De 9 lessen die ik leerde door in een half jaar 10.000 euro studieschuld af te lossen

Een wanhopig kijkend figuurtje van LEGO achter een bureau met een computer, wellicht wil hij zijn studieschuld aflossen en kan hij wel wat lessen gebruiken
Kun jij wel wat lessen gebruiken bij het aflossen van je studieschuld? Foto: kirill_makes_pics

Begin 2019 had ik een studieschuld van zo’n 33.500 euro. Zes maanden later was het me gelukt om tienduizend euro af te lossen. Maanden waarin ik zwanger was en moeder werd. Maanden waarin ik mezelf tegenkwam, veel nieuwe dingen leerde, en gelukkig was.

Negen lessen die ik leerde van het aflossen van mijn studieschuld

#1 Je moet vertrouwen dat het je lukt, anders werkt het niet. Een vriend van me was al eerder fanatiek aan het aflossen. Ik vond het knap van hem maar ik moest er ook een beetje om lachen. Duizenden euro’s in een paar maanden, kom op, dat lukt nooit. Ik was er duidelijk nog niet klaar voor. Toen ik dat later wel was, bleek zuinig leven plots helemaal zo moeilijk niet te zijn.

#2 Tweedehands is leuk én duurzaam! Ik heb zoveel babyspullen geleend van vrienden en familie, ik hoefde bijna niets te kopen. Dat was financieel handig en ik voelde me zo geliefd. Ook ontdekte ik fijne tweedehandskledingwinkels. Ik heb mijn oude lakens genaaid. Ik rij nog altijd in een Toyota Starlet van ruim twintig jaar oud, die ik ook nog eens deel met ’n vriendin.

#3 Experimenteren loont. De eerste maanden dacht ik dat ik wel kon inschatten wat mijn oude zooi waard was. Niet dus. Mijn oude hardloopschoenen leverden geld op, net als een strijkbout waar ik als student hooguit een paar gulden voor heb neergeteld. Inmiddels heb ik mezelf afgeleerd om inschattingen te doen. Heb ik iets dat ik niet meer gebruik? Hup, op Marktplaats.

#4 Maak elke maand een budget. Pas toen ik m’n inkomsten en uitgaven begon bij te houden, lukte het me om extra af te lossen. Sterker nog, het lukte pas nadat ik dik vijftig euro per jaar besloot te betalen voor het budget-programma YNAB. (En ja, een budget maken kan natuurlijk in theorie ook gratis in Excel of op een sigarettenvloeitje, dat lukt mij alleen in de praktijk niet.)

#5 Motivatie, motivatie, motivatie! Daar heb je veel van nodig. En het raakt op. Zoek mensen die je weten te motiveren, voor als het even niet meer wil. Het werkt aanstekelijk om anderen over hun successen te horen vertellen. Dave Ramsey was de eerste die me enthousiast kreeg (lees hier waarom), gevolgd door YouTube-kanalen Two Cents en The Financial Diet (en wel hierom) en het blog Mr. Money Mustache.

#6 Je gaat fouten maken. Een flinke schuld aflossen duurt lang. Maanden, als het al geen jaren is. Dat kan niemand foutloos. Na tegenslag of een onverstandige beslissing is het verleidelijk te stoppen. Het is te moeilijk, het is te veel, het duurt te lang. Voor je het weet voel je je een mislukking. Niet doen. Wil je de eindstreep halen dan moet je lief voor jezelf zijn. Niemand is perfect.

#7 Zoveel toffe dingen zijn gratis! Of bijna gratis. Picknicken in het park. Een marathonweekend met alle films van Harry Potter (past precies, als je al op vrijdagavond begint en niet al te lang wilt slapen). Boeken uit de bibliotheek. Wandelen in het bos. Wandelen door de binnenstad. Thuis tapas maken en eten op het balkon, met een vriendin en een fles wijn erbij.

#8 Rijk worden kan nog best! Jarenlang dacht ik dat dat er voor mij niet in zat. Ik ben al bijna veertig, dacht ik dan. Het is te laat, mijn kans is geweest. Ik had me er al bij neergelegd. Zo belangrijk vind ik geld nu ook weer niet. Nu weet ik dat dat onzin is. Ik ben waarschijnlijk 39 als ik m’n studieschuld volledig heb afgelost. Kortom, ik heb dan nog decennia te gaan. Sparen, een huis kopen, beleggen, alles kan.

#9 Aflossen is verrassend leuk! Ik had verwacht dat het afzien zou zijn, dat sobere leven waarin ik maandelijks meer dan duizend euro overmaak naar de DUO. De beloning zou aan het einde komen, dacht ik, als mijn schuld verdwenen zou zijn. Welnee! Ik heb me in tijden niet zo goed gevoeld. Tuurlijk, soms baal ik ervan, maar ik heb een intens gevoel van vrijheid en dat is heerlijk.

Blij met de lessen die ik leerde bij het aflossen van mijn studieschuld

Makkelijk was het niet altijd, maar ik ben blij met de lessen die ik leerde tijdens het aflossen van mijn studieschuld. Nog dik twintigduizend euro te gaan, maar hey, dat komt nu vast ook wel goed.

Hoe mijn studieschuld eigenlijk zo hoog kwam? Nou, hij was ooit zelfs meer dan vijftigduizend euro. En dat kwam zo.

Krijg je nu ook zin om je studieschuld af te lossen? Doe met me mee! Begin met dit stappenplan.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

2 REACTIES

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.