‘Als ik mijn studieschuld extra snel ga aflossen, loop ik dan die eventuele compensatie voor het leenstelsel mis?’

Een vrouwelijke student zit in een hangmat en kijkt wat onzeker in de camera, misschien twijfelt ze of ze nog wel compensatie voor het leenstelsel krijgt als ze haar studieschuld extra snel gaat aflossen
Als je je studieschuld extra snel gaat aflossen, loop je dan die eventuele compensatie voor het leenstelsel mis? Foto: Kinga Cichewicz

Hoi Maaike,

Mijn studieschuld is iets meer dan 24.000 euro. Een flink bedrag dus. Ik ben in september vorig jaar afgestudeerd en in november begonnen met aflossen. Mijn doel is om dit jaar in november mijn laatste betaling aan DUO te doen.

Toch twijfel ik wel.

Stel dat de basisbeurs terugkeert en dat er een compensatie voor het leenstelsel komt voor mijn generatie studenten. Zou ik dan niet net buiten de boot vallen als ik mijn studieschuld al snel heb afgelost? Het lijkt dan immers net alsof ik dat geld makkelijk kon missen. (Niets is minder waar, bijna mijn volledige starterssalaris gaat eraan op, wat mede kan omdat ik weer thuis woon.)

Raad jij aan om echt zo snel af te lossen? Of is het beter om er iets langer over te doen, just in case?

Alvast bedankt,
Twijfelaar

***

Hoi Twijfelaar,

Allereerst: wat goed dat je nu al zo met je studieschuld bezig bent! Direct al fanatiek aflossen, weer thuis gaan wonen, damn. Ik wilde dat ik dit ook zo had aangepakt toen ik net afgestudeerd was, dat had me veel kopzorgen én veel geld gescheeld.

En dan, ik ben inderdaad voorstander van versneld aflossen. Ik denk dat dat enorm veel kan opleveren, zowel financieel als voor de rest van je leven.

Lees maar:

En doorgaans ben ik ook voorstander van het geld direct overmaken naar DUO. Dat is spannend, dat klopt. Je voelt je dan al snel blut. En dat is precies waarom het zo goed werkt. Zo blijft je gefocust, en dat is cruciaal als je snel van je schuld af wilt.

Maar.

Jep, er is een maar. Volgende week zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer en het leenstelsel is een van de thema’s waar veel over wordt gesproken. En gelukkig maar. Ik hoop van harte dat de veranderingen uit 2015 worden teruggedraaid. En ik hoop óók dat de huidige generatie studenten een compensatie voor het leenstelsel krijgt, zoals ik deze week nog in Trouw verkondigde.

En dat zou ook best kunnen gebeuren. Op de VVD na pleiten bijna alle partijen voor het afschaffen van het leenstelsel en veel politici willen bovendien een compensatieregeling voor de studenten van nu (zie hier).

Maar ja, of het leenstelsel inderdaad wordt afgeschaft? En of die compensatie er ook echt komt? Dat weet ik niet. Dat is afwachten.

Overigens lijkt het me logisch dat studenten die ervoor kiezen om hun studieschuld nu alvast te gaan aflossen straks nog steeds in aanmerking komen voor die eventuele compensatie voor het leenstelsel. Dat die compensatie er komt voor alle studenten die onder het leenstelsel hebben gestudeerd, ongeacht of ze geld hebben geleend bij DUO.

Maar goed, het lijkt mij ook logisch dat jongeren een goede voorlichting krijgen over de gevolgen van een studieschuld. En dat gebeurt ook nog altijd nauwelijks.

Kortom, wat ik logisch vind, zegt niet zoveel.

Daarom mijn advies voor dit moment: ga fijn door met zuinig leven, spaar zoveel geld bij elkaar als je kunt, en bewaar het nog even zelf. Gewoon, de komende maanden, tot er een regeerakkoord ligt en je weet wat de plannen van de nieuwe regering zijn. Dan kun je dan beslissen of je het geld al dan niet in één keer overmaakt naar DUO.

Tot slot, het zelf opzij zetten van het geld heeft twee nadelen:

  • Als het geld op je eigen rekening staat, voel je je al gauw rijker waardoor je je focus sneller kunt verliezen
  • En als het op je eigen rekening staat, geef je het gemakkelijker uit aan iets anders

Dus pas daarvoor op. Maar goed, als ik lees hoe gedreven je bent, dan vermoed ik dat dat risico voor jou niet zo groot is. Serieus hoor, je bent supergoed bezig.

Zet ‘m op!
Maaike

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.