Wat doe je na het winnen van de loterij, als er plots dertig miljoen euro op je bankrekening staat?
Die vraag stelde Dila Nurtas deze week op Twitter.
“Mijn studieschuld afbetalen en van de rest een weekendje naar Vlieland”, antwoordde Alex Philippa.
Loterij winnen? Studieschuld afbetalen!
Ik schoot enorm in de lach toen ik dat las. Ik snap ‘m wel, deze Philippa. Als ik mijn studieschuld af moet lossen van dertig miljoen euro dan blijft er ook niet veel over.
Althans, zo voelt het soms.
Mijn studieschuld is op dit moment, in december van 2019, nog 19.999,99 euro. Ooit was-ie 51.759 euro en 61 cent.
(Waarom zo veel? Nou, dat kwam zo.)
Begin 2019 begon ik met super fanatiek aflossen. Bijna een jaar ben ik daarmee bezig. En hoewel het me meevalt – sterker nog, het afbetalen is veel leuker dan ik had verwacht – duurt het toch best lang voor zo’n groot bedrag kleiner wordt.
Lachen en huilen tegelijkertijd
Die loterij-tweet van Dila Nurtas kreeg nog veel meer reacties. Het lezen van al die tweets maakte me herhaaldelijk aan het lachen. En tegelijkertijd werd ik er sip van.
Twee dingen vielen me op:
- Véél mensen willen na het winnen van de loterij hun studieschuld afbetalen
- Het voelt geruststellend dat ik niet de enige ben die hiermee worstelt
Een Twitter-draadje is natuurlijk geen wetenschappelijk onderzoek, maar de reacties laten wel zien dat menigeen gebukt gaat onder een studieschuld.
Kijk maar.
Studieschuld afbetalen, mooi huis kopen, een goed feest geven voor allen die mij lief zijn en op vakantie lijkt me een mooie start
— Sara Spruitenburg (@saartjuhhh87) December 19, 2019
Studieschuld afbetalen, mooi huis, feest, vakantie. Klinkt als een bijzonder goed plan. En in de goede volgorde ook. (Zo had ik het ook beter kunnen doen.)
Eindelijk ons huisje kopen, de studieschuld van vriendlief afbetalen en een hondje kopen en uiteindelijk een mooie trouwdag vieren! Verder heb ik niet zo veel wensen ☺️
— Bianca (@xBiancaa26) December 19, 2019
De studieschuld van vriendlief. Ja, zo kan het ook. Een flink deel van mijn schuld heb ik samen met mijn ex afbetaald. Het gaat wel sneller, als je twee inkomens hebt en samenwoont.
Studieschuld afbetalen
— Anna-Eva (@AnnaEva86) December 18, 2019
Appartement afbetalen
Deel wegzetten voor de kinderen
Huis kopen
Muziek studio bouwen
Huis van broer, zussen en ouders afbetalen
Op wereldreis
Alleen nog maar musiceren
Och, dit klinkt heerlijk allemaal. Niet dat ik kan musiceren, in het geheel niet, maar wat ik hier lees: vrijheid. Geen geldzorgen meer en vrijheid om te doen wat je wilt.
Onderzoek doen naar belegen om van het geld meer geld te maken zodat ik rijk blijf en gwn shit kan kopen. Also alle necessary shit als studieschuld. M’n tante terugbetalen voor m’n reis naar Japan en allemaal dat soort shit
— Sjuvon (@siobhandtas) December 18, 2019
Ach ja, reizen terwijl ik nog een studieschuld had. Dat deed ik ook volop. Niet slim. Wel leuk. Lees maar. (En ja, ik ben er nu wel mee gestopt. Eerst moet heel m’n studieschuld weg, daarna ga ik pas weer op reis.)
Toch nog maar weer een studie gaan doen (na 10 jaar studie die ik met diploma afronde), en eerder opgebouwde studieschuld aflossen. Een mooi vrijstaand huis kopen in Groningen voor mijn vriend en mij om in te wonen. Zorgen dat mijn familie financiële stabiliteit heeft.
— Miranda (@Evil_Knijntje) December 18, 2019
Wonen in Groningen, ja, dat is een goed idee. En wat ik herken: gloeiend rijk worden is niet nodig. Financiële stabiliteit wel. Geen zorgen, wel vrijheid, dat is mijn doel.
– Huis kopen in de binnenstad van Utrecht en een hutje ergens in de sneeuw
— achelois (@sundaystroll_) December 18, 2019
– Rijbewijs turbo cursus doen
– Studieschuld afbetalen
– Iets doen met gezondheidsongelijkheid
– Eigen koffietentje beginnen
– Huis in het buitenland voor moeder
– Huizen voor vriendinnen kopen
Vooruit, een huis in de binnenstad van Utrecht is ook geen slecht idee. De stad waar ik studeerde. Nog wel heimwee soms, hoe leuk Groningen ook is. En dat hutje in de sneeuw wil ik ook wel. ❄️☃️
Mijn studieschuld afbetalen.. Dan is het op denk ik ?.
— Manon (@man0niem) December 18, 2019
Hahaha. Same. Hartjes voor Manon. <3
Dila kreeg trouwens nog veel meer reacties van mensen die na het winnen van de loterij hun studieschuld willen afbetalen. Hier de volledige lijst.
(En heb je liever een wetenschappelijk verantwoord artikel in plaats van zo’n serie tweets? In dit verhaal vol CBS-cijfers laat ik zien hoeveel studieschuld normaal is.)
Meedoen aan de loterij is weggegooid geld
Voordat je naar de sigarenboer rent om een lot uit de loterij te kopen: doe het niet. Je verwachte waarde is negatief. De bazen van de loterijen verdienen aan mensen die loten kopen. Je studieschuld aflossen, sparen of beleggen is veel slimmer.
Tuurlijk, je hebt een minuscuul kleine kans om de loterij te winnen en dan kun je je studieschuld afbetalen. En dat vind je misschien een tof idee.
Mijn advies: negeer dat idee.
Dit verhaal van NEMO Kennislink legt goed uit waarom meedoen aan een loterij onverstandig is. Weggegooid geld, dat is het. (Het artikel is een oudje, uit 2005 maar liefst, maar dat geeft niets.)
En hier een (Engelstalig) artikel van Vox over de tien soorten mensen die meedoen aan de loterij. Het is lang en grappig verhaal, vol wiskunde en slechte tekeningen. Wat wil je nog meer. ?
Ben je nog niet overtuigd? Check deze video van Arjen Lubach.
Arjan Lubach had deze maand een hilarisch en kritisch item over de vele, vele loterijen in Nederland, en hoeveel de staat daar aan verdient. https://www.youtube.com/watch?v=2q68kkSNK4Y
Oh, tof, dat ga ik kijken! Kan er mooi bij. Dankjewel!