Ach, belastingontduiking, dat is meteen zo’n groot woord

Ach, belastingontduiking, belastingontduiking.

Dat is meteen zo’n groot woord.

Bankiers zijn veel erger.

Zo veel geld heb ik bovendien helemaal niet verdiend vorig jaar. Een beetje via Marktplaats, een beetje via YouTube. Peanuts, really. En ik heb er niet eens iets leuks mee gedaan. Ik heb er verdorie mijn studieschuld mee afgelost.

Kortom: ik hoef mijn bijverdiensten over 2019 niet op te geven bij de Belastingdienst.

Toch?

Een oproep op een raam om belasting te betalen in Harlingen in de Amerikaanse staat Texas (ik overwoog belastingontduiking maar ontdekte dat zelfs belasting betalen leuker is dan je denkt)
Belastingontduiking? Ik overwoog het, eventjes dan. Deze foto is trouwens in 1939 gemaakt door Lee Russell in Harlingen in de Amerikaanse staat Texas. Foto: The New York Public Library

Soms voelt alles zo gemeen

Ik was dit voorjaar wat gefrustreerd. De deadline voor de aangifte van de inkomstenbelasting over 2019 naderde en ik had geen zin.

  • Geen zin om uit te rekenen hoeveel geld ik naast mijn vaste baan had verdiend
  • Geen zin om uit te zoeken hoeveel belasting ik daarover zou moeten betalen
  • En al helemáál geen zin om geld aan de Belastingdienst te geven

Gemeen, zo voelde het.

Ik had al zo’n enorme studieschuld, die was ik bovendien eindelijk fanatiek aan het aflossen, en dan werd ik nog gestraft voor mijn extra werk ook?

Hoe groot is de kans dat de Belastingdienst je betrapt als je je bijverdiensten verzwijgt?

Over deze vraag heb ik een tijdje nagedacht.

Vast niet zo groot, concludeerde ik. Het is natuurlijk veel te veel werk om de aangiften van iedereen helemaal uit te pluizen. En als het gaat om kleine bedragen, ach, die ambtenaren hebben ongetwijfeld wel iets beters te doen.

Of die conclusie daadwerkelijk klopt, weet ik niet.

Het maakt ook niet uit, realiseerde ik me uiteindelijk. Mijn bijverdiensten verzwijgen is niet handig. Niet omdat ik zo dol ben op het naleven van regels, integendeel. Nee, verzwijgen is niet handig omdat het nauwelijks iets oplevert.

Tuurlijk, het levert je een paar euro’s op, als je tenminste niet wordt betrapt.

Maar tegen welke prijs?

Ik voelde me rot toen ik overwoog mijn bijverdiensten te verzwijgen. Schuldig. Met z’n allen houden we de samenleving overeind, daar moet ik toch ook aan bijdragen. Het voelde bovendien alsof ik weer die financiële mislukkeling van vroeger was, die persoon die haar geldzaken niet op orde heeft.

En het allerergste: het voelde alsof ik een slachtoffer was. Alsof ik nooit genoeg geld zou hebben. Alsof financiële tekorten mij mijn leven lang zouden achtervolgen.

Waarom je van het betalen van belasting een feestje moet maken

Het is net als met het terugbetalen van je studieschuld: maak er een feestje van en het wordt allemaal véél luchtiger en leuker.

Waarom vind ik het leuk om mijn studieschuld af te lossen?

  • Het zorgt ervoor dat ik geen geldzorgen meer heb, helemaal nooit meer (en dat terwijl ik nog niet eens klaar ben met aflossen)
  • Dat ik weinig kan kopen haalt me uit die eeuwige rat race van steeds maar opnieuw nieuwe spullen willen hebben (en dat is heerlijk rustig)
  • Om snel af te lossen maak ik scherpe keuzes, wat er automatisch voor zorgt dat ik precies ontdek waar ik blij van word
  • Door minder spullen te kopen en minder te reizen, is mijn invloed op het milieu en het klimaat minder negatief en dat voelt goed

Deze opsomming is nog niet eens compleet ook. Er zijn nog meer redenen waarom je studieschuld aflossen véél leuker is dan je denkt.

En ja, natuurlijk baal ik ook wel eens

Als ik voor de zoveelste keer niet mee ga met mijn vrienden, bijvoorbeeld. Of als ik zin heb in een mojito op een Cubaans strand.

Maar ik weet: door een paar jaar sober te leven, kan ik heel mijn toekomst veranderen.

Dat is het ruimschoots waard.

En als ik dan ook nog zorg dat ik vooral op de positieve kanten let? Precies, dan vliegen die jaren voorbij.

Mijn nieuwe doel: zo véél mogelijk belasting betalen

Ik kan het helemaal omdraaien, ontdekte ik. Kijk, ik wil graag snel een financieel gezonde basis opbouwen. Om dat te bereiken, moet ik geld verdienen. En hoe meer geld ik verdien, hoe meer belasting ik betaal.

Kortom: is veel belasting betalen erg?

Welnee!

Sterker nog, het is mijn nieuwe doel. Hoe meer belasting ik betaal, hoe meer geld ik verdien en hoe eerder ik die degelijke financiële basis heb staan.

Dus: Belastingdienst, here I come

Toen ik dit eenmaal had bedacht, was het niet ingewikkeld meer. Ik moest de Belastingdienst gewoon even vragen hoe het nu zit met die extra verdiensten en vervolgens moest ik mijn belastingaangifte voor 2019 op tijd doen.

Dat ging zo.

  • Een losse klus die ik vorig jaar deed voor een bedrijf moest ik opgeven als inkomsten uit overig werk
  • Mijn inkomsten dankzij Marktplaats, Bol.com en YouTube waren zo summier en onregelmatig dat ik ze niet hoefde op te geven

Vervolgens ontdekte ik bij het doen van m’n belastingaangifte dat er zoiets bestaat als een inkomensafhankelijke combinatiekorting, een tegemoetkoming voor werkende ouders. Die kende ik nog niet.

Het resultaat van dit alles?

Ik hoef helemaal geen geld bij te betalen, ik krijg zelfs geld terug! En wel 2.579 euro, om precies te zijn.

(Dat komt verrekte goed uit, ik heb namelijk net ontslag genomen bij de krant. Ik word professioneel blogger, jawel! Mijn werklaptop moet ik binnenkort inleveren, en dus heb ik een nieuwe laptop nodig. En die kan ik nu zowaar betalen.)

Benieuwd of jij jouw bijverdiensten moet opgeven bij de Belastingdienst?

Nieuwsgierig hoe het nu zit met al die regels? Wanneer moet je belasting betalen over je verdiensten via Marktplaats? En wanneer ben je eigenlijk een ondernemer en wanneer ziet de Belastingdienst je nog gewoon als hobbyist?

Die vragen blijken niet zo makkelijk te zijn als ik dacht. De Belastingdienst geeft wel enige uitleg, maar daarmee wordt lang niet alles duidelijk. Er is nogal een grijs gebied.

Daarom belde ik met financieel strateeg Marissa Bonants van The Money Mate. Zij vertelde mij precies hoe het zit met verkopen op Marktplaats en het betalen van belasting. Lees maar.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

10 REACTIES

  1. Belastingaangifte doen was voor mij meestal een feestje. Ik had vaak meerdere bijbaantjes had en heel soms een extraatje vanuit stagevergoeding. Gezien ik maar voor 1 bijbaantje loonheffingskorting mocht toepassen, betaalde in voor de andere baantjes automatisch veel (te veel) belasting.
    Met de aangifte krreg ik daarom vaak wat geld terug 🙂

    Voor 2020 zal het helaas wel andere koek zijn met maar 1 werkgever.

    • Ooooh, ha, ja, dat is natuurlijk ook lekker, dat je weet je dat wel geld terugkrijgt. En wie weet valt het voor 2020 mee? Ik had over 2019 ook niet verwacht zoveel terug te krijgen.

    • Ik ben het helemaal eens met dat we de samenleving samen maken. En dat belasting in essentie zinvol is. Maar betalen is nooit leuk… Erg fijn om, met de kijk die je aanreikt, af te komen van dat gevoel iets te verliezen. Helemaal gelijk; heel veel belasting betalen is een heel goed teken mbt je eigen inkomen! En als het geld klaar staat (YNAB!) geeft het gelukkig ook geen stress. Zelf krijg ik ook meestal terug. Maar ik overweeg iets richting ondernemen dus denk alvast na over belasting betalen…

  2. Cool! Ik zat eigenlijk 1 maart al klaar… ik wist namelijk dat ik over 2019 ook een maandsalaris terug zou krijgen omdat ik onder de 3e belastingtrede gebleven was, maar er wel op die manier loonheffing was ingehouden. Was echt heerlijk en die smak geld ging zo richting mijn huiskooppotje ??

  3. Die inkomensafhankelijke combinatiekorting is inderdaad heel fijn. Deze krijg je tot en met het jaar waarin je zoon 12 wordt. Maar misschien had je dat al uitgezocht.
    Heel veel succes met je ondernemerschap. Stoer dat je ook hierin je droom volgt. Volgens mij gaat het je lukken.

    • Dankjewel! Ik heb er in elk geval veel zin in en ik ga mijn best doen. En als het allemaal niet zo blijkt te gaan als ik denk, ach ja, dan maak ik weer een nieuw plan. Dan komt het heus ook wel goed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.