Op de helft! Ik los in 2 jaar 30.000 euro studieschuld af. Zo ziet mijn leven eruit

Een lachende Maaike Wind op straat, symbolisch voor dat ze op de helft is van het aflossen van haar studieschuld
Ik ben op de helft van het aflossen van mijn studieschuld! Nee, al iets over de helft! ? Foto: Siese Veenstra

Mijn studieschuld was begin 2019 nog 31.557 euro en 68 cent. Nu, na ruim een jaar fanatiek aflossen, is daar nog 12.999 euro en 99 cent van over.

Jep, ik heb in vijftien maanden tijd maar liefst 18.557,69 euro overgemaakt naar DUO.

En het was zowaar nog leuk ook.

In dit verhaal beschrijf ik hoe ik mijn enorme studieschuld in twee jaar wegwerk.

 • Ik vertel hoe mijn leven er nu uitziet
 • Ik leg uit waarom het aflossen véél fijner is dan ik had verwacht
 • Ik laat mijn maandbudget zien

Wacht even, zo veel aflossen lukt natuurlijk alleen als je heel veel geld verdient?

Dat valt best mee. Kijk, ik heb een vaste baan. Dat is een voorrecht. Ik werk als journalist bij Dagblad van het Noorden, 36 uur per week. Dat levert me netto 2770 euro per maand op, en daarnaast nog vakantiegeld en een dertiende maand. Dat helpt nogal bij het aflossen, dat is waar.

Tegelijkertijd: ik heb geen partner, ik heb wel een kind, en de huur van mijn appartement is 910 euro per maand. Waar het om draait, meer dan om je inkomen, is je instelling. Als je gemotiveerd bent en bereid tot offers, dan zal het je lukken, ook als je minder geld verdient en het langer duurt.

Welke dingen doe je dan allemaal niet meer?

Kleding koop ik niet meer, zelfs niet tweedehands. Ik ga nauwelijks nog uit. Ik herinner me niet precies wanneer mijn laatste bezoek aan de kapper was, maar ik droeg in elk geval een korte broek. Maanden geleden dus. Ik ga ook niet naar de bioscoop, niet naar musea en niet op reis.

De spijkerbroek die ik draag komt uit de kledingkast van mijn moeder. Mijn zoontje speelt met tweedehands speelgoed. Ik neem elke dag een stapel boterhammen mee naar m’n werk, en een pot met pindakaas. Ik kook zelf, pasta meestal, en wat ik overhoud vries ik in.

Oef. Dat zal wel afzien zijn?

Welnee! Het is heerlijk. Ik voel me lekkerder dan ik me in jaren heb gevoeld. Ik ben tevreden. Ik twijfel of ik het op moet schrijven, het oogt wat pathetisch, maar fuck dat: ik ben gelukkig.

Dat komt zo:

 • Ik maak me geen zorgen meer over geld. Nooit. Tuurlijk, ik ben er nog niet, maar ik heb een plan en ik weet dat het plan werkt. Dat scheelt zo veel stress.
 • Nieuwe spullen kopen is een valkuil. Vroeger kocht ik iets, dan was ik even heel blij, en al gauw wilde ik wéér iets nieuws. Nu niet meer. Nu ben ik blij met wat ik heb.
 • En dat fanatieke aflossen levert me nog iets op: hoop. Voor het eerst zie ik mijn financiële toekomst met vertrouwen tegemoet. Weg zorgen. Ik zie overal kansen.

Leuk hoor, die kansen. Maar heb je nog wel vrienden over nu je nooit meer met ze meegaat?

Toegegeven, het is wennen. Plots ga ik nooit meer mee. Sla ik traktaties af. Mijn vrienden vragen inmiddels al niet eens meer of ik op vrijdagavond mee ga naar de kroeg.

Maar ook dat levert iets moois op: ik doe extra mijn best voor mijn vriendschappen. Ik vertel mijn vrienden dat ik blij met ze ben, bijvoorbeeld. Dat was ik eerder ook wel, maar dat zei ik zelden.

En, ter geruststelling: er is van alles dat je ook zonder geld met je vrienden kunt doen. Samen eten en biertjes drinken kan ook thuis. Wildkamperen is spannend en gratis. Netflix-marathons zijn heerlijk.

Maar in godesnaam, waarom zo fanatiek? De rente is 0 procent, aflossen is niet nodig!

Dat denk je maar. Aflossen heeft wel degelijk zin. Tenminste, je moet het zelf weten natuurlijk, maar ik doe het vol overtuiging. Kijk, die tactiek van lenen bij DUO en dan elders sparen zodat je een pietsie rente krijgt, dat levert nauwelijks iets op.

Bovendien: het kóst je wel iets.

Ja, de rente is 0 procent. Maar het gáát niet om de rente.

Het gaat erom dat je een fijn leven hebt.

Een studieschuld geeft stress, hoe laag de rente ook is. Schulden maken dat je inkomen niet echt van jou is. Dat je moet aflossen, verplicht, of je nu wilt of niet. Weg vrijheid, weg opties, weg kunnen kiezen om je baan op te zeggen.

Ik merk het met elke extra afbetaling die ik doe: mijn stress daalt. Ik maak plannen. Ontdek nieuwe mogelijkheden. Ik kan niet wachten tot ik, ergens aan het eind van dit jaar, mijn studieschuld volledig af kan lossen. Daarna is mijn geld echt van mij. Hoera!

Oké, oké. Kom maar op met dat maandbudget

Mooi zo. Kijk maar mee. Dit is een overzicht van mijn uitgaven in een gemiddelde maand. Het wisselt natuurlijk wel een beetje, van maand tot maand.

Huur€910
Gas, water en licht€72
Zorgverzekering€102
Overige verzekeringen€14
Contactlenzen€32
Boodschappen€220
Auto (vaste lasten)€25
Trein, bus en benzine€50
Internet, tv en telefoon€70
Kinderopvang€318
Belastingen€40
Donaties€10
Sparen voor NYC€20
Poes€20
Cadeautjes€50
Aflossen studieschuld€1220

Meer weten over mijn inkomsten en uitgaven? Hier een verhaal over m’n maandbudget waarin ik nog veel meer laat zien.

Hmm, ik wil ook best extra aflossen, maar het hoeft toch niet zo extreem?

Nee hoor, dat hoeft niet. Ik begon ook niet zo fanatiek als ik nu ben. Het werkt aanstekelijk, ik ontdek steeds nieuwe manieren om te besparen. Daardoor ga ik steeds sneller.

Maar begrijp me niet verkeerd: alle beetjes helpen. Los eens een tijdje maandelijks vijftig euro extra af. Honderd, als je durft. Kijk hoe het voelt.

En studeer je nog? Schroef je studielening alvast omlaag. Kan best. Leef zuinig. Doe het samen met je vrienden. Maak er een sport van: wijn drinken in het park, bijkletsen in de bibliotheek, film-weekenden op de bank. Je zult zien: sober leven is leuker dan je denkt.

***

Twijfel je of snel aflossen nu met het coronavirus wel verstandig is? Lees dit.

Wil je weten waarom mijn studieschuld eigenlijk zo hoog was? Nou, dat kwam zo.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

12 REACTIES

 1. Hallo Maaike,
  Goed bezig, wij leren onze kinderen dat ze beter niet, en als het dan echt noodzakelijk is, zo min mogelijk te lenen bij de DUO. Dit komt in hun latere leven goed van pas.
  Wel leuk dat je de mindset veranderd hebt en alle emoties die bij geld komen kijken onder woorden brengt, je stress daalt door het aflossen. Heeft ook met je geld type te maken.
  Kijk ook eens op http://www.moneyfulness.nl voor meer info op dat vlak

  • Hoi Machiel, dankjewel! Ja, nooit meer lenen, dat is een goede les. Het duurde even maar inmiddels snap ik dat ook haha.

 2. Super tof om te lezen! Het is zo motiverend als je lekker bezig bent en het steeds minder wordt. Ik kwam je blog tegen via LinkedIn deze week!

  Zelf heb ik geen studieschuld, maar ben ik wel heel bewust bezig met sparen en minimalisme. Ik zie het telkens als een overwinning als ik weinig geld heb uitgegeven in een maand of als ik weer iets verkocht heb via Marktplaats.

  • Hoi, welkom op m’n blog! Leuk dat je even komt kijken. En ja, lekker hè. Herkenbaar. Ik had gedacht dat het afzien zou zijn, die twee jaar enorm snel aflossen, maar het is veel leuker dan ik dacht. Zet ‘m op!

 3. Erg herkenbaar verhaal, tussen 1997 en 1999 iets van 30000 gulden nog terugbetaald, vooral als je handig met geld en in de gelegenheid bent kan het echt wel. Zo blij toen ik klaar was, het voelde alsof ik opnieuw kon beginnen.

 4. Herkenbaar verhaal zeg. Ik zelf heb na een lange studieperiode zonder diploma een schuld van 69.000 opgebouwd. Destijds was ik er onverschilig over, en nu nog raak ik er niet overstuur van. Wel ben ik er achter dat het handiger is om een dergelijke schuld niet in de weg van toekomstige plannen te laten staan.Aflossen dus. Inmiddels zit ik na 5 jaar aflossen op 36.000. Aangezien de rente van de lening op 0 staat heb ik er voor gekozen om niet al het geld klakkeloos aan DUO te geven maar ook eeb deel op een spaarrekening te zetten. Daar heb ik nu 20.500 klaar staan om op het einde van de rentevaste periode over te maken. Mocht er iets gebeuren dan is het geld in ieder geval nog beschikbaar.

  Heel leuk om te lezen hoe je het hebt aangepakt. Mocht jouw rente op 0 staan dan zou ik aanraden om ook een gedeelte op een spaarrekening te houden voor het geval dat er iets gebeurd, aan DUO geven kan altijd nog.

  • Hoi Ron! Wauw, je bent lekker fanatiek! Goed bezig. En ja, hoewel jouw tactiek natuurlijk prima kan, kies ik er bewust voor om direct af te lossen. Allereerst kan ik zo niet meer in de verleiding komen om het geld toch aan iets anders uit te geven. En als tweede, en dit maakt voor mij veel verschil: omdat ik elke maand alles weer overmaak, voel ik me aldoor enorm blut. En dat zorgt voor een enorme motivatie. Daardoor ga ik veel sneller. Psychologisch verschil. Als ik jouw methode had gekozen, dan had ik inmiddels bijna 20.000 euro op een spaarrekening gehad, en dan zou ik lang niet zo fanatiek meer zijn, denk ik. Nu doe ik ruim 30K in twee jaar. Dat zou me anders nooit lukken. Dus ja, ik doe het expres zo, voor mij werkt dit goed. Waarmee ik niet wil zeggen dat jij het verkeerd doet hoor, kies vooral de strategie die voor jou goed werkt.

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.