De basisbeurs voor studenten keert terug, maar wel pas vanaf het studiejaar 2023-2024. Tijdens het komende studiejaar dat op 1 september 2022 begint, geldt het leenstelsel dus nog. Wat nu? Een tussenjaar nemen misschien?
Een vreemde tijd is het.
Het leenstelsel gaat weg, dat weten we, maar wel pas op 1 september 2023. En dus staan veel huidige en toekomstige studenten plots voor een vraag: wat gaan ze komend studiejaar doen? Toch maar gewoon al studeren of misschien een jaartje wachten?
Hoe weet je nu wat het beste is?
Er is geen simpel antwoord dat voor iedereen werkt. Niet iedereen heeft even veel geld, de een zal de extra kosten van studeren onder het leenstelsel beter kunnen dragen dan ’n ander. En daarnaast heeft ’n tussenjaar allerlei voor- en nadelen.
Kortom, het is handig om je even in de gevolgen van zo’n tussenjaar te verdiepen en om daarna te beslissen wat het beste bij jouw situatie en jouw karakter past. En hieronder laat ik je zien hoe je dat kunt doen. Let’s go!
Allereerst, wat is een tussenjaar precies?
Een tussenjaar nemen betekent dat je het studeren een jaartje uitstelt. Dat kan meteen na het halen van je diploma van de middelbare school, en het kan ook als je al aan het studeren bent, bijvoorbeeld na het behalen van je bachelor.
En wat doe je dan in zo’n tussenjaar?
Ja, wat je maar wilt, daar komt het op neer. Je kunt gaan werken. Je kunt gaan reizen. Als au pair aan de slag gaan. Stagelopen bij een bedrijf waar je later wil werken. Een taal leren. Naar een high school in het buitenland gaan. Vrijwilligerswerk doen. Et cetera.
Opdracht: check even je gevoel als je dit leest
Hoe voelt dit? Word je blij van die opsomming hierboven? Zo’n fijne kriebel, zo’n wauw-als-dat-toch-eens-zou-kunnen-gevoel? Weet je al precies wat jij tijdens zo’n tussenjaar zou gaan doen? Of kun je niet kiezen omdat je wel tien dingen hebt die je wilt doen?
Of, en dat kan net zo goed, misschien heb je daarentegen helemaal geen zin in al die dingen die je tijdens een tussenjaar zou kunnen doen. Misschien kijk je juist al jaren naar het begin van je studie uit, en kun je niet wachten om te beginnen.
Het is een belangrijke aanwijzing, dat gevoel dat je nu hebt. Kom ik zo op terug.
Als tweede, over hoeveel geld hebben we het eigenlijk?
Even een rekensom. Want sure, het leenstelsel is financieel niet gunstig voor studenten, dat weten we. Maar om hoeveel geld gaat het eigenlijk precies? Als je tijdens het studiejaar 2022-2023 een tussenjaar neemt, hoeveel geld bespaar je dan?
Thuiswonende studenten
Vanaf 1 september 2023 krijgen studenten die thuis wonen van DUO een studiefinanciering van waarschijnlijk 91 euro per maand. Met een tussenjaar kun je zo dus 12 * 91 = 1.092 euro besparen. Je loopt dan wel de compensatie voor studenten onder het leenstelsel mis, oftewel 359 euro per jaar. Je totale besparing is 733 euro.
Studenten op kamers
Studenten die op kamers wonen krijgen vanaf 1 september 2023 waarschijnlijk een studiefinanciering van DUO van 255 euro per maand. Een tussenjaar bespaart ze dus 12 * 255 = 3.060 euro. Ook dan krijg je niet de compensatie voor studenten onder het leenstelsel. Je totale besparing is 2.701 euro.
Deze cijfers komen uit dit nieuwsbericht van de Rijksoverheid. De bedragen zijn nog niet officieel vastgesteld, de Tweede Kamer is nog druk bezig hierover te debatteren. Het kan dus zijn dat ze nog gaan veranderen.
Hmm, bespaart een tussenjaar nu veel of weinig geld?
Tja, dat is een vraag waar geen makkelijk antwoord op te geven is. Het verschilt per persoon. Die 2.701 euro die je kunt besparen, hoe beïnvloedt dat je leven? Is dat voor jou veel geld? Of heb je een veelvoud van dat bedrag op een spaarrekening staan?
Daarnaast: wat ga je doen tijdens een eventueel tussenjaar? Kijk, als je een jaar gaat reizen ben je al snel veel meer kwijt dan wat een tussenjaar je oplevert. En als je veel gaat werken, kun je gemakkelijk nog veel meer geld bij elkaar verdienen.
Het gaat niet alleen om geld
En er is nog iets waar je rekening mee kunt houden: de beslissing voor wel of geen tussenjaar draait niet alleen om geld. Zeker nu zo met de pandemie, het was een lastige tijd, kijk ook gerust naar wat nu goed voor je is. Waar heb je zin in?
Zelf heb ik geen tussenjaar genomen maar ik heb tijdens mijn studie wel veel gereisd. En daar ben ik heel blij mee. Het leverde me extra studieschuld op, dat zeker, maar het heeft me ook veel gebracht en geleerd. Ik heb er absoluut geen spijt van. Lees maar.
Andersom kan het ook, misschien heb jij juist wel enorm veel zin om te gaan studeren en zit je helemaal niet te wachten op een jaar lang iets anders doen. In dat geval kun je prima beslissen om geen tussenjaar te nemen, ook al kost dat dat iets meer geld.
Bovendien, kost dat je echt iets meer geld? De kans is groot dat je na je studie meer geld zult verdienen dan ervoor, dus zo snel mogelijk studeren en dus eerder beginnen met een beter betaalde baan levert wellicht op de lange termijn juist geld op.
Kortom, het is nogal een puzzel
Ter geruststelling: beide opties zijn prima. Een tussenjaar nemen kan geweldig zijn. En in september 2022 al beginnen met studeren is ook helemaal goed. Wie weet kun je iets zuiniger leven en iets meer verdienen om het verschil te compenseren.
Tot slot, denk nog even terug aan dat gevoel dat je net had toen ik je hierboven over een tussenjaar liet nadenken. Vertrouw op jezelf en kies wat goed voelt. Waar je zin in hebt. Je weet het zelf het beste. Ik wens je een prachtig jaar.