Renée Lamboo had niet alleen een studieschuld, ze zat ook nog eens midden in de economische crisis met een onverkoopbaar appartement. Een restschuld van 40.000 euro hing als een zwarte wolk boven haar hoofd.
Niet bepaald leuk, nee.
Maar: ze wist het tij te keren. En hoe! Inmiddels is ze 35 jaar, heeft ze haar studieschuld afgelost, spaarde ze maar liefst een ton bij elkaar, en is ze begonnen met het investeren in vastgoed. En ze deelt alle financiële lessen die ze leerde op haar blog PorteRenee.
Tijd voor een interview.
Hey Renée, hoe hoog was je studieschuld eigenlijk?
“Even zien, het was 18.000 euro en een beetje. Mijn ouders hadden de studie van mijn broer en mijn zus betaald. Toen ging het bedrijf van mijn vader failliet en was het geld op. Ik moest mijn studie daardoor zelf betalen.”
“Ik heb mijn best gedaan om m’n studieschuld niet te hoog te laten worden. Ik ben thuis blijven wonen en ik werkte naast mijn studie. Artikelen schrijven, toen al. En die 18.000 euro was natuurlijk best veel geld, maar ik was toch wel tevreden.”
Hoe lang heb je over het aflossen van je studieschuld gedaan?
“Niet zo lang, een jaar of drie. Ik was 21 of 22 jaar toen ik klaar was met studeren en ik ben toen vrij snel begonnen met aflossen. Ik woonde destijds met mijn toenmalige vriend in een huisje van 300 euro per maand. Dat hielp natuurlijk.”
“Tijdens het aflossen heb ik trouwens samen met die vriend van toen een huis gekocht. Dat kon gewoon, banken vroegen nog helemaal niet naar je studieschuld. Toen we net in dat koophuis woonden, heb ik het laatste beetje van mijn studieschuld afgelost.”
Hoe voelde dat?
“Ik herinner me dat ik ging opzoeken wat het bedrag was dat nog openstond, zodat ik precies genoeg geld kon overmaken. En de brief waarin stond dat ik mijn studieschuld volledig had afgelost, heeft een jaar op de koelkast gehangen. Trots was ik.”
“Oh, en ik vond het jammer dat DUO me daarna alleen een saaie brief stuurde. Ik had toch op zijn minst een zin met het woord gefeliciteerd erin verwacht. Maar nee. Het was toch leuk geweest als er een ballon in de envelop had gezeten.”
Wat zijn je beste tips voor mensen met een studieschuld?
“Meteen beginnen met aflossen. Ik ben heel blij dat ik destijds direct ben begonnen. Ik deed dat omdat de rente toen hoog was, maar ook met de huidige rente van 0 procent adviseer ik dat nog steeds. Het is lekker als er iets van je bordje is. Later wil je wellicht kinderen en een koophuis en dan is het heel fijn als die studieschuld inmiddels weg is.”
“Elke maand betalingen doen werkt goed. Stel als het lukt van tevoren in dat je automatisch extra betaalt. Ik deed dat niet omdat mijn inkomen wisselde. Ik bekeek daarom per maand hoeveel ik kon missen. En als ik extra geld binnenkreeg, loste ik de helft daarvan af. Van de andere helft deed ik leuke dingen, weekendjes weg enzo.”
Lees nog 5 tips van Renée Lamboo over het aflossen van je studieschuld op PorteRenee.
Je loste dus extra af maar je gaf ook nog wel geld uit?
“Ja, ik leefde niet heel zuinig. Terugkijkend had ik mijn studieschuld nog veel sneller kunnen aflossen. Ik vond het destijds best moeilijk om gemotiveerd te blijven. Ik wilde zoveel dingen tegelijkertijd hebben en doen.”
“Inmiddels zou ik het anders aanpakken. Nu zou ik zeggen: juist door zo snel mogelijk af te lossen blijf je gemotiveerd. En de totale tijd dat je aan het aflossen bent, wordt er bovendien korter van. Liever even doorpakken dus.”
“Het is trouwens jammer dat DUO geen brieven meer stuurt. Die brieven waren soms confronterend, maar ze zorgden er wel voor dat je aan je studieschuld bleef denken. Als je daar nu geen zin in hebt, dan log je gewoon nooit bij DUO in.”
Zie je ertegenop om in te loggen bij DUO? Lees dan dit.
Waarom ben je voorstander van versneld aflossen terwijl de rente bij DUO momenteel 0 procent is?
“Die lage rente van DUO lijkt fijn maar kan tegen je werken. Ik hoor vaak verhalen van mensen die geld lenen bij DUO en daar dan mee gaan beleggen. Dat is écht niet slim. Speculeren met geleend geld kan je in de problemen brengen.”
“Natuurlijk, op zich is een lage rente prettig. Maar er is een nadeel, die lage rente haalt de urgentie om af te lossen weg. Maar de kans is groot dat de rente wel weer omhoog gaat. En als dat gebeurt, dan ben je heel blij als je van je studieschuld af bent.”
Was je altijd al goed met geld?
“Nee, niet altijd. Mijn vader was impulsief, hij gaf veel geld uit. Mijn moeder schreef juist elke euro op. Zelf dacht ik vroeger vaak: ach, het komt wel goed. Dan had ik een bijbaantje en ging ik tijdens mijn lunchpauze winkelen. Soms gaf ik dan meer geld uit dan ik op die dag verdiende.”
Wanneer leerde je om slimmere financiële keuzes te maken?
“Midden in de economische crisis ging mijn relatie uit. Het huis van mijn ex en ik ging in de verkoop. Kopers waren er niet te vinden. En ik wist: zodra we het huis wél verkopen, blijf ik achter met een restschuld van zo’n 40.000 euro.”
“Het huis bleek jarenlang onverkoopbaar. In die tijd ben ik de hypotheek fanatiek extra snel gaan aflossen. Alle leuke dingen zette ik on hold. Toen het huis na drie jaar eindelijk werd verkocht, was mijn restschuld gelukkig nog maar duizend euro.”
Zo, 40.000 euro in drie jaar, dat is veel geld. Hoe was die tijd?
“In het begin was het heel kut. Ik vond het heel zielig voor mezelf. Kasper, destijds mijn vriend en inmiddels mijn man, gaf me dan een schop onder mijn kont. ‘Kom op’, zei hij dan. ‘Niet zo piepen, je weet waar je het voor doet.’ Dat vond ik niet altijd leuk om te horen maar het hielp wel.”
“Het was ook handig dat Kasper me soms tegenhield haha. Ik kon op maandagochtend helemaal enthousiast uitrekenen hoeveel ik wel niet zou kunnen besparen om dan op maandagavond alweer voor te stellen om eten te laten bezorgen.”
Wat zeg je tegen mensen die zeggen dat ze niet snel willen aflossen omdat ze wel een beetje van het leven willen genieten?
“Als je dat zegt dan ga je er vanuit dat je alleen maar leeft als je consumeert. En dat is onzin. Er zitten allemaal voordelen aan minder geld uitgeven. Je bent creatiever, je brengt al gauw meer tijd door met je geliefden.”
“Zelf leerde ik dit toen ik tijdens die drie jaren in dat onverkoopbare huis zo zuinig leefde. In het begin wilde ik steeds uit eten. Maar toen ik het een tijdje niet deed, merkte ik dat ik het eigenlijk helemaal niet zo erg miste.”
Maar uit eten gaan is toch wel fijn?
“Kijk, ik wil best elke week een keer uit eten. Maar nu met het coronavirus merk ik het ook weer: mis ik het nu echt? Nou, nee. Dat valt wel mee. Ik ben nu niet minder gelukkig. Mooie realisatie is dat wel.”
“Wanneer geniet ik het meest? Niet in restaurants en winkels. Nee, ik denk dan aan dat we met de kinderen rond de tafel dansen. Muziek aan. De jongste bij papa op de arm. Dan denk ik: we hebben het zo leuk samen. En dat zit ‘m niet in geld.”
Hoe is het leven na je studieschuld?
“Wat leuk is: dat ik mijn studie zelf moest betalen heeft me een groot verantwoordelijkheidsgevoel gegeven. Ik moest het zelf doen en heb het aflossen heel serieus opgepakt. Dus het heeft me wel iets opgeleverd.”
“Toch was ik die eerste maanden na het aflossen van mijn studieschuld vooral heel blij dat ik geen geld meer naar DUO hoefde te sturen. Ineens had ik geld over. Uitgeven!! Hahaha. Dat zou ik nu inmiddels anders aanpakken.”
Wat zou je nu dan anders doen?
“Stel je voor dat je elke maand 200 euro aan DUO aan het aflossen was, dan zou ik dat bedrag die eerste maand nadat je klaar bent fijn uitgeven aan leuke dingen. En daarna zou ik zeker 150 euro per maand opzijzetten.”
“Sparen met een automatische spaaropdracht zodat je er niet steeds over na hoeft te denken. En als je voldoende spaargeld hebt – zeg drie tot zes keer je maandelijkse kosten – dan kun je dat bedrag gaan beleggen. Ook dat kan automatisch.”
“Als je niet oplet, is die tweehonderd euro namelijk zo verdwenen. Even naar de winkel, even ergens lunchen, nog even een koffie halen. Terwijl: zet dat bedrag elke maand opzij en het levert je al snel best een hoop geld op.”
Hoeveel geld verdien je? Ben je daar open over?
“Ja hoor, dat mag je gerust vragen, ik ben voor openheid. Ik ben steeds meer gaan verdienen. Toen ik begon als journalist verdiende ik bruto tussen de drie- en vierduizend euro per maand. Later werd dat zo’n zeven- tot achtduizend euro bruto per maand.”
“Nu met PorteRenee fluctueert het. Maar het gaat lekker. Volgend jaar maken Kasper en ik er een BV van. We geven onszelf dan elk een salaris 46.000 euro bruto per jaar. Per persoon dus. Dat is 3833,33 euro bruto per maand.”
Hoe is het om samen te werken met je man?
“Dat gaat heel goed, maar we zijn elkaar ook wel eens zat hoor. We hebben samen veel over geld geleerd. Toen we elkaar leerden kennen, zat ik nog met dat onverkoopbare huis. En Kasper had een creditcardschuld. Hij leende van mij geld voor een winterjas.”
We zijn samen in dat koophuis gaan wonen en hebben alles samen opgelost. En toen stelde hij mij tijdens een wandeling voor om een ton bij elkaar te sparen. Thuis zijn we gaan rekenen hoe dat zou kunnen. En ik vond het gelijk een goed idee.
Heb je tips voor mensen die anders denken over geld dan hun partner?
“Als je verschillende ideeën hebt over geld is het lastig. Soms zie je dat de een z’n vinger in de dijk steekt terwijl de ander er nieuwe gaten bij maakt. Dat schiet niet op. Als eerste: ga praten. Vertel wat je wilt, en ook waarom je dat wilt.”
“Kom je er niet samen uit? Ga vooral niet drammen. Begin gewoon zelf. En maak het zichtbaar. Zet bijvoorbeeld een pot op het aanrecht waar je het geld in stopt dat je bespaart. Zo ziet de ander hoeveel het oplevert.”
“En als je eenmaal resultaat hebt, vraag dan om een nieuw gesprek. Het helpt vaak dat je kunt laten zien wat de opbrengst is. En als het echt niet wil en je door je partner in de financiële problemen raakt, zou ik serieus overwegen om de relatie te verbreken.”
Zijn kinderen duur? Heb je tips om het goedkoop te houden?
“Of kinderen duur zijn? Dat is grotendeels een keuze. De veranderingen van seizoenen zijn hier wel duur. Die van ons zijn drie en zes jaar, ze groeien als kool en hebben steeds nieuwe schoenen nodig en een nieuwe jas. Maar verder valt het me reuze mee.”
“Schoenen koop ik bij een dure winkel, verder koop ik geen merkkleren. Daar geven m’n kinderen ook niet om. Ze willen graag kleren die lekker zacht zijn, verder maakt het ze niets uit. En soms koop ik kleren ook tweedehands. Niet altijd, het kost wel extra tijd.”
“Speelgoed haal ik gerust van Marktplaats. En ik koop alleen de dingen waar mijn kinderen veel mee spelen. LEGO, knutselspullen, Paw Patrol. We zijn lid van de bibliotheek en ik koop soms tweedehands een jaargang Donald Duck.”
Heb je een fijne bespaartip?
“Bedenk eens wat een maaltijd van jou mag kosten. Zo kun je je boodschappenbudget bepalen en kiezen welke recepten daarbij passen. En je kunt ermee schuiven. Als je op maandag lekker goedkoop soep eet, dan kun je op dinsdag iets meer uitgeven.”
“Als je hier net mee begint, ben je steeds even aan het rekenen. Maar je zult zien dat je het al snel in je hoofd hebt. En bij recepten op internet staat vaak de prijs per persoon. En dan haal je die boodschappen natuurlijk ook liefst nog in de aanbieding.”
Wil je meer bespaartips? Check dan de Budget Boodschappen Cursus van PorteRenee.
Wat zijn je plannen de toekomst?
“Nou, we hebben net een appartement gekocht. Voor de verhuur, als investering dus. Dat gaan we straks verbouwen. Oh, en Kasper droomt ondertussen van een huis op Ibiza. Wie weet ooit eens.”
“Oh, en ik heb net een kasboek gelanceerd! De Money Planner van PorteRenee. Daar staan tips in en je kunt je vaste lasten erin in opschrijven, net als je inkomsten en uitgaven en je dromen. Dat wilde ik graag maken, een kasboek dat mooi is zodat je ‘m met plezier invult.”
Meer lezen?
Hieronder nog een paar interessante verhalen op het blog PorteRenee. En je kunt Renée ook volgen op Instagram.
- Waarom aflossen je géén dief van je eigen portemonnee maakt
- Hoe wij een ton spaarden (voor ons eigen huis)
- Wat doe je eerst: studieschuld aflossen, sparen of hypotheek aflossen?
“Het huis van mijn ex en ik ging in de verkoop.”
Ehm, ‘ex en mij’, lijkt me.
“Toen ik begon als journalist verdiende ik bruto tussen de drie- en vierduizend euro per maand. Later werd dat zo’n zeven- tot achtduizend euro bruto per maand.”
Allebei in loondienst of allebei als zzp’er? Of wordt hier bruto-salaris uit loondienst met bruto-omzet als zzp’er vergeleken?
Oh, geen interactie hier.