Bijna zeven van de tien studenten in het hoger onderwijs hadden in 2019 een studielening bij DUO. Gemiddeld leenden zij 700 euro per maand. Dat blijkt uit cijfers die het CBS publiceerde in oktober 2020.
Door de invoering van het leenstelsel in 2015 zijn er meer studenten die geld lenen voor hun studie. Hoe jonger de generatie studenten, hoe meer geld ze lenen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Het CBS laat dit zien door het aantal 18-jarigen met een studielening van nu en van vroeger te vergelijken. Kijk maar even mee.
- Kijk je naar studenten die zijn geboren in 1992 en 1993? Van hen had 1 op de 5 op 18-jarige leeftijd een lening.
- Kijk je daarentegen naar studenten die zes jaar later zijn geboren, dus in 1998 en 1999? Van hen hadden bijna 3 op de 5 een lening op 18-jarige leeftijd.
Hoeveel studieschuld levert dat op?
Een snelle rekensom:
- 700 euro per maand * 12 maanden = 8.400 euro per jaar
- 8.400 euro * 4 jaar = 33.600 euro
Oftewel, studenten die vier jaar lang elke maand 700 euro van DUO lenen, hebben daarna een studieschuld van 33.600 euro. Bij vijf jaar studeren is de studieschuld uiteindelijk 42.000 euro.
En let op: DUO rekent momenteel een rente van 0 procent. Dat is natuurlijk bijzonder gunstig voor de studenten en de terugbetalers van nu. Als de rente in de toekomst stijgt, dan lopen ook bovenstaande bedragen verder op.
Benieuwd hoeveel studieschuld normaal is? Dat lees je hier.
Dat studenten meer lenen is een logisch gevolg van het afschaffen van de basisbeurs
Verrassend is dit alles niet. Doordat de overheid in 2015 besloot de studiefinanciering over de kop te gooien, is er veel minder geld beschikbaar voor studenten.
Vroeger hadden alle studenten recht op een basisbedrag per maand. Die basisbeurs is afgeschaft. Nu komen alleen studenten wier ouders niet of weinig kunnen bijdragen nog in aanmerking voor een aanvullende beurs. (Lees hier de details bij DUO.)
De totale studieschuld in Nederland liep in 2019 op tot 19,3 miljard euro, berekende het CBS al eerder. Dat is 1,9 miljard meer dan in 2018. In totaal hadden 1,4 miljoen Nederlanders in 2019 een studieschuld.
CBS: Studenten verdienen er meer geld bij dan vroeger
Studenten van nu werken meer uren en verdienen meer geld dan de studenten van vroeger. Ook dat is natuurlijk niet verrassend, gezien het verdwijnen van het oude systeem van studiefinanciering en de basisbeurs.
De jongste generatie studenten (jep, weer de jongeren geboren in 1998 en 1999) verdienden op 19-jarige leeftijd gemiddeld bijna 420 euro per maand. Dat is 16 procent meer dan de generatie studenten die is geboren in 1990 en 1991.
Kijk je niet alleen naar de 19-jarigen maar naar alle werkende studenten van nu, dan kom je uit op een gemiddeld inkomen van 550 euro per maand.
De gevolgen van het coronavirus op studenten
Het coronavirus maakt het veel studenten in 2020 nog eens extra lastig. Studenten hebben vaak flexbanen die door COVID-19 onder druk staan. In de sectoren waar studenten vaak werken, verdwenen veel banen, aldus het CBS.
De meeste studenten met een bijbaan werkten in 2018 in de detailhandel. Vakkenvullers bijvoorbeeld, en kassamedewerkers. Ook in de horeca werken natuurlijk aardig wat studenten. Ruim de helft van de studenten werkt in de getroffen sectoren.
Supermarkten en bouwmarkten – waar toch ook veel studenten een bijbaan hebben – doen het daarentegen in de coronacrisis juist goed, schrijft het CBS.
Damn. I know. Niet best. Misschien helpt dit een beetje:
- Studeer je nog? Hier 5 tips om je studieschuld laag te houden
- Ben je je studieschuld al aan het aflossen? Hier een checklist voor als je twijfelt of versneld terugbetalen in dit coronatijdperk nog wel slim is
Goed artikel! Wat een geld…
Ik werk als student inderdaad in een bouwmarkt en die doet het goed, maar ik denk dat vrijwel alle studenten wel een (extra) financiële klap krijgen.
Ik ervaar bijvoorbeeld meer stress en druk. Door de ziektegevallen “moet” ik extra werken; het wordt niet gewaardeerd als ik niet kan en er zijn nu ook veel studenten die niet kunnen werken, dus voor mij iemand anders. Ik doe extra moeite om m’n bijbaan te behouden.
Dat resulteert in minder tijd voor school (waar ik al mee achter liep, want zelf ziek geweest en online onderwijs is ook niet ideaal). Grote kans dat ik deadlines niet haal en een half jaar vertraging oploop (weer €2.143 collegegeld).
Om positief af te sluiten, het levert mij ook iets op: ik ‘bespaar’ nu enorm op reiskosten (normaal toch zo rond de 130 euro per maand) en uitgaan (normaal ongeveer 70 euro per maand). 🙂
Heftig zeg! Dat is een behoorlijke schuld die de student gemiddeld opbouwt. Niet geheel te voorkomen vanwege het ontbreken van de basisbeurs, maar ik zou elke student op het hart willen drukken: houd je schuld zo laag mogelijk! 🙂