Gratis op vakantie in je eigen buurt (een fotoverslag van een zwerftocht)

Der Aa-kerk in Groningen, het eerste punt op onze tocht (we gaan gratis op vakantie in onze eigen buurt)
Gratis op vakantie in onze eigen buurt. In Groningen dus. We beginnen bij Der Aa-kerk.

Gratis op vakantie, dat kan best. Met wat creativiteit en een positieve blik kom je een eind. Zet een tent op in de tuin. Of sleep de matrassen naar de woonkamer. Ga picknicken in het park of in het bos.

Dat is niet echt vakantie, zeg je?

Ach. Het is maar net hoe je er naar kijkt. Als je het mij vraagt, kun je prima op vakantie in je eigen dorp op stad. (Hier zeven tips.)

Vakantie betekent voor mij vrijheid. Avontuur. Niks doen. Doen waar ik zin in heb. Door een stad of bos dwalen, liefst helemaal zonder doel of plan.

En dat kan ook gewoon in je eigen buurt

Al ruim acht jaar woon in op dezelfde plek, een klein appartementje midden in de binnenstad van Groningen. Die binnenstad ken ik dus inmiddels wel, zou je verwachten.

Maar nee. Ik ontdek nog altijd nieuwe dingen. Regelmatig zelfs. Sterker nog, het is me pas gelukt om te verdwalen op nog geen vierhonderd meter van mijn huis.

Wandel maar even mee.

Gratis op vakantie in je eigen buurt — een fotoverslag

Mijn zoontje en ik gaan op avontuur. We beginnen bij Der Aa-kerk, zie de foto hierboven. M’n telefoon heb ik in m’n hand, klaar om foto’s te maken. Want wat me steevast een vakantiegevoel geeft, hoe dicht ik ook in de buurt ben van m’n eigen huis, is het maken van foto’s alsof ik een toerist ben. (Lees maar.)

Door te fotograferen voel ik me rustiger. Ik loop langzamer, heb minder haast, kijk met nieuwe ogen. Waar ik in mijn doorgaans ongeduldige bestaan vooral verkeerslichten en scooters zie, ontwaar ik nu allemaal mooie dingen.

Lichtroze en donkerrode stokrozen in de Turfstraat in Groningen

Kijk maar, hier in de Turfstraat. Lichtroze en donkerrode stokrozen. En het valt me plots ook op hoe prachtig glimmend blauw de straatstenen eigenlijk zijn.

Een woonboot met weelderig groen en rode bloemen, erachter de Stadsschouwburg van Groningen

Een instant zomergevoel aan de Turfsingel. De strakblauwe lucht, de weelderig begroeide woonboten in het water, de Stadsschouwburg erachter, alles helpt mee.

De etalage van Magazijn de Klomp ligt vol met huishoudelijke artikelen van weleer

De fotogenieke etalage van Magazijn de Klomp aan de Spilsluizen in Groningen, vol huishoudelijke artikelen van weleer. Een pareltje dat je gemakkelijk over het hoofd ziet.

Vervallen pracht: gele bloemen bij een oude stenen trap (met mos) en een gammel gietijzeren hekje

Iets verderop, rechts razen de auto’s. “Een bloem!”, roept de peuter verrukt. En ja hoor, alweer zo’n mooi tafereeltje dat je zo voorbij zou lopen.

De Oudeboteringestraat in Groningen op een rustige zomerdag

De Oude Boteringestraat, behoorlijk rustig op deze zomerse middag. Hier komen we vaak, oftewel: hier vinden we vast niks nieuws, toch? (Spoiler: jazeker wel.)

Een onopvallend steegje tussen een avondwinkel en een Braziliaanse waxsalon

Hey, wat is dit? Tussen de avondwinkel en de Braziliaanse waxsalon zit een steegje. Werkelijk waar nog nooit gezien. Daar moeten we in, uiteraard.

Een steegje met oude gebouwen aan weerszijden, gemaakt van héél oude bakstenen

Zo leuk, zo’n ontdekking vlakbij huis. Ik heb echt geen idee waar we uit gaan komen. Net voor het blauwe hek kunnen we linksaf, zo te zien. Ben benieuwd.

Een klein pleintje aan het einde van het steegje, alles is oud en vervallen en mooi, er hangt een romantische sfeer

Kijk aan, een pleintje! En zo lieflijk. Ik ben dol op vervallen plekken met oude stenen. Ik wil graag nog eens wonen in een oud huis gemaakt van zulke stenen.

Het moderne pand met veel glas van de faculteit wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen

En als we ons omdraaien, zien we aan de andere kant van het pleintje een modern gebouw van glas. De faculteit wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen.

Een smal paadje van tegels, groen van het mos, in de verte prijkt een boom

Dit loopt vast dood, denk ik even. Of toch niet? Misschien kunnen we daar aan het einde nog naar links. Toch nog maar even proberen.

Een weelderige tuin, veel bomen en planten, ertussenin een houten bankje

En ja hoor, iets verderop, net na dat oranje gaas, duikt er zowaar een volledige tuin op! Bomen, planten, een smal paadje, een bankje, alles. Hoera!

Een stenen pleintje aan de rand van de tuin met een bankje en drie picknicktafels

Naast de tuin zit een nieuwe pleintje met drie picknicktafels. Een mooi plekje om even te zitten. En hey, kunnen we daar aan het eind nu ook nog naar links?

Een steegje naast een houten schuur, aan de rechterkant een lange rij fietsenrekken (zonder fietsen)

Yes, dat kan inderdaad! Al ziet het er niet bijster spannend uit. Stenen en fietsenrekken. Maar ach, toch nog even spieken.

Een raam met vitrage en kleurrijke kraanvogels (origami)

En dat blijkt de moeite waard, we komen namelijk nog deze kleurrijke origami-kraanvogels tegen. Ze hangen gezellig samen voor een raam.

Een rode bakstenen muur die bijna geheel is begroeid, ervoor staat een dikke boom (helemaal scheef)

En dan stuiten we ook nog op deze prachtige schuine boom. Ik weet niet wat het is maar ik word zo blij van bomen. (Ik wil nog eens wonen in een huisje in het bos.)

Een muur met een deur, oftewel het einde van het steegje (een brandtrap voert naar een plat dak)

En dan loopt het pad toch echt dood. Tenminste, we hadden de noodtrap nog kunnen proberen haha maar dat hebben we niet gedaan. Omkeren maar.

Het eerste steegje gefotografeerd op de terugweg, aan het einde een glimp van de Oude Boteringestraat in Groningen

Terug naar de bewoonde wereld. Naar de Oude Boteringestraat waar we zo vaak lopen. Naar huis. Op naar ons volgende vakantie-avontuur.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.