Is je studieschuld aftrekbaar van de belasting? Nou, soms wel. Je moet dan alleen wel over behoorlijk wat geld beschikken.
Je mag in 2020 belastingvrij een eigen vermogen hebben van 30.846 euro. Heb je meer? Dan betaal je vermogensbelasting. En in dat geval levert je studieschuld je zowaar iets op. Dat werkt zo: Je mag je schulden mag je van je bezit aftrekken. En dat geldt ook voor je studieschuld, mits die minstens 3.100 euro is.
Je studieschuld is aftrekbaar van de belasting als je in 2020 een eigen vermogen hebt van meer dan 30.846 euro is (of 61.692 euro als je een fiscaal partner hebt). Je studieschuld moet dan wel minstens 3.100 euro zijn (of 6.200 euro met fiscaal partner). Je geeft je studieschuld aan in box 3.
Let op: je mag je studieschuld alléén aftrekken als-ie niet meer kan worden omgezet in een gift.
Box 3 van de inkomstenbelasting
Bij box 3 van je inkomstenbelasting geef je op hoeveel vermogen je hebt. Spaargeld bijvoorbeeld, of aandelen, cryptovaluta of vastgoed. (Een koophuis waarin je daadwerkelijk zelf woont, telt niet mee voor box 3 maar valt onder box 1.)
Schulden die je af mag trekken zijn bijvoorbeeld een negatief saldo op je bankrekening, een lening voor consumptiedoeleinden (zoals een auto of reis) of teveel ontvangen toeslagen die je moet terugbetalen. En jep, ook je studieschuld mag je dus aftrekken.
De Belastingdienst heeft twee lijsten waarop je precies kunt zien wat onder je vermogen valt en welke dingen je mag aftrekken:
Grote verandering in 2021: het heffingsvrije vermogen gaat omhoog naar 50.000 euro
In 2021 gaat het heffingsvrije vermogen flink omhoog. Je hoeft dan pas vermogensbelasting te betalen als je meer dan 50.000 euro verdient, of 100.000 euro als je een fiscaal partner hebt. Dat betekent dat bijna een miljoen mensen geen belasting over box 3 meer hoeven te betalen, concludeert de Belastingdienst.
Het betekent dus ook dat je je studieschuld in 2021 pas kunt aftrekken als je meer dan vijftigduizend euro bezit.
Heb je je studieschuld vergeten af te trekken?
Heb je je studieschuld niet afgetrokken van de belasting terwijl dat wel had gemogen? Tot vijf jaar terug kun je dat alsnog doen. Je kunt dus met terugwerkende kracht alsnog van je belastingvoordeel profiteren.
- Heb je nog helemaal geen inkomstenbelasting gedaan? Dan kun je tot vijf jaar terug alsnog aangifte doen.
- Heb je al wel aangifte gedaan maar ben je je studieschuld vergeten? Tot vijf jaar terug kun je je aangifte aanpassen (ook als je al een definitieve aanslag hebt ontvangen).
De rente van je studieschuld is niet aftrekbaar
De rente die je over je studieschuld betaalt, is in Nederland niet aftrekbaar. Gelukkig is die rente al een tijdje behoorlijk laag, en soms zelfs 0 procent. Dat scheelt weer.
In sommige landen is de rente van een studielening wél aftrekbaar, tipt DUO. Doe je belastingaangifte buiten Nederland? Check dan vooral bij de betreffende belastingdienst hoe het zit, wie weet levert je dat nog een besparing op.
Heb je recht op studiefinanciering? Dan mag je je studiekosten niet aftrekken
Heb je recht op studiefinanciering? Dan mag je je studiekosten niet aftrekken van de belasting, schrijft de Belastingdienst. Oók niet als je die studiefinanciering helemaal niet hebt aangevraagd. (Heb je daarentegen een levenlanglerenkrediet? Dan mag je je studiekosten weer wél aftrekken.)
“Het betekent dus ook dat je je studieschuld in 2021 pas kunt aftrekken als je meer dan vijftigduizend euro bezit.”
Dit klopt niet helemaal. Voor het ontvangen van in ieder geval een mogelijke huurtoeslag is het aftrekken van schulden wel van belang. Aangezien de vermogensgrens voor de huurtoeslag niet omhoog is bijgesteld naar 50000 euro
Eh, even zien. Huur- en zorgtoeslag kun je krijgen als je inkomen onder een bepaald niveau ligt. Daarnaast is er nog een voorwaarde, je eigen vermogen mag niet hoger zijn dan een bepaald bedrag. En je vermogen wordt natuurlijk wel lager door een studieschuld, ook al blijf je misschien onder die grens van vijftigduizend euro. Dat bedoel je toch? Mooie aanvulling, thanks.
Geldt dit artikel ook voor het jaar 2019
Studieschuld aftrekbaar belasting bij vermogen 32k?