Het is lente! Tijd voor een vrolijk stappenplan voor je studieschuld

Een gracht met oude huizen in de binnenstad van Groningen, in een vrolijke ochtendzon, oftewel: het is lente en een mooi moment om stil te staan bij je studieschuld
Groningen, 29 maart 2021. Lente dus, oftewel een mooi moment om even stil te staan bij je studieschuld.

Het is lente en de zon schijnt, oftewel het is een mooi moment om even stil te staan bij je studieschuld.

Luchtig en vrolijk natuurlijk, don’t you worry. ☀️

  • Stap 1: Check hieronder in welke categorie je valt
  • Stap 2: Bekijk de bijbehorende tips
  • Stap 3: Voer er vandaag nog eentje uit

Let’s go.

Categorie I: Nadenken over die studieschuld? Vrijwillig? Hou op! Welnee! Doe normaal!

Ha. Zo begon ik ook. Negeren die studieschuld, dat leek me het beste. Maar ja, daar werd die schuld natuurlijk niet minder van. En hoe ouder ik werd, hoe meer stress ik ervan kreeg.

Daarom: duik er toch even in.

En nee, dat hoeft niet te betekenen dat je meteen heel snel moet aflossen. Misschien kom je wel tot de ontdekking dat versneld aflossen voor jou nu niet het beste is. Maar zorg ervoor dat je éérst checkt wat je opties zijn en dat je daarna pas kiest.

Drie leestips:

  • In dit verhaal vertel ik hoe mijn studieschuld-stress langzamerhand steeds groter werd
  • In deze blog post lees je waarom het maken van een aflosplan in drie scenario’s zo goed werkt
  • En in dit artikel beschrijf ik waarom het aflossen van mijn studieschuld veel leuker is dan ik had verwacht

Categorie II: Je wilt die studieschuld aanpakken maar je hebt geen idee waar je moet beginnen (en je hebt eigenlijk ook geen zin)

Oké, je baalt van je studieschuld en je wilt er graag vanaf. En het zou mooi zijn als dat niet je halve leven hoeft te duren. Maar waar begin je? Wat is verstandig? En dat koophuis dan, dat je ook graag wilt? En moet je niet ook sparen voor je pensioen? En een leuk leven, hallo, dat wil je natuurlijk óók!

I know. Het is best ingewikkeld, het op orde krijgen van je geld. Zeker als je je financiën wat hebt verwaarloosd en er veel te doen is.

Dan het goede nieuws — want dat heb ik natuurlijk: een paar kleine stapjes kunnen je al een héél eind helpen. En die eerste stappen zijn helemaal niet zo ingewikkeld, en ze zijn bovendien nog best leuk ook.

Begin eens met deze checklist.

Checklist
Benieuwd hoe het ongeveer gaat, het versneld aflossen van je studieschuld? Wat er allemaal bij komt kijken? Waar je moet beginnen? Wat je niet moet vergeten? En in welke volgorde je alles handig kunt doen?

? Bekijk de checklist

Categorie III: Je wilt die studieschuld versneld aflossen, je wilt ook zeker gaan budgetteren — alleen je bent somehow nog steeds niet echt begonnen

Misschien ben je nog niet begonnen. Misschien ben je al een paar keer gestart maar hou je het steeds niet vol. Either way: je wilt met die studieschuld aan de slag, en fanatiek ook, en dit keer net zolang tot je ‘m helemaal hebt weggewerkt.

Hier iets dat je wellicht helpt.

Lees m’n boek
Wil je een aflosplan waar je blij mee bent? Eentje in drie scenario’s zodat je goed kunt kiezen wat bij je past? En wil je m’n beste bespaartips? En een stappenplan voor hoe je het aflossen leuk kunt maken? Volg dan m’n Get Your Shit Together Aflostraining.

Check m’n boek Fuck die studieschuld

Categorie IV: Je bent lekker bezig met aflossen

Ben je lekker bezig met het wegwerken van je studieschuld? Ben je tevreden over het tempo? Ben je blij met je voortgang?

Nice.

Sta even bewust stil bij hoe fijn dat is. Bij hoe lekker het voelt dat je geen stress hebt over je financiële situatie. Bij de stappen die je al hebt gezet, alle euro’s die je al hebt afgelost en bij hoe tof het is dat je die studieschuld gewoon aan het tackelen bent.

Tot slot nog een advies

Als je stress hebt van je studieschuld en je zit in zo’n niemandsland waarin je veel piekert en verder niks doet, zet dan alsjeblieft een klein stapje. Begin ergens, het maakt niet uit waar. Je hoeft nog niet alles te weten en te snappen. Gewoon beginnen, waar dan ook, dat scheelt al een eind, let maar op.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.