Je studieschuld versneld aflossen? Dit heb je nodig: een aflosplan, een budget en plezier

Een vrouw met een bril en tatoeages met een rekenmachine, ze is wellicht aan het berekenen hoe ze haar studieschuld versneld kan aflossen
Wil je je studieschuld versneld aflossen? Dan is het handig om een aflosplan te berekenen. Foto: Teerasak Anantanon

Wil je je studieschuld versneld aflossen? Dat kan. In dit verhaal leg ik uit welke drie dingen je dan goed voor elkaar moet hebben. (En nee, je hoeft er niet per se heel rijk voor te zijn.)

Verdiende ik maar een ton per jaar, dan had ik die studieschuld zo afgelost. Dat dacht ik vroeger vaak.

En tuurlijk, zonder geld lukt het niet.

Maar: veel geld verdienen is niet het belangrijkste. Want stel nu dat je inderdaad een ton per jaar verdient, of misschien nog wel veel meer, weet je wat dan nog altijd veel makkelijker is dan je studieschuld aflossen?

Niks aflossen!

Als je financiën een chaos zijn dan krijg je die studieschuld nooit extra snel afbetaald, hoeveel je ook verdient. Sterker nog, meer verdienen betekent dan waarschijnlijk dat je alleen maar meer geld verslindt.

Hoe je je studieschuld dan wél versneld kunt aflossen

Tien jaar lang deed ik flink mijn best om mijn studieschuld zo langzaam mogelijk af te lossen. Ik negeerde ‘m, betaalde alleen het minimumbedrag en ik zette het aflossen zelfs vijf jaar lang helemaal stop.

Begin 2019 gooide ik mijn strategie drastisch om. Mijn studieschuld was toen nog dik 31.000 euro en dat bedrag besloot ik in twee jaar weg te werken. En verdomd, het lukt me ook nog. (Ik ben bijna klaar!)

Dat het dit keer wél lukte, komt omdat ik besloot drie dingen te gaan doen.

1. Ik berekende een aflosplan in drie verschillende scenario’s

Ik gooide mijn studieschuld, mijn salaris en mijn maandelijkse uitgaven in een spreadsheet. Ik rekende drie scenario’s uit: langzaam aflossen, ietsje sneller aflossen en supersnel aflossen. Hierdoor wist ik precies wat mijn opties waren én kon ik makkelijk kiezen welk scenario het beste bij mij paste.

2. Ik ben aan het budgetteren (elke maand weer)

Elke maand opnieuw besluit ik vóóraf wat ik met mijn geld wil doen. Vervolgens houd ik precies bij wat ik uitgeef. Hierdoor word ik véél minder vaak overvallen door dingen die ik plotseling moest betalen. Ook zet ik mijn geld hierdoor veel bewuster in. Dit geeft rust en vertrouwen, en dat is heerlijk.

3. Ik focus op wat het aflossen leuk maakt

Aflossen is verschrikkelijk? Ja, dat had ik wel verwacht. Maar het valt reuze mee. Echt waar. Ik leerde anders naar m’n leven te kijken. Ik maakte een switch van steeds nieuwe spullen kopen naar tevreden zijn met wat ik heb. Minder troep in m’n huis, minder afvalstoffen in het milieu. Minimalisme is zo gek nog niet.

Wil jij dat ook?

Een aflosplan, een budget, en plezier. Sinds ik die drie dingen combineer, gaat ’t supersnel met het aflossen van mijn studieschuld. En dat is heerlijk.

Wil jij je studieschuld óók versneld aflossen? Check dan Zin in Aflossen, de nieuwe aflostraining van Fuck Die Studieschuld. In zes weken leer ik je mijn strategie.

  • Je gaat ’n aflosplan voor jezelf maken (in drie scenario’s natuurlijk)
  • Je begint met budgetteren (en we gaan ’t ook meteen een maand lang samen doen)
  • Je ontdekt manieren om het aflossen leuk te maken (en trust me, die zijn er zat)

De allereerste ronde van Zin in Aflossen begint op maandag 18 januari 2021. En als je vóór 24 december besluit mee te doen, krijg je 50 euro korting. Je betaalt dan geen 197 euro maar 147 euro.

Twijfel je?

Check dan dit: hou je nu nog géén budget bij? En ben je bereid om dat wél te gaan doen? Niet één keer, maar elke maand? Zo ja, dan haal je die investering er zo uit. (En don’t worry, ik laat je precies zien hoe ’t werkt.)

? Lees hier alles over Zin in Aflossen! ?

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.