Waarom ik mijn studieschuld ondanks het coronavirus versneld blijf aflossen (met checklist voor jouw situatie)

Een slapende kat, symbool voor dat het prima is als je je studieschuld vanwege het coronavirus even niet versneld wilt aflossen
Je studieschuld versneld aflossen ondanks het coronavirus? Dat kan, maar je mag het ook gerust even rustig aandoen. Foto: Vnukko

Mijn moeder puzzelt. Mijn vriendin strijkt alle jurken in haar kast. Mijn neefje en nichtje spelen samen in de tuin.

Als het leven ingewikkeld is, is het fijn om zelf iets simpels te doen.

Zo is het met bloggen ook. Daarom beantwoord ik de komende tijd vragen van lezers over het aflossen van je studieschuld. (Heb je ook een vraag? Kom maar op!)

Hier komt de eerste.

Ga je ondanks het coronavirus door met het versneld aflossen van je studieschuld?

Jep. Ik heb net 886,27 euro naar DUO overgemaakt. Dat is ruimschoots meer dan mijn verplichte minimumbedrag van 166,85 euro per maand. Dus ja, ik ga zeker door met het versneld aflossen van mijn studieschuld, coronavirus of niet.

Is dat ook mijn advies aan jou? Niet per se. (Daar kom ik zo op terug.)

Kijk, het coronavirus laat me nog eens extra zien hoe belabberd ik er financieel voorsta. Wat als ik twintigduizend euro op de bank had staan? Gewoon, opzijgezet voor een lastige tijd? En wat als ik, en nu droom ik even, een koophuis had zonder hypotheek?

Precies, dat had al het verschil gemaakt.

Tuurlijk, DUO is de beroerdste niet

DUO zal deze weken echt geen deurwaarder op je afsturen als je niet op tijd bent met je aflossingen. Sterker nog, DUO belooft soepel om te gaan met mensen die door het coronavirus hun studieschuld niet meer kunnen afbetalen.

Dat is geruststellend. Waarom ik dan toch extra aflossingen doe?

Omdat ik een plan heb voor de toekomst:

 • Ik wil die twintigduizend euro op mijn bankrekening hebben staan
 • Ik wil geld beleggen (en LEGO kopen)
 • Ik wil wonen in dat koophuis zonder hypotheek

Knetterrijk hoef ik niet te worden. Maar ik wil méér dan mezelf deze maand en dit jaar kunnen redden. Ik wil me graag nóóit meer zorgen maken over geld.

Stap één is zorgen dat ik zo snel mogelijk schuldenvrij ben zodat ik mijn inkomen efficiënt kan inzetten om die doelen te behalen.

Mijn studieschuld is een noodgeval (en ik wil er rap van af)

Het coronavirus heeft invloed op de economie, zegt het Centraal Planbureau (CPB). Het CPB schetst vier scenario’s voor de gevolgen van COVID-19. Alle vier gaan ze uit van een recessie, oftewel een periode van minimaal zes maanden waarin de economie krimpt.

Ik ben me er daardoor extra van bewust dat mijn studieschuld een noodgeval is. Om mijn financiële situatie te verbeteren, moet ik er als de sodeknetter van af. En dus blijf ik aflossen, zo fanatiek als ik kan.

Moet jij je studieschuld ondanks het coronavirus ook versneld blijven aflossen?

Niet per se, zoals ik hierboven al schreef. Het hangt van je situatie af.

Hier een checklist:

 • Hoe stabiel is je inkomen? Als er een kans is dat je door het coronavirus je baan zal verliezen of minder geld zal verdienen, stop dan vooral met het doen van extra aflossingen. Zet het terugbetalen ook gerust even helemaal stop.
 • Is je inkomen goed maar voel je veel stress? Betaal dan zonder zorgen even alleen het minimumbedrag aan DUO. Zet de rest op je spaarrekening. De rente is laag of zelfs 0 procent, dus je kunt dit zonder problemen doen.
 • Is je werk stabiel, heb je niet veel stress en wel zin om versneld te blijven aflossen? Hoppa, stuur je geld naar DUO. Het voordeel: dat fanatisme werkt aanstekelijk. Het zweept je op. Je zult zien dat het aflossen daardoor steeds sneller gaat.

Tip: Maak een aflosplan dat werkt voor jou

Nog een laatste overweging: ik vermoed dat die middelste optie voor velen zal voelen als de beste. En dat is helemaal goed. Ik word zelf steeds fanatieker, en hoewel dat op zich natuurlijk ook prima is, is dat geen doel op zich.

Wat ik leerde: je hebt een plan nodig dat werkt voor jou. En dat plan zal soms veranderen, zoals nu wellicht met het coronavirus. Dat hoort erbij. Experimenteer en kijk wat werkt. Dat is de beste manier om het aflossen vol te houden. ?

***

Zin om meer te lezen? Hier zijn nog een paar verhalen:

 • Waarom mijn studieschuld zo groot is? Nou, dat kwam zo
 • Zit je je thuis te vervelen door het coronavirus? Hier 9 klusjes die je geld opleveren
 • Waarom het aflossen van mijn studieschuld veel leuker is dan ik had verwacht

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

8 REACTIES

 1. Goed bezig, je zit op 75%! Ik op 6% afgelost (maar begon ook niet zo hoog hoor) en daar komt maandelijks 1,6% bij! Ik ben in loondienst en werk door, dus bespaar eerder in deze tijden omdat ik geen sociale activiteiten onderneem. Ik los dus ook nog steeds vervroegd en extra af 🙂

  • Jaaa, driekwart! Bijna, eigenlijk. Het is afgerond 75 procent. En vervroegd én extra, lekker bezig! Dat had ik ook beter kunnen doen haha. Zet ‘m op!

 2. Ik heb je site begin dit jaar doorgestuurd naar mijn zoon die vorig jaar afstudeerde. Hij zei natuurlijk dat hij nog helemaal niet hoefde te beginnen met betalen…
  Toch heeft hij een maandelijkse betaling aangemaakt én kijkt hij elke maand wat er nog extra naar de DUO kan.
  Oma schonk hem vorige maand €1000 en heel verstandig heeft hij dat meteen naar de DUO over gemaakt.
  Zelf los ik extra af op de hypotheek en ook ik haal nog wel inspiratie uit je blog.

  • Hoi! Herkenbaar, die reactie van je zoon, zo had ik vroeger ongetwijfeld ook gereageerd haha. Maar hij is snel om, zo te horen! Mooi zo. Dat gaat hem vast veel opleveren. En je hypotheek extra snel aflossen, wat goed! Ik wil misschien straks ook wel een huis kopen. Voelt gek, om dan weer een schuld aan te gaan. Maar misschien een zo laag mogelijke hypotheek en die dan ook weer supersnel aflossen, dat is wel een idee. Moet je nog veel?

   • 11 Jaar geleden begonnen we met een hypotheek van € 176750.
    Inmiddels staan we op €102450.
    Het verschil per maand is nu €370 en dat wordt natuurlijk weer extra afgelost.

 3. Goed bezig hoor met 77%! Ik denk dat dat balkje ook wel motiveert! Ik zit zelf op 10% afgelost met een schuld van nog 27.000€. Ik spaar zelf eerst voor een buffer terwijl ik ook verhoogd aflos. Bij een voldoende budget (ook voor een woning) ga ik alle extra’s aflossen!

  • Ah, lekker bezig! En ja, fijn hè, om die bedragen en percentages omlaag te zien gaan. Fijn motiverend. Succes met aflossen!

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.