Twijfel je over Zin in Aflossen, m’n zesweekse aflostraining? Misschien moet je het dan niet doen (nee, echt niet)

Een witte vrouw met bruine krullen kijkt twijfelachtig opzij, ze staat voor een gele muur, wellicht gaat haar twijfel over deelname aan Zin in Aflossen, de aflostraining van Fuck Die Studieschuld
Twijfel je of je mee wilt doen aan Zin in Aflossen? Lees dan dit verhaal. Foto: Canva Pro

Update: deze blog post gaat over een training die ik inmiddels niet meer geef. De links werkten niet meer dus die heb ik verwijderd.

***

Twijfel je of je mee wilt doen aan Zin in Aflossen, de nieuwe zesweekse aflostraining van Fuck Die Studieschuld?

Dat is niet zo raar. Hij kost best wat.

Anyway, als je dus twijfelt dan moet je het misschien niet doen.

Lees maar.

Ik wilde wel maar toch deed ik niks

Als student had ik nog niet door dat mijn studieschuld zo’n zware last zou worden. Tuurlijk, ik moest ‘m aflossen, dat wist ik wel. Maar ik geloofde wat menigeen me destijds vertelde: “Joh, als je straks een baan hebt dan komt het wel goed.”

Nou, mooi niet. Hoe ouder ik werd, hoe meer stress en schaamte ik voelde. En een studieschuld van ruim vijftigduizend euro, die los je echt niet zo snel af, ook niet als je eenmaal best een leuk salaris hebt.

Toen ik eenmaal 35 jaar was, wist ik: ik moet iets doen. Iets veranderen. Want als ik alleen het minimum blijf afbetalen dan zit ik nog jaren en jaren aan DUO vast. En daar word ik allesbehalve gelukkig van.

En wat denk je dat ik toen deed?

Niks.

Ik zat een jaar of twee in niemandsland

Tenminste, ik dacht veel over geld na, dat wel.

Ik keek ook graag naar video’s op YouTube van mensen die hun schulden héél snel wisten af te lossen.

En ik voerde soms gesprekken met ’n goede vriend van mij, iemand die toevallig net een fanatiek aflosplan voor zijn eigen studieschuld had opgesteld.

Maar echt iets doen? Daadwerkelijk beginnen?

Nope.

Dat lukte me niet.

Ik verkeerde in die tijd in niemandsland. Een overgangsperiode. Een tijd waarin ik wist dat het anders moest, maar waarin ik nog niet de energie kon opbrengen om ook daadwerkelijk iets anders te gaan doen.

Ik voelde me moe, en hopeloos, en die verdomde studieschuld was veel te hoog.

En toen kwam het omslagpunt

Ik weet het nog precies. Eind 2018 was het, ik was inmiddels 37 jaar. De omslag ontstond door een combinatie van allerlei dingen.

  • Ik was toen al ruim een jaar aan het budgetteren (met YNAB), en dat zorgde ervoor dat ik wist dat ik zowaar geld van mijn salaris kon overhouden
  • Ik was zwanger en ik voelde aan alles dat als het me goddomme nu nog niet zou lukken, dan, ja, dat was gewoon geen optie meer
  • Ik concludeerde dat die moeheid en die hopeloosheid niet vanzelf weg zouden gaan, dat ik daar somehow zelf voor zou moeten zorgen

Ach, waar het precies door kwam, maakt ook niet zoveel uit.

Wat wél cruciaal was: ik realiseerde me plots dat ik iets wilde doen. Niet piekeren, niet stressen, nee, daadwerkelijk beginnen. In actie komen. Gewoon, ergens. En dan maar experimenteren en op mijn bek gaan en leren en hup, weer door.

Net zo lang tot ik van die studieschuld af was.

En sindsdien gaat het aflossen fijn snel. (En nee, dat betekent niet dat ik alles goed doe. Integendeel. Ik heb van alles moeten leren. En zelfs nu ik precies weet hoe het moet, ga ik soms nog de fout in. Geeft niks, hoort erbij. Weer door. Altijd weer door.)

Kortom: heb je zin om in actie te komen? Om daadwerkelijk iets te gaan doen?

In dat geval: gooi je twijfel weg en doe mee met Zin in Aflossen. Het wordt zo tof.

In zes weken leer ik je heel mijn strategie. We gaan rekenen met die ellendige studieschuld van je, we zetten een aflosplan op – in het tempo dat bij jouw leven past, uiteraard – en we gaan een maand lang samen budgetteren. En elke week is er een live-sessie met mij waarin je al je vragen kunt stellen.

Wacht, weet je nog stééds niet of je er klaar voor bent?

Het is zo’n gek iets, ergens klaar voor zijn. Wat betekent dat nu helemaal? Hoe weet je nu of je ergens klaar voor bent? Hoe weet je of je eerst nog iets moet leren? Of je nog extra kennis nodig hebt, of vaardigheden misschien?

Dit is hoe ik het zie: het maakt niet uit hoeveel je al weet, het maakt ook niet uit of je nog dingen moet leren, nee, het gáát erom of je bereid bent om in actie te komen.

Beginnen – experimenteren – vallen – weer door. Net zolang tot het lukt.

That’s it.

Check dit eens:

  • Als je denkt aan dat je je financiën nu eens echt goed kunt fiksen, voel je dan zo’n fijne kriebel in je buik? Een lichtpuntje, hoe piepklein ook?
  • Als ik je straks ga uitleggen hoe je kunt budgetteren, ga je dat dan ook daadwerkelijk doen? En dan niet één keertje, nee, elke maand?
  • Heb je zin om eens goed over je leven na te denken, je keuzes te heroverwegen, en om dan héél bewust te kiezen voor wat je het liefste wilt?
  • En ben je bereid om weer op te krabbelen zodra je tegenvallers krijgt? (Trust me, zodra je Zin in Aflossen koopt, gaat je auto kapot. Let maar op.)

Nou?

Wil je nog stééds meedoen met Zin in Aflossen?

⛔️ Zo nee, geen probleem. Ik snap je wel. Dan zit je in dat niemandsland. En dat geeft niks. Soms heb je even tijd nodig. Het komt nog wel.

✅ Ja? Je bent nog steeds enthousiast? Wacht, je hebt zelfs een beetje zin om mee te doen? WIEHIE!!

Dan hier het goede nieuws: als je nog steeds enthousiast bent dan haal je die investering voor Zin in Aflossen er ongetwijfeld zo uit. Komt goed. (En als je toch ergens vastloopt, help ik je verder.)

  • Koop Zin in Aflossen
  • Lees meer over Zin in Aflossen

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.