Wil je je studieschuld snel aflossen? Hier 7 fijne tips

Een kleine hond die snel rent, zo ongeveer het tempo waarmee je snel je studieschuld kunt aflossen, zeker met deze tips
Wil je je studieschuld snel aflossen? Hier zeven fijne tips. Foto: Leo Rivas

Vooruit, hoe snel het afbetalen van je studieschuld gaat, hangt natuurlijk af van hoe hoog-ie is. En van hoeveel je verdient. Maar toch, wil je je studieschuld graag snel aflossen, hier zeven tips.

1. Bedenk waarom je schuldenvrij wilt zijn en wat je dan allemaal gaat doen. Dat helpt nogal als je op het punt staat om uit eten te gaan of een vliegticket te boeken.

2. Maak aan het begin van elke maand een budget en houd bij wat je binnenkrijgt en wat je uitgeeft. Het budget aanpassen zal geregeld nodig zijn, dat is niet erg. (Ik gebruik het budgetprogramma YNAB. Check ook het budgetadvies van Nibud.)

3. Leef sober. Niet uit eten, niet naar de kroeg, niet op vakantie, geen nieuwe kleren. Saai? Valt best mee. Nodig je vrienden thuis uit, of in het park.

4. Haal maar eens per week boodschappen. Als je steevast aan het einde van de dag hongerig een drukke supermarkt in stapt, koop je al snel meer dan je van plan was.

5. Verkoop je spullen. Op Marktplaats, de rommelmarkt, waar dan ook. En experimenteer vooral! Zelfs mijn oude hardloopschoenen brachten nog iets op.

6. Check je vaste lasten. Vaak is er van alles dat goedkoper kan, of opgezegd. Abonnementen voor Netflix en Spotify kun je met anderen delen, dat scheelt nogal.

7. Wees lief voor jezelf. Als je lang aan het aflossen bent, neem je soms onverstandige beslissingen nemen. Hoort erbij. Niet te lang balen, gewoon weer doorgaan.

En, ga jij je studieschuld snel aflossen?

Voel je je moedeloos omdat je schuld zo hoog is? Ik snap dat. Die van mij was maar liefst 51.759 euro en 61 cent. Jep. Niet best.

Nieuwsgierig hoe dat zo kwam? Lees hier waarom mijn studieschuld zo hoog werd.

Kun je meer inspiratie gebruiken? Volg dan dit stappenplan waarmee je je studieschuld snel kunt aflossen, met nog veel meer handige tips.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.