Doe eens wat vaker precies wat je zelf wilt (dat helpt met alles, is mijn ervaring)

Een jonge vrouw ligt op haar rug in het gras tussen de bloemen, haar ogen zijn dicht, ze oogt kalm en gelukzalig (doe eens wat vaker wat je zelf wilt)
Doe eens wat vaker precies wat je zelf wilt. Foto: Aleksandra Sapozhnikova

Even een wat ongebruikelijk advies deze week: doe eens wat vaker precies wat je zelf wilt. Dus niet wat het hardste nodig is, ook niet wat je denkt dat verstandig is, niet wat je eigenlijk zou moeten doen, nee, vergeet dat alles. Volg je zin.

Zelf ben ik hier héél goed in geworden.

Mijn favoriete dagen zijn dagen zonder afspraken, een heerlijk lege agenda, en dan wakker worden, ontbijten en eens rustig bedenken waar ik zin in heb. Soms wil ik gamen, The Sims 4 meestal. Soms wil ik naar een bos. Soms heel de dag series kijken.

Wat het ook is, dat maakt allemaal niet uit, het gaat erom dat ik precies doe waar ik zelf zin in heb. Geen schuldgevoel, geen to-do-lijstjes die door m’n hoofd spoken, nee, werkelijk alles is goed zolang ik m’n intuïtie maar volg.

Maaike, hoe helpt dit in hemelsnaam met m’n studieschuld?

Ja, dit werkt dus supergoed bij mij, ook financieel. Het is wat indirect, dat wel. Een dag Derry Girls kijken levert me natuurlijk geen geld op. Maar geregeld precies doen waar ik zin in heb, maakt het somehow zoveel makkelijker om m’n doelen te halen.

M’n hoofd heeft het nodig, die dagen waarop ik helemaal niets hoef. Die dagen waarop alles mag en alles goed is. En als ik ze maar vaak genoeg heb, liefst elke week wel eentje, dan verlopen de dagen waarop ik wél van alles moet zoveel soepeler.

Het is zo makkelijk om altijd maar iets te moeten

We moeten al zoveel. Aldoor. Carrière maken. Relaties onderhouden. De badkamer poetsen. Kennis uitbreiden. Het gras maaien. Een goed cadeautje bedenken. En kopen. Mantelzorgen. Bibliotheekboeken terugbrengen. Koken.

En verrassend vaak moeten we in onze vrije tijd óók nog van alles. Hobby’s, mediteren, yoga, het kan allemaal heerlijk relaxed zijn maar als je niet oppast, worden het taken op je to-do-lijst die je liefst wilt overslaan maar die je van jezelf toch moet doen.

En daar word je tegendraads van

Of nee, laat ik het bij mezelf houden: daar word ík in elk geval bijzonder tegendraads van. Als ik aldoor van alles moet dan heb ik nergens meer zin in. Liever kies ik een paar doelen die ik het allerliefste wil behalen en daarnaast doe ik precies wat ik zelf wil.

En tuurlijk, daardoor lopen er dingen in de soep. M’n huis is soms rommelig, stofzuigen doe ik niet elke week, ik eet geregeld een maaltijd uit de magnetron en het wordt, nu ik erover nadenk, hoog tijd dat ik m’n geleende boeken terugbreng naar de bieb.

Geeft allemaal niks.

Doordat ik vaker mijn zin doe, lukt het me om mijn belangrijkste doelen wel te halen. Een boek schrijven, bijvoorbeeld. En tijd met mijn zoontje doorbrengen. En m’n leven wordt er bovendien een stuk leuker van.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.