Doelen zijn leuk, maar vergeet niet om je vooruitgang te vieren

De slingers kunnen wel weg (en vergeet vooral niet af en toe terug te blikken en je vooruitgang te vieren)
De slingers kunnen wel weg (en vergeet vooral niet af en toe terug te blikken en je vooruitgang te vieren).

Het is tijd om de slingers op te ruimen. Ze hangen er al dik een maand, sinds 6 november, de dag waarop ik veertig werd. Jep, veertig. Raar idee. De kans zit erin dat ik nu wel op de helft ben, zeg maar.

En het is voor mij toch al een tijd van terugblikken en vooruitkijken. Precies een jaar geleden stopte ik met mijn vaste baan als journalist. En bijna een jaar geleden loste ik het allerlaatste beetje van m’n studieschuld af.

Voor altijd van DUO af

Op 28 december 2020 was dat, ik weet de datum nog precies. Dik 1500 euro maakte ik toen naar DUO over, als ik het me goed herinner. En daarmee was m’n studieschuld, heel die 51.759 euro en 61 cent, eindelijk helemaal weg.

Het voelt nog altijd onwerkelijk, dat ik nu echt voor altijd helemaal van die schuld af ben. Dat ik nooit meer een deel van m’n geld naar DUO hoef te sturen. Dat alles wat ik nu verdien ook echt voor mij is.

Het idee dat ik eigenlijk al verder zou moeten zijn

Wat me opvalt, soms is het zo lastig om te zien hoe ver je bent gekomen. Heb je je doel behaald, dan duikt er ogenblikkelijk een nieuw doel op. En als je niet oppast, heb je eeuwig het gevoel een stuntelende beginner te zijn.

Twee jaar geleden droomde ik van een leven als ondernemer. Van m’n eigen tijd indelen, m’n eigen zin doen. En weet je? Ik sta er bijna nooit bij stil dat ik daar nu ben. Sterker nog, ik heb vaak het idee dat ik inmiddels verder zou moeten zijn.

Ga je vooruitgang vieren!

Zo veel geld verdien ik nog niet, denk ik dan. En zelfs toen ik vorige maand voor het eerst méér verdiende dan m’n oude salaris was m’n eerste gedachte: ja, dat lukt volgende maand heus niet nog ’n keer.

What the actual fuck, stop eens even! Kijk dan! Hier ben ik, aan het werk als ondernemer, ik doe precies wat ik zo graag wilde. En in november had ik ’n omzetrecord! Laat ik die vooruitgang vooral even vieren!

Dag slingers

En sure, meer geld verdienen is een mooi doel. Ga ik voor 2022 fijn mee aan de slag. Met doelen is niks mis natuurlijk. Maar af en toe even stilstaan en terugkijken en blij zijn met hoe ver je al bent gekomen, dat is minstens zo nuttig.

Anyway, m’n zoontje vindt ze zo leuk, die slingers, daarom hangen ze nog. Hij gooit z’n bal er steeds overheen. Maar goed, slingers weg, kerstboom erin. Vindt hij vast ook leuk, al hoop ik dat-ie z’n bal even laat liggen.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.