Ik heb mijn baan opgezegd. Jep, ontslag genomen. Ik ga fulltime bloggen

Maaike Wind aan het werk als journalist, met telefoon, kladblok en een pen (niet lang meer trouwens, ik heb net mijn baan opgezegd)
Ik aan het werk als journalist. Niet lang meer, ik heb net mijn baan opgezegd. Foto: Siese Veenstra

Ik heb mijn baan opgezegd.

Jep, mijn vaste baan bij Dagblad van het Noorden. Weg zekerheid, weg salaris, weg dertiende maand. Vanaf september ben ik fulltime blogger. En ondernemer. En YouTuber. Zoiets. (Ik moet het allemaal nog uitpluizen.)

Heb ik enig idee waar ik aan begin? Nauwelijks.

Kan ik hier genoeg geld mee verdienen? Geen idee.

Ben ik gek geworden? Mogelijk.

Het punt is, ik heb zin in een avontuur. In iets nieuws. In iets ingewikkelds. In iets waarvan ik niet zeker weet of ik het kan.

En ik heb ook zin om veel meer mensen te helpen met hun studieschuld

Ik zal toch vast niet de enige zijn die gebukt gaat onder die akelige studieschuld? Dat vroeg ik me af toen ik dit blog in oktober 2019 begon. Na tien maanden bloggen kan ik je zeggen: ik ben zéker niet de enige die die studieschuld als last ervaart.

Al snel kreeg ik mailtjes. Eerst een paar, toen steeds meer. Allemaal mensen die me vertellen dat ze het zo fijn vinden dat ik mijn ervaringen openlijk deel. Dat ze zich óók rot voelen, dat ze zich óók schamen, dat ze óók geen idee hebben hoe het verder moet.

Kortom: veel mensen voelen zich net als ik een paar jaar terug. Gefrustreerd en moedeloos. Het is mij uiteindelijk gelukt om van het aflossen iets positiefs te maken. En dat kan ik anderen leren. Mijn hoofd zit vol ideeën. Ik wil hier zó graag mee aan de slag.

Stiekem droom ik er al jaren van om ondernemer te zijn

Ondernemer zijn, geen baas hebben, alles-alles-alles zelf kunnen beslissen, precies doen wat ik denk dat goed is, daar droom ik al jaren van.

Decennia zelfs, eigenlijk.

Het is een droom die ik niet mag hebben, dacht ik vroeger. Onmogelijk, onrealistisch, onhaalbaar. Doe normaal. Hou op. Dit kun je niet. Zoek een baan.

Ik was bang dat ik zou mislukken. Dat ik plat op mijn bek zou gaan, en dat iedereen dat dan zou zien.

Die kans bestaat natuurlijk nog steeds.

Ik vind het alleen niet zo’n erg scenario meer. Als het gebeurt, ach ja, dan sta ik weer op. Het alternatief – altijd blijven dromen zonder ooit te springen – is veel enger.

Weet je, sinds ik ontslag heb genomen voelt de wereld bijna ondoenlijk groot. Ik voel me weer alsof ik zestien ben. Alles kan en ik weet nog niks en ik moet alles nog ontdekken. Het leven voelt overweldigend en veelbelovend en doodeng. I love it.

Maar, maar, maar…

Ja, dat denk je nu wellicht. Dat denken veel mensen, getuige de reacties die ik krijg als ik vertel dat ik mijn baan heb opgezegd.

Hieronder de vragen en opmerkingen die ik aldoor krijg en mijn antwoorden daarop.

Maar je geeft al je zekerheid op!

Nou, dat valt nog wel mee. Een vaste baan biedt niet meer zoveel zekerheid als vroeger. Bovendien: door fulltime voor een bedrijf te werken, blijft er weinig tijd over om er iets bij te doen. En slechts één inkomstenbron hebben, levert juist onzekerheid op.

Daarnaast: van zekerheid word ik niet gelukkig. Tuurlijk, dat vaste salaris is fijn. En die dertiende maand die ik elk jaar krijg is heerlijk. Heus. Maar: sinds ik mijn baan heb opgezegd, huppel ik door het huis. Dat is me ruimschoots meer waard.

Maar je hebt een zoontje, en nog in je uppie ook!

True. Dat heb ik. Des te méér reden om mijn baan op te zeggen. Of, tenminste: des te méér reden om mijn hart en mijn dromen te volgen. Kijk, ik ben natuurlijk een voorbeeld voor hem. Wat wil ik dat hij in deze situatie zou doen? Ja, precies. Daarom.

En tuurlijk, ik moet geld verdienen. Gaat dat me lukken met mijn blog en mijn aflostrainingen? Nou, geen idee. Dat ga ik ontdekken. Maar zo niet, dat verzin ik iets anders. Dan zoek ik schrijfklussen erbij. Of ik word barvrouw. Zoiets. Komt wel goed.

Maar Maaike, seriously, YouTube? Je bent bloody 38!

Hahaha. Ja. Het mooie aan ouder worden: het maakt me allemaal niks meer uit. Ik heb vroeger zo veel gepiekerd over wat anderen wel niet van me zouden denken. Nee, echt, zo héél héél veel. Ik durfde mezelf niet te laten zien. Ik schaamde me voor alles.

Ik weet niet precies waar het omdraaide. Ik heb ook geen tips. Niet echt. Ouder worden helpt. Enge dingen toch doen, dat helpt ook. Praten over die schaamte, dat helpt ook. Inmiddels denk ik: ik heb zin in YouTube. Dat is genoeg. De rest maakt niet uit.

Maar hoe moet het nu met je studieschuld?

Dat komt goed. Mijn plan was om mijn studieschuld in 2020 volledig af te lossen. Dik 30.000 euro in twee jaar. En dat is mijn plan nog steeds. Dankzij de vertrekregeling van de krant krijg ik een aardig bedrag mee waardoor ik de overstap aandurf.

Wordt het lastiger om het te halen? Jep. Zeker. Maar ik heb vanaf september natuurlijk extra tijd. Dus ik kan even vol aan de slag met Marktplaats. En wie weet wat ik nog meer verzin. En: ik ga er een challenge van maken waar ook jij aan mee kunt doen.

Doe je met me mee?

De details volgen nog, ik ben nog volop aan het brainstormen. Het wordt iets waarbij we elkaar kunnen motiveren, elkaar tips kunnen geven en elkaar erdoor kunnen slepen. En who knows, wie weet kunnen we samen virtueel wijn drinken.

Tof toch? Dacht ik ook. Zin om mee te doen? Schrijf je dan in voor m’n nieuwsbrief en de aankondiging van de challenge ploft vanzelf in je inbox.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

26 REACTIES

 1. Knap hoor, om daar zomaar voor te kiezen. Dat bedrag van je oude werk is natuurlijk wel erg prettig en geeft tijd om dingen op de rit te brengen. Ikzelf zou het niet zomaar kunnen (en willen), maar ik ben helemaal voor doen wat je vind dat je moet doen. Ikzelf ben ook bezig om mijn studieschuld sneller af te lossen dan de 6,5 jaar die er nu nog voor staat. Ben er wel klaar mee na 8,5 jaar.

  • Ja, dat bedrag is zeker fijn. Sterker nog, zonder dat bedrag had ik het niet gedaan. En succes met sneller aflossen dan! 🙂

 2. Die zag ik niet aankomen! Wat ik me wel altijd afvraag bij soortgelijke verhalen – en dus ook bij dat van jou – is hoe het dan echt zit met je inkomensverwachtingen. Dat hele ‘o, ik heb echt geen idee of ik er genoeg geld mee kan verdienen, maar ik zet de rigoureuze stap’, dat voelt altijd een beetje onrealistisch? Ik ga er toch wel een beetje vanuit dat je nu al aanzienlijk wat geld uit de online activiteiten haalt, waardoor je weet dat je zonder je vaste inkomen niet op korte termijn op straat staat? Ik hoop dat je hier antwoord op wil geven 🙂 Veel succes in elk geval!

  • Hoi! Ja, eens zien. Ik heb er natuurlijk wel vertrouwen in, anders zou ik het niet doen. Maar veel geld verdien ik nog niet. Mijn bezoekersaantallen groeien wel lekker. Het punt is: nu naast mijn volledige baan hou ik niet veel tijd over. En dus kan ik bij lange na niet zo veel tijd en energie in mijn blog steken als ik zou willen. Een kip-ei-situatie. Door gebruik te maken van de vrijwillige vertrekregeling bij de krant waar ik werk, krijg ik de kans om de sprong te wagen. Ik krijg een bedrag mee waardoor ik inderdaad niet op korte termijn op straat zal staan. Hierdoor krijg ik de kans om mijn blog tot bedrijf om te vormen. En hoeveel geld ik daarmee kan verdienen? Dat weet ik niet precies, dat ga ik ontdekken. En als het onvoldoende blijkt, dan zoek ik er bijvoorbeeld schrijfklussen bij. Een beetje spannend is het dus wel. En dankjewel voor je succeswens! 🙂

 3. Wow, heel veel succes! Ik heb me alvast geabboneerd op je kanaal en je blog blijf ik natuurlijk ook volgen!

  Heb je wel eens gehoord van de four tendencies van Gretchen Rubin? Ik heb laatst haar boek gelezen en sindsdien snap ik waarom ik zo veel van mezelf herken op jouw blog – jij bent net als ik een rebel! En in deze blog zag ik daar ook weer heel veel van terug, het is duidelijk dat niemand jou iets kan vertellen! Geniet van het gevoel dat niemand dat voorlopig dus ook meer zal doen, ik geloof erin dat het je gaat lukken!

  • Thanks! En hey, wat leuk dat je dat boek noemt. Ik heb het boek zelf niet gelezen, maar ik ben er wel eens ergens iets over tegengekomen en toen herkende ik het zelf ook enorm. En pas noemde iemand anders dat boek ook al als tip. Ik zal het maar eens op mijn leeslijst zetten.

 4. Maar als je nu al geen idee hebt hoe je zelf geld wil gaan verdienen, waarom zou ik dan bij jou training moeten volgen over wat ik moet doen om mijn studieschuld in te lossen?

  Bedoel dit niet lullig, vind je schrijfstijl echt heel charmant en je lijkt me een leuk persoon, maar als het gaat over waar ik zelf in moet investeren/van wie ik dingen moet aannemen komt je verhaal niet super sterk over.

  • Ha, daar zeg je me wat. Kijk, ik heb al jaren een vaste baan. Wat ik heb geleerd is hoe ik heel zuinig kan leven, en dat bovendien op zo’n manier dat ik het leuk vind. Daardoor lukt het mij om mijn studieschuld heel snel af te lossen. En dat is precies waarover ik schrijf en wat ik anderen laat zien.

   Wat ik nu ga doen, namelijk ondernemer worden, is nieuw voor mij. En ja, natuurlijk heb ik wel een idee in mijn hoofd, maar ik weet niet of het me lukt. Ik ga allemaal nieuwe dingen leren. Ik heb er zin in, en ik vind leren sowieso tof, dus ik heb er wel vertrouwen in. Maar ja, of er daadwerkelijk een ondernemer in mij schuilt, valt nog te bezien.

   Kortom: voor advies over het ondernemerschap moet je voorlopig niet bij zijn. Advies over zuinig leven en aflossen daarentegen, kom maar op. 🙂

 5. Top actie. Kan het ook weer helemaal voelen. Dat moment dat je je eigen gekozen vrijheid tegemoet gaat. Fantastisch.

  Het is helemaal goed hoor. Geld is relatief. En offers leggen hoort bij de stap. De keuze tussen luxe goederen of gewoon smakelijk eten, je vaste lasten kunnen betalen en af en toe ergens wat drinken…

  Die vrijheid van creativiteit is onbetaalbaar.

  Afijn, lijkt me leuk om jou proces verder te volgen.

  Veel plezier ?

  • Dankjewel! En ja, die vrijheid, daar verlang ik naar. Terwijl ik als journalist al behoorlijk wat vrijheid heb trouwens. Maar er kan altijd meer bij haha.

 6. Heel veel succes met je bedrijf! Ik weet uit ervaring hoe spannend het is om deze stap te nemen en dat niet iedereen in je sociale omgeving staat te applaudiseren. Laat je dat niet ontmoedigen. Ik ben in een beroerde tijd begonnen (in de nasleep van de kredietcrisis) en ben na negen jaar nog steeds ‘in business’. Het geeft mij een stuk minder stress dan fulltime in loondienst werken. En zelf je tijd indelen is natuurlijk ook fijn.

  • Hey, dankjewel! Ik krijg gelukkig ook veel leuke reacties hoor. Sommige mensen snappen niet zo goed dat bloggen geld kan opleveren. Zij reageren soms een tikkeltje bezorgd. Maar ach, het wordt een avontuur en als ik er niet voldoende mee verdien dan zoek ik er iets bij. Komt ook wel weer goed. En ja, mijn eigen tijd indelen, daar kijk ik enorm naar uit. En wat goed dat je nog steeds zo lekker bezig bent! Veel plezier en succes voor de komende negen jaar.

 7. Heel veel succes met ondernemen! Ik heb veel van je blog gelezen, en de kernboodschap is pure focus op de aflossing van de schuld, dus ik kan het voor de ‘success story’ die je wilt verkopen niet helemaal rijmen dat je op 30% van de 30k eindstreep besluit om de focus te verleggen? Het verhaal zou ‘kloppen’ als je dit jaar de focus zou behouden op aflossing van de studieschuld, en eenmaal schuldenvrij besluit om te gaan ondernemen. Tenzij er toch al wel een steady inkomstenstroompje is ontstaan, en je alsnog dit jaar de schuld geheel aflost, maar het klinkt erg onzeker en ontstaat zelfs een risico dat je alsnog langer moet terugbetalen. En dan is de boodschap niet meer zo sterk.
  Anyways, groot respect dat je in jouw situatie in ieder geval de schuld flink onder controle hebt gekregen en daarmee ook anderen (inclusief mij) hebt weten te inspireren. Waarvoor dank!

  • Hoi Hylke, don’t worry, ik ga mijn focus zeker niet verleggen! Althans, ik kies inderdaad voor een nieuw carrièrepad, maar ik ga zeker ook mijn studieschuld snel aflossen. Het is nog steeds mijn doel om er dit jaar helemaal vanaf te zijn. Dankzij de vrijwillige vertrekregeling krijg ik nog een paar maanden salaris, en ik ben bovendien al een beetje aan het verdienen als ondernemer. Kortom: het zal nog even flink doorwerken zijn maar daar deins ik niet voor terug. En graag gedaan trouwens, succes met aflossen!

 8. Ik heb ook een studies schuld en los die zeker niet versneld af. Heeft alleen maar voordelen en het is bovendien gratis geld. Mensen geen schuldgevoel of angst aanpraten aangaande schulden. Schulden zijn niet verkeerd zolang je de middelen aanwend voor verdiensten en die verdiensten meer zijn dan de kosten van de schuld. Als je de schuld aangaat voor braspartijen ben je uiteraard verkeerd bezig. Verder kun je gaan hefbomen waarbij je vreemd vermogen voor je laat werken. ik snap die focus op aflossen niet zo, beter de focus leggen op verdienen, verdiencapaciteit, opbrengst en omzet…
  Ondernemen en schulden gaan hand in hand…immers kosten gaan voor de baat…

  • Hoi Gerlof, nou, ik sta er precies andersom in. Misschien dat ik nog eens een hypotheek afsluit, maar verder ga ik nooit meer lenen. Ook niet als ondernemer. Ik ben bezig een stevige financiële basis op te bouwen, en schulden horen daar voor mij niet bij. Ken je Dave Ramsey? Ik volg pretty much zijn systeem. Voor mij werkt dit heel goed. Maar het kan natuurlijk ook heel anders, dat klopt. Als iemand het geen probleem vindt om een studieschuld te hebben, dan is dat natuurlijk alleen maar mooi voor diegene.

 9. Wat herkenbaar. Super leuk. Good for you! Ik heb hetzelfde verhaal. Heb na 20 jaar ook opgezegd en ga ook van alles proberen, waaronder bloggen. Zo veel zin in, dingen proberen. Nieuwe dingen, waarvan ik niet weet of ik ze kan.Als in een staartje had, zou ik nu gaan kwispelen. Per september ben ik eigen baas. En ik zie het allemaal wel! Succes jij!

 10. Hoi Maaike. Veel succes met je nieuwe afvontuur. Over 31 dagen doe ik mijn allerlaatste DUO-betaling. En dan heb ook weer ruimte om groots te dromen en denken. 🙂

  • Hey Janneke, wauw, je bent er bijna!! Wat goed! Veel plezier met plannen maken voor de toekomst. En dan ga ik je hopelijk snel achterna.

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.