In dit verhaal deel ik twaalf tips die je helpen bij het vragen om salarisverhoging.
Sterker nog, ik laat je precies zien met welke strategieën ik mijn maandelijkse inkomen wist te verdubbelen.
Grapje.
Een bekentenis
Eerst een bekentenis: ik ben beroerd in het fiksen van salarisverhoging.
Eerst was ik zo blij dat ik überhaupt een contract kreeg aangeboden dat ik niet eens aan onderhandelen dacht. Later was ik zo blij dat ik een vaste aanstelling kreeg dat ik opnieuw geen enkele poging deed om meer te gaan verdienen.
En toen ik daarna wél besloot om salarisverhoging te vragen, werd mijn verzoek afgewezen. Een paar jaar later probeerde ik het nog eens. Again, nope.
En toen nam ik ontslag. ?
Dat kan natuurlijk beter
Sterker nog, dat kan véél beter. En al helemaal als je vrouw bent. Vrouwen worden nog altijd onderbetaald. Lees de CBS-cijfers maar. Oh, en ben je wit? Dan heb je geluk. We leven in een racistische wereld, zie bijvoorbeeld hier.
Een simpele oplossing voor racisme en seksisme bestaat niet.
Wat hopelijk wel een beetje helpt, is dat je je goed kunt voorbereiden op het vragen om salarisverhoging.
Door mijn eigen mislukte pogingen en mijn frustraties daarover ben ik me gaan verdiepen in het vragen om salarisverhoging. Ik heb ’n rijtje tips verzameld voor hoe je het slimmer kunt aanpakken dan ik destijds deed.
Twaalf tips voor het vragen om salarisverhoging
- Praat met je collega’s over jullie salarissen. Spannend, I know. Zijn we niet gewend. Maar het helpt enorm! Je komt er zo achter hoe je er zelf voorstaat en daarnaast kun je eventueel samen met andere mensen in actie komen.
- Vergeet ook vooral je mannelijke collega’s niet om hulp te vragen. Check hoeveel zij verdienen. Vraag hoe ze onderhandelen, welke tactieken ze gebruiken en welke antwoorden ze geven als de baas niet direct overtuigd is.
- Teveel taboe? Begin klein. Met een collega die je vertrouwt. En vergeet niet: veel werkgevers vinden het maar al te lekker dat dit taboe bestaat. Zo komen mensen die minder verdienen er minder snel achter dat ze om meer kunnen vragen.
- Check wat mensen in vergelijkbare functies elders verdienen. Praat met mensen, hou vacatures in de gaten en volg de website van de beroepsvereniging, et cetera. Hoe beter je weet welk salaris terecht zou zijn, hoe sterker je staat.
- Kijk goed naar je functiebeschrijving en hou een lijst bij van alle dingen die je er nog extra bij doet. Daarmee kun je handig aantonen waarom je meer geld waard bent dan het salaris dat bij je functie hoort.
- Denk ook aan dingen die juist níet in je functiebeschrijving staan. Ben je bijna altijd bereikbaar? Los je alle technische problemen op? Coach je je collega’s? Zorg je voor een fijne sfeer? Werk je over als er plots extra werk is? Dat is allemaal waardevol.
- Wat ook helpt: werk aan je zelfvertrouwen. Zorg dat je er helemaal van overtuigd bent dat je dat hogere salaris verdient. Dat je precies weet waarom je goed bent in je werk en waarom je dus waardevol bent voor je baas.
- En wat ook helpt: een aanbieding voor een andere baan waar je meer verdient. Die liggen niet altijd voor het oprapen natuurlijk, maar mocht je de kans krijgen, maak er vooral gebruik van. Ga met het bod naar je baas en vraag naar wat er mogelijk is.
- Denk niet te snel dat salarisverhoging er niet in zit. Soms is er meer mogelijk dan je denkt. Bovendien is er niks mis met praten over je ambitieus en vragen wat er kan. Kan er echt niks? Vraag dan wanneer er wél iets mogelijk is.
- Lukt het je echt niet om meer salaris te krijgen? Denk ook aan andere opties. Een abonnement op een sportschool, flexibelere werktijden, meer reiskostenvergoeding, een vergoeding voor je internet thuis, goedkoper eten in de kantine, et cetera.
- Krijg je als antwoord dat het volgend jaar misschien wel kan? Vraag dan om een concrete lijst met actiepunten waar je aan moet voldoen om die verhoging binnen te slepen. Zo heb je houvast en duidelijkheid. Dat voorkomt frustraties.
- Help je collega’s. Deel zelf ook hoeveel je verdient zodat ook zij makkelijker kunnen vragen waar ze recht op hebben. En voel je hier vooral niet schuldig over. De wereld wordt eerlijker als we open zijn over onze salarissen.
Heb jij een goede tip?
Er zijn natuurlijk nog veel meer tips die je kunnen helpen bij het vragen om salarisverhoging. Met welke tactiek boekte jij resultaat? Of welke strategie mislukte juist volledig? Deel het hieronder. Kunnen we mooi van elkaar leren. ?
Puntje 8 werkte erg goed voor me onlangs. Soort van… ik was niet van plan om te blijven, maar kreeg een tegenbod dat ik niet kon weigeren. Dus er zat nog wel wat speling in blijkbaar.
Toch gek dat er zo’n taboe zit op dat praten over je salaris. Waar komt dat vandaan? (Ikzelf voel me er ook niet prettig bij, maar kan niet uitleggen waarom).
Dit komt net op het goede moment. Volgende week contract bespreking en ik heb na 6 maanden promotie gemaakt. Ben me nu goed aan het voorbereiden op de salarisonderhandeling, dat is mijn minst sterke punt helaas.