Hier 5 tips voor (aanstaande) studenten om slim om te gaan met je studieschuld

Studenten zitten in het gras te kletsen (misschien geven ze elkaar tips over het laag houden van hun studieschuld)
Verbazingwekkend veel studenten weten niet hoeveel studieschuld ze hebben, zegt Emma Mouthaan. Hier haar beste tips. Foto: Ben Duchac

In dit verhaal deelt de 25-jarige student Emma Mouthaan haar vijf beste tips voor studenten om je studieschuld niet te hoog te laten worden.

Zelf leerde Emma deze lessen the hard way. Te laat dus. Als gevolg heeft ze een studieschuld van maar liefst 70.000 euro. (Lees hier haar verhaal.)

Terugkijkend had ze het graag anders aangepakt. Lees maar.

Tip 1: Een studieschuld is niet per se erg, maar check wel hoe je ervoor staat

Tuurlijk, het is heerlijk als je helemaal geen studieschuld opbouwt, maar dat is voor veel mensen niet realistisch. En dat is oké, zegt Emma. “Het is niet per se erg om een studieschuld te hebben. Maar zorg dat je je bewust bent van wat je doet.”

De eerste stap: check hoeveel studieschuld je hebt. “Verbazingwekkend veel studenten zeggen randomly dat ze twintigduizend euro studieschuld hebben terwijl ze al jaren niet meer hebben ingelogd bij DUO en hun schuld allang veertigduizend euro is.”

Zie je er tegenop om in te loggen bij DUO? Hier lees je wat je kunt verwachten.

Tip 2: Maak een berekening en evalueer je keuzes regelmatig

Zet je maandelijkse kosten en uitgaven op een rij, adviseert Emma. Hoeveel geld kom je te kort? En reken dan eens uit: stel je leent dat bedrag elke maand en dat vier of vijf jaar lang, hoe groot is je studieschuld dan uiteindelijk?

“Zo weet je precies wat je doet”, zegt Emma. “Je kunt dan bewust beslissen of je het waard vindt om zo veel te lenen.” En evalueer die keuze vaak, tipt ze. “Check minstens elk jaar of die lening misschien omlaag kan, en liever nog elke maand.”

Tip 3: Geld besparen kan goed door op je boodschappen te letten

Zuinig leven helpt, zegt Emma. En denk vooral niet dat het geen zin heeft omdat die studieschuld toch wel groot wordt. Het loont om te besparen. Als je lening met honderd euro per maand omlaag kan, heb je na vier jaar 4.800 euro minder studieschuld.

“Mijn beste bespaartip is goed om je boodschappen letten”, zegt Emma. “Het is zo makkelijk om ongemerkt heel veel geld in de supermarkt uit te geven, en dat zonder dat je het echt waard vindt.” Lees hier 15 boodschappen-bespaar-tips van Emma.

Tip 4: Hou je vaste lasten zo laag mogelijk

Vergis je niet in de invloed van je vaste lasten, adviseert Emma. Het lijkt misschien niet veel uit te maken, hier en daar een tientje meer of minder, maar toch valt hier veel te winnen. “Als je op je vaste lasten kunt besparen, heb je er elke maand plezier van.”

Daarom: hou je bankrekening goed in de gaten, check welke abonnementen je hebt en of ze niet omlaag kunnen of wie weet zelfs wel helemaal opgezegd. (Lees hier hoe je supersnel en makkelijk kunt overstappen van energieleverancier.)

Tip 5: Controleer of je recht hebt op zorg- en huurtoeslag

Check vooral even of je als student recht hebt op zorgtoeslag en huurtoeslag, zegt Emma. Zelf deed ze dat jaren te laat. Een deel van het geld kreeg ze met terugwerkende kracht alsnog en een deel liep ze definitief mis. En dat is natuurlijk zonde.

  • Als student is de kans groot dat je niet zo veel geld verdient en dus waarschijnlijk sowieso in aanmerking komt voor zorgtoeslag.
  • Huurtoeslag krijg je in principe niet voor een studentenkamer, maar er is een uitzondering. Woon je in een studentencomplex dat voor 1 juli 1997 is aangewezen voor de huurtoeslag, dan kom je wellicht toch in aanmerking. (Zie hier de details.)

Zo, dat waren de tips van Emma voor studenten met een studieschuld ?‍?

Meer lezen?

  • Emma Mouthaan schrijft op haar blog Skere Student over hoe ze die enorme studieschuld aanpakt met een combinatie van beleggen en zuinig leven.
  • Je wilt héél graag studeren in het buitenland maar je hebt al een aardige studieschuld. Wat nu? Lees hier mijn advies.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.