopt én op de dingen die daarentegen juist al goed gaan.
De obstakels
Analyseer jezelf even zo eerlijk als je kunt. Welke dingen gaan steeds opnieuw mis? Waar loop je aldoor tegenaan? Wat gaat er steeds weer fout?
Kies drie obstakels. Schrijf ze op en noteer erbij wat je nodig hebt om ze te overwinnen.
- Heb je meer kennis nodig?
- Of mis je vaardigheden?
- Kun je het leuker maken?
- Of simpeler misschien?
Kies vervolgens bij elk van de drie punten een eerste stap. Iets kleins. Iets dat je meteen kunt doen. Een boek lezen, een aflosplan maken, je financiële administratie opruimen, wat dan ook.
En! Belangrijk! Kies vooral de drie eerste stappen waar je het meeste zin in hebt. Dáár begin je mee. (En ja, dat mag echt. Sterker nog, dat werkt heel goed. Hoe leuker het is, hoe makkelijker het is om het vol te houden.)
Wat gaat er al goed?
Soms, zeker als je je doel nog lang niet hebt gehaald, voelt het alsof je nauwelijks vooruit komt. Dat je maar geen vooruitgang boekt, wat je ook probeert.
Maar weet je? Dat valt vaak reuze mee.
Somehow is het makkelijk om te vergeten welke stappen je al wél hebt gezet. Welke dingen je al hebt geleerd. Welke dingen je nu beter doet dan vroeger.
Daarom: denk even na en schrijf drie dingen op die je al goed doet.
En denk niet te snel dat die er niet zijn! Die extra middag die je bent gaan werken waardoor je nu meer geld verdiend. Die dure broek die je pas hebt laten hangen.
Weet je echt niks?
Ha! Je leest deze blog post. Tot bijna onderaan nog wel. Dat telt! Heus!
Stap 3: Verwacht rommeligheid
En dan hier de derde en laatste opdracht voor het maken van ’n financieel plan voor 2022. Komt-ie: verwacht rommeligheid! In 2022 dus. Maar eigenlijk gewoon altijd.
Wat ik hiermee bedoel: hoe meer je je voorneemt om vanaf 1 januari — of vanaf welke dag dan ook — alles helemaal goed en perfect te gaan doen, hoe groter de kans dat je plan in duigen zal vallen.
Je financiën fiksen is best ingewikkeld, zeker als je doelen nog ver weg zijn.
Je zult zien, het gaat niet in één keer allemaal goed. Je gaat soms de mist in. Je komt tegenvallers tegen. Je bent af en toe chagrijnig. Of gefrustreerd. Of gestrest. En op die momenten lukt het meestal niet zo goed.
En dan het goede nieuws: dat geeft niks!
Om vooruitgang te boeken, heb je helemaal geen score van honderd procent nodig. Fouten maken mag. Wat zeg ik, fouten maken hoort erbij. Ontkom je niet aan. Soms gaat het lekker, soms verloopt het rampzalig, soms is het chaotisch.
Precies, rommeligheid.
Vergeet je goede voornemens en omarm die rommeligheid. Verwacht niet dat je vanaf morgen alles goed doet. Hou rekening met baaldagen en tegenslagen. Hoe beter dat lukt, hoe groter de kans dat je gewoon weer doorgaat nadat het even tegenzat.
En als je dat doet? Dan gaat het steeds beter. Let maar op. ☀️