Krijg je korting als je je studieschuld in één keer helemaal gaat aflossen? Die vraag krijgt DUO zo af en toe, vertelde een voorlichter tijdens een webinar op 14 november 2019.
Hoeveel moet je eigenlijk per maand terugbetalen, vroeg iemand tijdens het webinar. En wat als je niet genoeg geld hebt? En kun je eigenlijk nog een hypotheek krijgen als studieschuldbezitter?
Hieronder de vragen met de antwoorden van DUO. Let’s go.
Krijg je korting als je heel je studieschuld in één keer gaat aflossen?
Je kunt je studieschuld in één keer aflossen en wilt in ruil daarvoor eigenlijk wel een fijne korting. Kan dat misschien? Die vraag krijgt DUO af en toe, en het antwoord is duidelijk. Nee. Korting krijg je niet, ook niet als je heel veel tegelijk kunt terugbetalen. Helaas. Maar goed, snel aflossen loont wel, je betaalt dan minder rente.
Wanneer moet je beginnen met aflossen?
Na je afstuderen begint de aanloopfase. Dat is een periode van twee jaar waarin je je studieschuld nog niet hoeft terug te betalen. Aflossen mag al wel, en kan je bovendien rente schelen, maar het is niet verplicht.
Na die twee jaar begint de aflosfase. In die periode is terugbetalen wel verplicht. Deze periode duurt 15 of 35 jaar, afhankelijk van onder welke regeling je valt. (De aanloopfase van twee jaar komt voor de aflosfase, deze zit er dus niet bij in.)
Hoeveel moet je terugbetalen?
Dat hangt af van je inkomen en van het inkomen van je eventuele partner. DUO kijkt naar je inkomen van twee jaar geleden. Dat inkomen kan DUO namelijk gemakkelijk opvragen bij de Belastingdienst.
Wie telt als je partner?
Iemand is je partner als:
- je bent getrouwd
- als je een geregistreerd partnerschap hebt
- als je een notarieel samenlevingscontract hebt
- als je samen een kind hebt, of een kind van de ander hebt erkend
- als je samen een huis bezit
- als je fiscale partners bent
En wat als je samen in een huurhuis woont en verder niks?
Als je alleen een huurhuis met iemand deelt dan telt die persoon niet als je partner.
Wat als je bent getrouwd onder huwelijkse voorwaarden?
Ook dan wordt het inkomen van je partner gewoon meegerekend bij de berekening van je maandbedrag.
Wat als je heel weinig verdient?
Het kan zo zijn dat je op basis van je inkomen uitkomt op een bedrag van 0 euro per maand. Oftewel: dat je helemaal geen draagkracht hebt om af te lossen op je studieschuld. Elk jaar wordt opnieuw een berekening gemaakt. De uitkomst van die nieuwe berekening telt ook weer voor een jaar.
Wat als je inkomen is gedaald?
DUO kijkt standaard naar je inkomen van twee jaar geleden. Daalt je inkomen met meer dan 15 procent, dan kun je DUO verzoeken om je maandbedrag opnieuw uit te rekenen. Als je inlogt bij Mijn DUO kun je dit aanvragen.
Wil je weten wat je allemaal kunt doen en regelen bij Mijn DUO? Of heb je wat aanmoediging nodig omdat je niet durft in te loggen omdat je vreest dat je studieschuld heel hoog is geworden? Lees dan dit.
Wat als je hoge vaste lasten hebt?
DUO kijkt alleen naar je inkomen, niet naar je vaste lasten. Een hoge huur of hypotheek is geen reden voor een lager maandbedrag. Het aflossen van je studieschuld is een maandelijkse financiële verplichting die is gebaseerd op je inkomen. DUO houdt geen rekening met je andere financiële verplichtingen.
(Wel jammer, ik woon zelf ook in een best duur appartement. En dat terwijl ik een flinke studieschuld heb. Ooit was-ie zelfs 51.759 euro en 61 cent. Hier mijn verhaal.)
Wat als je in de Ziektewet zit?
Ook dan kijkt DUO in principe naar je inkomen van twee jaar geleden. Mocht je inkomen in de tussentijd zijn gedaald, dan kun je via Mijn DUO een herberekening aanvragen van je maandbedrag.
Wanneer heb je het recht om een verlaging van je maandbedrag aan te vragen?
Iedereen heeft altijd het recht om dat te vragen. Het is alleen niet gezegd dat je die verlaging ook altijd zult krijgen. Dat hangt af van je inkomen. Maar je mag DUO verzoeken een nieuwe berekening te maken, dat recht heb je altijd.
Wordt je maandbedrag herberekent als je een groot bedrag aflost?
Dat kan. Stel je hebt een schuld van 25.000 euro en je lost de helft af, dan kun je DUO vragen om een herberekening. Als je in Mijn DUO via iDEAL betaalt, kun je direct aanvinken dat je een nieuwe berekening wilt. (Als je in de aanloopfase van twee jaar al extra aflost dan maakt DUO automatisch een herberekening.)
Wat als je extra geld wilt terugbetalen?
Dat kan. Stel je maandbedrag is 50 euro en je kunt prima 100 aflossen. Je kunt dan, zodra je aflosfase is gestart, inloggen op Mijn DUO en je maandbedrag verhogen. Die verhoging is vrijwillig dus je kunt ‘m ook op elk moment zelf weer stopzetten.
Eenmalig of alleen af en toe een extra betaling doen kan ook. Je logt dan in op Mijn DUO en daar kun je via iDEAL gemakkelijk een betaling doen. Geld overmaken naar DUO kan ook.
Wat als je je studieschuld in één keer helemaal wilt aflossen?
Je krijgt dan weliswaar geen korting als je je studieschuld in één keer helemaal gaat aflossen, maar het kan natuurlijk zeker fijn zijn om dat toch te doen. Het kan via Mijn DUO met iDEAL of via een overboeking. In dit geval is iDEAL het handigst, je weet dan zeker dat je precies het goede bedrag betaalt, inclusief exact de rente die je op dat moment bent verschuldigd.
Wat als je een hypotheek wilt?
Dat is een lastige vraag. In het algemeen: hypotheekverstrekkers kijken naar je studieschuld. Je schuld heeft immers effect op wat je per maand kunt betalen. De maximale hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen, zal daardoor lager zijn. Een koophuis kopen, zal dus lastiger zijn als je een hoge studieschuld hebt.
Als je een deel van je studieschuld aflost, kun je DUO om een nieuw bericht vragen waarin je actuele saldo staat. Het is vervolgens aan de hypotheekverstrekker om te beslissen of ze daar al dan niet mee willen rekenen. Vaak kijken ze alleen naar je oorspronkelijke schuld.
Wat als je tijdelijk niet af wilt lossen?
Dat kan. Je kunt een aflosvrije periode aanvragen. Dat kan zonder opgaaf van reden. Dat kan handig zijn als je even niet kunt betalen, of als je bijvoorbeeld op wereldreis gaat. Je hoeft maximaal vijf jaar niets terug te betalen. Je mag die vijf jaar ook opknippen in verschillende perioden.
Let op: de rente loopt wel gewoon door, en de maanden die je niet aflost worden bij je aflosfase opgeteld. Die 15 of 35 jaar die je aflost, worden er dus niet korter van.
Wat als je opnieuw gaat studeren?
Als je je studie weer oppakt of nog een andere studie gaat doen, kan het aflossen van je studieschuld in sommige gevallen worden stilgelegd. Krijg je weer studiefinanciering? Dan gaat dat stopzetten automatisch. Zo niet, dan kun je stopzetten regelen via Mijn DUO. Ook in deze aflosvrije periode loopt de rente door.
Werkt DUO met automatische incasso?
Dat kan, daarvoor moet je wel eerst je rekening doorgeven en toestemming verlenen.
Wat als je in het buitenland zit?
Als je tijdelijk of voorgoed naar het buitenland vertrekt, moet je een paar dingen regelen. Allereerst de betaalwijze. In Nederland betalen de meeste mensen met automatische incasso. Vanuit landen buiten de Europese Unie is dat niet mogelijk. Je krijgt dan maandelijks een betaalverzoek.
Het nadeel is dat aan zo’n betaalverzoek vaak extra bankkosten zitten. Om die te voorkomen kun je ook in plaats van elke maand één keer per jaar betalen. Als je daarvoor kiest, ontvang je in oktober of november een betaalverzoek. Voor het einde van het jaar betaal je dan het verschuldigde bedrag voor heel het jaar.
Als je in het buitenland woont, kan DUO niet automatisch je inkomen opvragen. Je moet je inkomen daarom ieder jaar aan DUO doorgeven. Dat kan via Mijn DUO en in sommige gevallen ook via de mail.
En wat als je op de Antillen woont?
Als je op de Antillen woont, heb je nog een extra mogelijkheid. Je kunt je studieschuld dan aflossen via een lokaal rekeningnummer en in lokale valuta. Lees voor meer informatie deze uitleg van DUO.
Wat als je geen DigiD hebt?
Om in te loggen bij Mijn DUO heb je een DigiD nodig. Je kunt er alles mee checken en veel zelf mee regelen. Mocht je niet meer kunnen inloggen, dan is het belangrijk dat je je contactgegevens aan DUO doorgeeft en dat je aangeeft dat je correspondentie graag via de post wilt ontvangen. (Brieven mogen vanwege privacyredenen niet via de mail worden verstuurd.)
Wat als je nog meer vragen hebt?
Jep, het is zeker jammer dat je geen korting krijgt als je heel je studieschuld in één keer kunt aflossen maar hopelijk hielpen deze vragen en antwoorden je toch nog ’n beetje. Heb je nog meer vragen, kijk dan op de website van DUO, daar is veel informatie te vinden. En mocht je er niet uitkomen, dan kun je contact opnemen met de klantenservice.
Kijk bijvoorbeeld hier:
Wil je het webinar graag zelf terugkijken? Dat kan hieronder. (De webinars van DUO zijn ook te vinden op duo.nl/webinar.)
Tips nodig om af te lossen?
En wil je graag van je studieschuld af maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Don’t worry, ik was net zo. En nu betaal ik dertigduizend euro af in twee jaar tijd. Wil je weten hoe me dat lukt? Hier mijn stappenplan. Doe mee!
In mijn moeders tijd was, rond 1985, was er een kortingsregeling ingevoerd als de studiebeurs in één keer terugbetaald kon/zou worden. Dit scheelde werkelijk bijna de helft. Kan voor de pechgeneratie deze regeling ook ingevoerd worden? Dat zal al zoveel opluchten. Nu is het zo’n zware last; om depressief van te worden.
Helemaal mee eens, goed idee
Dit is zeker een goed voorstel. Wel zo eerlijk ook. Eerst heb je de pech dat je geen studiebeurs meer krijgt maar beloven ze je 0% rente. Nu komt er opnieuw een studiebeurs en wordt ook nog eens rente berekend over je schuld. Dus eigenlijk wordt je dubbel gepakt!