Mijn boek over mijn studieschuld is af (en nu heb ik weer zin om te bloggen)

Iemand die schrijft met een pen, je ziet alleen het papier en een arm in een wollen trui en een hand met een pen (ik was even ondergedoken in het schrijven van mijn boek)
Ik was even volledig ondergedoken in het schrijven van mijn boek. Foto: Green Chameleon

Hoi! Ik ben er nog. Of nee, ik ben er weer, dat is beter. Bloggen kwam er even niet van. Ik was de afgelopen maanden ondergedoken in mijn nieuwe baan en in het schrijven van m’n boek. En nu is het boek af! En bijna te koop! En ik ben ook nog verhuisd!

Tijd voor een update.

Eerst even over m’n boek

Het heet Fuck die studieschuld, net als m’n blog maar met minder hoofdletters. In bijna 160 pagina’s beschrijf ik hoe ik aan m’n studieschuld kwam, hoe ik er jarenlang onder gebukt ging, en hoe het aflossen uiteindelijk veel leuker bleek dan ik had verwacht.

Tijdens het schrijven kwam ik heel m’n geschiedenis weer tegen. M’n mislukte relatie, het koophuis dat ik moest verkopen, m’n marathon, m’n kinderwens. Soms was het schrijven heerlijk, soms lastig. Soms zat ik weken vast en soms ging alles vanzelf.

En toen was het klaar. En nu wordt het boek gedrukt. Vanaf 15 november kun je het kopen, en wel voor 17,50 euro.

En dan over mijn nieuwe huis

Ja, alsof ik nog niet druk genoeg was, met het schrijven van zo’n boek en een nieuwe baan. Maar ja, er kwam een tof huis voorbij en die kans wilde ik niet laten lopen en dus was ik in augustus en september plots ook nog aan het klussen.

Inmiddels wonen m’n zoontje, de poes en ik in het nieuwe huis. Geen uitzicht op de Vismarkt meer dus! Wel nog steeds in Groningen trouwens en wel nog steeds met een mooi uitzicht. En het klussen is grotendeels klaar. Tevreden wel, ik.

Ik verlangde zó naar anonimiteit

Die verhuizing bevestigde nog eens wat ik eerder merkte: ik verlang naar anonimiteit. Op Instagram kom ik nauwelijks nog. Mijn account op LinkedIn heb ik zelfs helemaal verwijderd. En ik vind het heerlijk dat niet heel de wereld meer weet waar ik woon.

En nu duik ik voorzichtig weer op. Heb zin om weer te bloggen. En het is natuurlijk handig om af en toe te roepen dat ik een boek heb geschreven. Dus dat zal ik gaan doen. Maar ik ga geen pogingen doen om mijn Instagram-account te laten groeien.

Serieus hoor, wat een ellende was dat. Engagement krijgen, elke dag posten, nee, liefst drie keer per dag, op alle berichtjes reageren, ik werd er ongelukkig van. Nee, laat mij maar lekker schrijven, hier op mijn blog, en wie het wil lezen die leest mee. That’s it.

En ik ben rücksichtslos gestopt met cursussen verkopen

Het leek me zo heerlijk, om van bloggen mijn beroep te maken. Maar oef, I was wrong. Het verpestte alles.

Kijk maar:

 • Advertenties op mijn blog? Nee, wil ik niet. Mijn boodschap is juist dat de wereld en onze bankrekening erbij gebaat is dat we minder spullen kopen. Dan ga ik toch niet geld verdienen door advertenties te plaatsen?
 • En cursussen verkopen dan? Kijk, cursussen maken vind ik leuk. Maar hoe verkoop ik ze handig? Door mijn Instagram-account te laten groeien en door aldoor reclame te maken. En raad eens waar ik superchagrijnig van word? Precies.

(Oh, en weet je hoe je pas echt veel geld verdiend met het geven van cursussen? Door mensen het idee te geven dat ze het zonder jouw cursus niet kunnen. En laat dan nu net precies het tegenovergestelde van mijn boodschap zijn.)

Ik wil bloggen zonder geld te moeten verdienen

Kortom, weg met dat alles. Niks te verkopen meer. Niks te groeien meer. Het is al goed. Gewoon lekker schrijven. Daar heb ik zin in.

Dus dat ga ik doen

Vanaf 1 januari 2023 elke week een blog post, dat is mijn plan. Of om de week, dat kan ook. Even zien hoeveel ik te vertellen heb. Ouderwets bloggen weer dus, zonder geld te hoeven verdienen. Precies zoals ik drie jaar geleden begon.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

16 REACTIES

 1. Gefeliciteerd met je werk aan je boek! Blij voor je – en blij voor ons dat je weer vaker gaat bloggen. 🙂

 2. Toevallig kwam je afgelopen week in mijn hoofd voorbij, waarbij ik me afvroeg hoe het met je zou gaan (en dat ik je miste op mijn social media ?). Blij te horen dat het goed gaat en je weer je draai gevonden hebt. Geniet van ie weekend! ??

  • Hey, ik ben er nog! Al is het leven zonder social media ook wel heel lekker haha. Maar ik duik vast wel weer vaker op. Jij ook een fijn weekend!

 3. Hoi,
  Ik had je al gemist maar jee, jij hebt niet stil gezeten. :O
  Gefeliciteerd met je boek…en je huis!!
  Heel verfrissend, iemand die niet zo bezig is met zichzelf te promoten en een wandelend reclame boek. Ik blijf je hier volgen. Sowieso veel leuker dan op IG.

  • Dankjewel! En ja, ik ben op zich echt helemaal niet tegen verkopen, vind het juist tof als mensen een eigen bedrijf hebben maar ik werd er zelf dus echt zo superchagrijnig van. Beter zo!

  • Leuk om weer eens wat van je te lezen! persoonlijk ben ik al jaren van mening dat je in de meeste gevallen van je hobby geen beroep moet maken. In veel gevallen is de lol er dan snel vanaf (uitzonderingen daar gelaten natuurlijk). Fijn dat je het nu weer voor de leuk kan doen!

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.