Spullen verkopen op Marktplaats en de Belastingdienst, hoe zit het nu precies?

Een stapel tweedehands spullen, een oude televisie, wat elpees en een oude telefoon. Tweedehands spullen verkopen op Marktplaats en de Belastingdienst, hoe zit het nu precies?
Tweedehands spullen verkopen op Marktplaats en de Belastingdienst, hoe zit het nu precies? Foto: Indira Tjokorda

In dit verhaal leg ik uit hoe het zit met Marktplaats en de Belastingdienst.

Sterker nog, ik laat je precies zien hoeveel geld ik vorig jaar op Marktplaats heb verdiend en hoeveel belasting ik daarover moest betalen.

Let’s go.

Marktplaats en de Belastingdienst

Verkoop je af en toe wat van je eigen spullen door op Marktplaats? Dan hoef je over de opbrengst waarschijnlijk geen belasting te betalen.

Maar let op: koop je spullen op zodat je ze met winst op Marktplaats kunt doorverkopen? Dat moet je waarschijnlijk wél belasting betalen.

Inhoudsopgave

Moet je belasting betalen als je spullen verkoopt op Marktplaats?

Een lachende Marissa Bonants van The Money Mate (ze geeft tips over Marktplaats en de Belastingdienst)
Marissa Bonants

Dat hangt ervan af. Wie alleen af en toe iets van zijn eigen zolder of uit zijn eigen schuurtje tweedehands doorverkoopt, hoeft zich geen zorgen te maken. Als het slechts sporadisch gebeurt, is belasting betalen niet nodig, schrijft de Belastingdienst.

Belasting betalen moet wél als je het grootschaliger aanpakt. Koop je bijvoorbeeld goederen speciaal voor Marktplaats in? En bied je niet slechts af en toe maar heel regelmatig spullen te koop aan? Dan je over de vergoeding inkomstenbelasting betalen.

“Verkoop je je oude kast op Marktplaats, dan neem je geen deel aan het economische verkeer en is belasting betalen niet nodig”, zegt financieel strateeg Marissa Bonants van The Money Mate. “En dat moet wél als je elke dag even langs die winkel vol vintage loopt met als doel om winst te maken.”

Hoevéél mag je dan precies tweedehands verkopen zonder dat je belasting hoeft te betalen?

Goede vraag. De Belastingdienst geeft geen duidelijk antwoord.

De Belastingdienst geeft wel twee voorbeelden. Kijk maar.

Voorbeeld 1
U verkoopt via Marktplaats een jaargang Donald Ducks voor € 52. U doet dit maar 1 keer en verdient er dus maar 1 keer geld mee. U hoeft hierover geen belasting te betalen.

Voorbeeld 2
U hebt stripboeken verkocht via internetsites. U merkt dat daar vraag naar is en dat u er geld mee kunt verdienen. U koopt daarom stripboeken, die u met winst doorverkoopt. U doet dit vaker en maakt dus ook vaker winst. In zo’n geval hebt u een bron van inkomen en moet over deze inkomsten belasting betalen.

Hmm, nou, maar dat zijn wel twee uitersten!

Precies. Dat maakt het lastig. Verkoop je slechts heel af en toe of ben je juist een enorme handelaar? Dan is het wel duidelijk.

Maar er zit nog een heel grijs gebied tussenin.

  • Wat als je niet één jaargang maar twintig jaargangen van Donald Duck onder je bed hebt liggen?
  • Wat als je – eenmalig – bij de kringloopwinkel voor drie euro een gewilde spijkerbroek scoort die je op Marktplaats voor vijftig euro doorverkoopt?
  • Wat als je van een vriendin een grote tas met babyspeelgoed krijgt dat je van haar mag doorverkopen?

Wat kun je doen als je twijfelt?

Je kunt natuurlijk gokken. Hou je niet van risico’s? Hou je verdiensten dan netjes bij en geef ze op bij je jaarlijkse aangifte van de inkomstenbelasting. Heb je daar geen zin in? Vertel de Belastingdienst niks en hoop dat het goed gaat, dat kan ook.

Wat ook kan: vraag het aan de Belastingdienst. (Dat kan het beste via de BelastingTelefoon. Op social media geeft de Belastingdienst alleen algemene antwoorden, ambtenaren gaan daar niet in op specifieke situaties.)

Ik verdiende in 2019 in totaal 823,62 euro op Marktplaats

Zelf heb ik het in het voorjaar van 2020 nagevraagd. Ik heb van januari tot en met april 2019 in totaal 823,62 euro verdiend op Marktplaats.

Ik verkocht van alles.

  • Een iPad Air 1 (100 euro)
  • Een rugzak van Vaude (30 euro)
  • Een kompas (10 euro)
  • Een notitieboekje (2 euro)

Ik verkocht alleen spullen die ik zelf al had. Ik kocht niets in met als doel om het door te verkopen. Een echte handelaar was ik dus niet, dacht ik. Maar ja, ik twijfelde toch een beetje en ik had geen zin in gedoe en boetes achteraf.

Kortom: ietwat zenuwachtig belde ik de Belastingdienst. (Dat ging zo.)

Wat blijkt? Je eigen huis leegverkopen mag, óók als het bij elkaar om best wat spullen en geld gaat. Het is bovendien ook niet erg als je in elke maand van het jaar wel wat spullen verkoopt. Belasting betalen hoefde ik niet. ?

Hoe groot is het risico dat je wordt betrapt? Hoe goed controleert de Belastingdienst?

De Belastingdienst controleert zeker op fraude. Tegelijkertijd: het is natuurlijk ondoenlijk om alle tweedehands verkopen na te trekken. Wie net een beetje begint te handelen, loopt nog niet zo veel kans om te worden betrapt.

Maar: verkopers op Marktplaats worden wel degelijk in de gaten gehouden. De Belastingdienst vraagt elke dag naar schatting honderden keren om persoonsgegevens van mensen die handelen op sites al Marktplaats, zegt hoogleraar formeel belastingrecht Guido de Bont bij de NOS.

Maar ik verkoop niet via Marktplaats maar via Vinted / Instagram / Facebook / waar-dan-ook

Dat maakt niet uit. De regels voor het verkopen van je spullen op Marktplaats gelden ook voor alle andere manieren waarop je je spullen tweedehands kunt verkopen.

De kans dat je op fraude wordt betrapt, verschilt wel. Stel je verkoopt iets aan iemand die je kent, dus zonder Marktplaats te gebruiken, dan is de kans dat de Belastingdienst die transactie opmerkt natuurlijk klein.

“Belasting betalen gaat deels op basis van goed vertrouwen”, zegt Marissa Bonants. “Zeker als het om inkomsten uit overige werkzaamheden gaat. Stel ik bak cakejes die ik ergens verkoop, dat is natuurlijk lastig te checken.”

Oké, ik verkoop zo veel dat ik belasting moet betalen. Wat nu?

  1. Hou bij hoeveel geld je verdient met het doorverkopen van je spullen
  2. Tel al je verdiensten uit één jaar bij elkaar op
  3. Geef dit bedrag op bij de aangifte van je inkomstenbelasting

Ben je géén ondernemer?
Geef het bedrag dan op bij de aangifte van je inkomstenbelasting als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’.

Ben je wél ondernemer?
Geef het bedrag dan op bij de aangifte van je inkomstenbelasting als ‘winst uit onderneming’.

Wacht even, ben ik een ondernemer als ik veel verkoop via Marktplaats!?

Dat zou kunnen. Ook hier is een aardig grijs gebied. De Belastingdienst hanteert een flinke rij met eisen waar je aan moet voldoen om ondernemer voor de inkomstenbelasting te zijn. De Belastingdienst heeft ook een OndernemersCheck.

(Om het ingewikkeld te maken: er zijn weer andere eisen die bepalen of je al dan geen ondernemer voor de btw bent. En dan gebruikt de Kamer van Koophandel (KVK) wéér een andere definitie.)

“Check eens of je meer dan tienduizend euro per jaar verdient en of je meer dan vijftien uur per week werkt”, adviseert Marissa Bonants. “Zo ja, dan ben je wellicht ondernemer.”

Officiële criteria zijn dit overigens niet, benadrukt ze. Die aantallen doken eens op in jurisprudentie, that’s all. Maar: ze bieden wel enig houvast.

En nu? Nu kun je lekker gaan verkopen!

Hup, duik je schuurtje in, trek je kledingkast leeg en ga aan de slag!

Inspiratie nodig? Hier mijn zeven beste verkooptips voor Marktplaats. ?

En wil je meer weten over het beginnen van een bedrijf? Ik heb net mijn baan opgezegd, ik ga als ondernemer aan de slag met Fuck Die Studieschuld. Ik zal mijn belevenissen, mislukkingen en successen hier natuurlijk met je delen.

Voor nu, check vooral het blog van financieel strateeg Marissa Bonants van The Money Mate. Ze schrijft veel handige artikelen. Deze bijvoorbeeld:

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

6 REACTIES

  1. “Wat blijkt? Je eigen huis leegverkopen mag, óók als het bij elkaar om best wat spullen en geld gaat. Het is bovendien ook niet erg als je in elke maand van het jaar wel wat spullen verkoopt. Belasting betalen hoefde ik niet. ?”

    Bedankt voor deze info! Ik heb in mijn relatief jonge leven veel spullen verzameld, en ik heb eigenlijk (te) veel van alles op dit moment (m.n. meubels, kleding, schoenen, tassen, games, spullen uit mijn kindertijd, etc.). Bepaalde objecten hebben meer waarde gekregen door de jaren heen, omdat deze nieuw en onuitgepakt zijn (denk bijv. aan bepaalde oude video games die nog gesealed zijn). Zodoende vroeg ik me af wat mijn rechten en plichten waren…

    Nu kan ik met een gerust hart mijn oude spulletjes aanbieden. 😉

  2. Het zou toch te gek zijn om belasting te moeten betalen over alles wat je verkoopt dat je in wat mijn geval betreft in 60 jaar bij elkaar hebt verzameld aan antiquiteiten , schilderijen, munten enz. enz. Dus gewoon je huis compleet leeg verkopen.

  3. Hmm, de strekking van dit artikel is dat wel/geen belasting betalen afhangt van veel/weinig omzetten. Maar de voorbeelden (van de Belastingdienst) zetten je voor mijn gevoel een beetje op het verkeerde been. Want iemand die een jaargang DD verkoopt voor 52 euro, ‘verdient’ toch helemaal geen 52 euro: die dingen hebben ook ooit iets gekost! Of het nou 1 of 100 jaargangen zijn.
    Als ik daarentegen (maar één) jaargang DD ophaal voor 30 euro en ze al dan niet de volgende dag verkoop voor 52 euro, dan is dat wél winst, ook al kan de Belastingdienst met die 12 euro natuurlijk niks, als dat maar 1x is.

    Je zelf aangeschafte spullen in huis voor dagwaarde verkopen kan daarom ook: niet omdat het weinig of incidenteel is, maar omdat er geen winst is. LIjkt me zo…

  4. In de VS kan je een ‘resellers permit’ verkrijgen. Dat houdt in dat je voor goederen waar je al belastig voor hebt betaald tijdens het inkopen geen belastig hoeft te betalen tijdens het verkopen. Is dit niet mogelijk in Nederland? Hoe kan je het beste zo min mogelijk belasting betalen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.