Hoe je het aflossen van je studieschuld kunt volhouden als je geen motivatie hebt

Een jonge vrouw met bril ligt futloos languit op een donkerblauwe bank (dit symboliseert precies hoe ik me voelde toen ik mijn studieschuld wilde aflossen maar geen motivatie had)
Je wilt je studieschuld aflossen maar je hebt geen motivatie. Foto: Adrian Swancar

Wat doe je als je wéét dat het verstandig is om je studieschuld sneller te gaan aflossen maar je geen motivatie hebt?

Kun je die motivatie ergens vandaan toveren?

En hoe belangrijk is motivatie eigenlijk? Kan het afbetalen misschien ook zonder dat je je gemotiveerd voelt? En hoe dan?

Kijk, motivatie is lekker

Dat je stuiterend van enthousiasme zin hebt om aan de slag te gaan. Dat je zo verrukt bezig bent dat je alles vergeet. Dat je plots enorme honger hebt en constateert dat het al tien uur ’s avonds is en dat je vergeten bent te eten.

Ik ken het, die flow. Dat alles moeiteloos gaat. En ik word er heel blij van.

Maar.

(Er zit natuurlijk een maar aan te komen, dat snap je.)

Motivatie is onbetrouwbaar

Allereerst, motivatie voel ik veel vaker voor iets als gamen — The Sims! — dan voor dingen als schoonmaken of het aflossen van mijn studieschuld.

Bovendien is motivatie onbetrouwbaar. Soms is het er. En soms is het er niet.

En als het er niet is, kan ik het niet zomaar oproepen.

Het aflossen van mijn studieschuld en (geen) motivatie

Als ik terugkijk naar het aflossen van mijn eigen studieschuld, dan speelde het (niet) hebben van motivatie best een grote rol.

Uiteindelijk was ik best gemotiveerd. Dan heb ik het over 2019 en 2020, de twee jaar waarin ik in totaal ruim dertigduizend euro naar DUO overmaakte.

Maar in de ruim tien jaar daarvoor voelde ik juist helemáál geen motivatie. Ik wist heus wel dat het slim was om iets aan mijn studieschuld te doen maar ik had geen enkele zin. Ik voelde me moedeloos.

En als ik destijds had gewacht op motivatie dan was mijn studieschuld ongetwijfeld nog steeds heel groot geweest.

Negatieve motivatie

Waarom ik uiteindelijk toch koos voor het extra snel aflossen van mijn studieschuld? Nou, omdat die studieschuld zo zwaar begon te voelen dat wél aflossen, hoe weinig zin ik daarin ook had, me op een gegeven moment fijner leek dan níet aflossen.

Een soort negatieve motivatie was het.

Ik wilde af van de stress. Af van het gevoel dat ik geen opties had. Af van het idee dat ik tot bijna mijn vijftigste aan DUO vast zou zitten.

En dat gevoel werd zo sterk dat ik besloot een superfanatiek aflosplan te maken.

Het werkte dus wel, die negatieve motivatie. Dat wil zeggen: ik kwam in actie. Het zorgde alleen niet voor een flow, daarvoor was het uitgangspunt te negatief.

En ja, zonder motivatie kan het ook

I know. Je hebt niet per se motivatie nodig om te beginnen. Het is fijn als het er is, sure, maar zonder kan ook.

Hoe je dat doet, beginnen met het aflossen van je studieschuld zonder motivatie?

Twee dingen kunnen je helpen: discipline en routines. Dat leerde ik van Annie Leroux, oftewel The LA Minimalist op Instagram. (Ze is heel tof en geeft ook veel tips over minimalisme.)

Discipline

Beginnen zonder zin, dat kan natuurlijk ook gewoon. Stel vast dat je geen zin hebt, negeer dat geen-zin-gevoel en zet een eerste stapje. En dan nog eentje. Enzovoorts. Lastig? Ja, beetje wel. Oefenen helpt. Veel koffie helpt ook.

Routines

Het mooie van routines is dat ze niet zoveel moeite kosten. Hoe beter een handeling of actie erin zit, hoe minder discipline en energie je nodig hebt om ermee door te gaan. Het gaat steeds meer automatisch. En dat werkt lekker.

En het mooie is: soms komt die motivatie dan alsnog

Soms hoef je maar een piepklein beetje werk zonder motivatie te verzetten en hup, de motivatie verschijnt alsnog.

Als je geen motivatie hebt om af te lossen, betekent dat niet dat je nooit motivatie zult krijgen. Kijk naar mij. Ik begon in 2019 zonder zin met fanatiek aflossen. Sterker nog, ik breidde me voor op twee jaar lang afzien.

Maar wat denk je?

Al snel raakte ik alsnog gemotiveerd. Mijn stress verdween, al in de eerste maand. Ik kreeg meer hoop en meer zelfvertrouwen. Ik ontdekte dat zuinig leven allemaal onverwachte voordelen had, en dat ik minimalisme heerlijk vind.

Meer motivatie voor het aflossen van je studieschuld — 5 tips

Hier nog vijf tips voor meer motivatie voor het aflossen van je studieschuld. Want hoewel het zonder motivatie ook heus kan, is dat wel een stuk lastiger. Bovendien is het gewoon heel lekker om in zo’n positieve flow te zitten.

Tip 1: Kies één doel tegelijk

Focus helpt nogal. Als je sneller wilt aflossen en vaker wilt koken en meer boeken wilt lezen en ook nog Japans wilt leren, tja, dan is je tijd zo op. Bovendien boek je minder vooruitgang als je zoveel dingen tegelijk probeert te doen.

Kies liever één groot doel tegelijkertijd. Richt daar voorlopig al je aandacht op. Zo haal je al snel een eerste succes. En dat geeft moed, let maar op. En loopt het op een gegeven moment lekker? Dan kan er een nieuw doel bij.

Tip 2: Maak er een positief verhaal van

Hoe ik eerst dacht: ik wilde van mijn studieschuld af omdat het me stress gaf. Ik voelde me rot. Ik schaamde me omdat mijn schuld zo hoog was. Ik voelde me schuldig. En hopeloos. Ik dacht dat ik klem zat. Ik was chagrijnig.

Hoe ik later dacht, en wat veel beter werkte: ik wilde van mijn studieschuld af omdat ik een mooie toekomst wilde opbouwen. Ik overwon mijn schaamte. Ik voelde me vrij. Ik kreeg meer zelfvertrouwen. Ik was hoopvol en optimistisch.

Tip 3: Los langzamer af

Misschien wil je te veel tegelijk en voel je je vervolgens naar als het niet zo snel gaat als je had gehoopt. Doe het gerust even wat rustiger aan. Geef jezelf wat tijd. Niet alles hoeft vandaag gefikst. Het komt goed, ook als je er langer over doet.

Voel je niet schuldig. Veroordeel jezelf niet. Leer jezelf kennen. Waar word je blij van? Wat hoop je te doen in je leven? Experimenteer. Rust. Slaap. Doe leuke dingen. Een groot doel bereiken is makkelijker als je lekkerder in je vel zit.

Tip 4: Los sneller af

Wat ook kan: misschien ga je juist te langzaam. Voor mij werkte het heel lekker om supersnel af te lossen. Dat betekende weliswaar héél sober leven maar het leverde veel op. Mijn studieschuld vloog omlaag en dat werkte behoorlijk motiverend.

En je hoeft niet meteen voor altijd te beslissen, hè? Experimenteer eens een maand. Leef een maand zo zuinig als je kunt. Maak wat je zo bespaart over als extra aflossing aan DUO. En kijk eens hoe dat voelt. Wie weet verrast het je.

Tip 5: Ga budgetteren

Budgetteren. Oftewel aan het begin van de maand bedenken wat je met je geld wilt doen, en vervolgens alles precies bijhouden. Dat voelt als veel werk, dacht ik eerst. En saai, dat ook nog eens. Geen zin in. Laat maar.

Maar! Oef, was I wrong. Tuurlijk, het kost een beetje tijd, al valt dat eigenlijk best mee. En het helpt enorm! Toen ik ermee begon, voelde het somehow alsof ik loonsverhoging kreeg (dat zit zo). Het zorgt voor overzicht, voor focus en voor rust in je hoofd.

Ik hoop dat dit helpt

Het klinkt soms zo simpel. Joh, begin gewoon, het maakt niet uit waar. Maar toch hè, ik weet nog precies hoe ik me vroeger voelde. Een klein stapje, ja, prachtig. Maar welk stapje dan? En hoe krijg ik dat voor elkaar als alles zwaar voelt?

Als je dat herkent, weet dan dat het beter kan worden. Zelfs na jaren en jaren gepruts met die studieschuld. Wat ik leerde: het helpt om erover te praten. Ja, ook als je dat eng vindt. Juist als je dat eng vindt. You can do this. ?

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.