Mijn blog Fuck Die Studieschuld bestaat vandaag drie jaar!

Een grote neonrode drie op een houten muur in het Everyman Cinema in Liverpool (symbolisch, mijn blog bestaat drie jaar)
M’n blog bestaat vandaag drie jaar! Foto: Jack Hunter

Op zaterdag 12 oktober 2019 lanceerde ik dit blog. De eerste verhalen publiceerde ik al in de week ervoor maar dat telde nog niet. Nee, die twaalfde, dat was het begin. Op die dag stond in Dagblad van het Noorden een groot verhaal van mij over mijn studieschuld.

Bijna had ik dat verhaal niet geschreven. En bijna was ik dit blog niet begonnen. Ik durfde niet. Schaamde me te veel. Veel te veel.

Maar gelukkig deed ik het uiteindelijk toch. (Dat ging zo.)

Waarom ik begon met bloggen

Het doel van mijn blog was destijds om uit te leggen waarom ik had besloten om superzuinig te leven en mijn studieschuld zo snel mogelijk af te lossen. Ik wilde vertellen over alle fouten die ik had gemaakt en ik wilde al helemaal vertellen over hoe fijn dat fanatieke aflossen bleek te zijn.

Vrijwillig extra snel aflossen? En dat dat dan ook nog leuk blijkt te zijn? Dat hoorde ik nooit iemand zeggen. En dat was wel mijn ervaring.

Over een doelgroep dacht ik niet lang na. Ja, mensen met een studieschuld. Maar in feite schreef ik voor mezelf. Ik schreef voor mezelf als student, voor mezelf als net afgestudeerde en voor mezelf als vrijgezel in een veel te duur appartement. Ik schreef precies wat ik zelf destijds graag had willen horen.

De eerste tijd: zelf fanatiek aflossen

En wat een wervelwind was het! Wat ik hoopte, gebeurde ook: er bleken veel meer mensen te zijn die flink baalden van hun studieschuld, zich er soms ook enorm voor schaamden, en die het fijn vonden over mijn ervaringen te lezen.

En omgekeerd hielp het mij zeker ook. Tot en met december 2020 was ik zelf nog aan het aflossen en het werkte supermotiverend om mijn zoektocht te delen. Als het goed ging, juichten jullie me toe. En als met slecht ging, moedigden jullie me aan.

Daarna: cursussen maken en een boek schrijven

Op 28 december 2020 loste ik het allerlaatste beetje van mijn studieschuld af. Klaar was ik. En nu? Bloggen vond ik nog altijd superleuk. Zo leuk zelfs dat ik besloot er mijn beroep van te maken. Ik zette een paar cursussen in elkaar en begon die te verkopen.

Lang duurde dat niet.

Het ging niet eens slecht maar ik merkte al snel dat ik enorm veel op marketing en sales moest focussen om er genoeg geld mee te verdienen. En dat bleek ik helemaal niet leuk te vinden. Ik werd er chagrijnig van. Ze zijn dan ook niet meer te koop, die cursussen.

En toen werd ik gebeld door iemand van Uitgeverij Business Contact. Of ik misschien eens wilde praten over het schrijven van een boek. Dat wilde ik. In januari begon ik het schrijven en inmiddels is het boek bijna af. Vanaf 15 november is het te koop, zie hier.

Is het tijd om te stoppen met bloggen?

Terwijl ik het boek aan het schrijven was, de afgelopen maanden dus, was ik minder fanatiek hier op m’n blog. Dat vond ik jammer. Ik had eens per week iets willen blijven publiceren, maar het lukte vaker niet dan wel.

Is het misschien tijd om te stoppen met bloggen? Dat vroeg ik me even af. Ik had al zo veel verhalen verteld, mijn studieschuld is inmiddels weggewerkt, en nu is er ook nog bijna een boek. Misschien is het klaar? Afgerond? Tijd voor iets nieuws?

Maar nee. Steeds als ik nadacht over de toekomst van m’n blog, plofte er een nieuw idee voor een blog post in m’n hoofd. Een anecdote die ik nog nooit had gedeeld, een stommiteit die ik nog nooit had opgebiecht, verhalen zat om te vertellen.

Seizoen 4 van Fuck Die Studieschuld

En dus ga ik mooi nog even door. Het is tijd voor seizoen 4 van Fuck Die Studieschuld. Of er ook een vijfde seizoen komt weet ik nog niet, soms is het heerlijk om ergens mee te stoppen, maar vooralsnog heb ik zin om door te gaan. Geen cursussen verkopen meer dus maar gewoon, net als in het begin, lekker simpel bloggen.

In het komende jaar zal ik schrijven over al die verhalen die ik nog in mijn hoofd heb. En ik zal delen waar ik nu zelf mee bezig ben, nu zonder studieschuld. Wat zijn mijn nieuwe financiële doelen? En waarom leef ik nog steeds best zuinig? Waarop bespaar ik? En waarop niet? Hoe denk ik nu over minimalisme? En over beleggen?

Tot slot

Bedankt voor het lezen en delen van mijn verhalen. Zonder jullie was het aflossen en bloggen lang zo leuk niet geweest. En zonder jullie had mijn boek zelfs nooit bestaan.

Thank you!

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.