Hier een update over mijn bestaan als ondernemer (en nee, ik verdien nog niet zoveel geld)

Maaike Wind kijk glimlachend opzij naar een muur van bakstenen, op de achtergrond de Vismarkt in Groningen (ze geniet van haar bestaan als ondernemer, of van die bakstenen, dat kan ook)
Hier ben ik, volop aan het genieten van mijn bestaan als ondernemer. (Of van die bakstenen, dat kan ook.)

Zowaar, hier ben ik dan! Damn, al sinds het aflossen van het allerlaatste beetje van mijn studieschuld (hoera!) heb ik geen fatsoenlijke update over m’n bestaan als ondernemer meer gegeven.

Oftewel, het is hoog tijd.

Komt-ie!

Ondernemer zijn is heerlijk, ik ben mezelf aldoor opnieuw aan het uitvinden, ik ben veel aan het leren en ik word ZO BLIJ van mijn lege agenda en de zeeën aan tijd die ik zelf kan indelen. En dat is goed nieuws voor een introvert als ik. Heel heel goed nieuws. Hoe fijn ik het ook vond om journalist te zijn — en dat vond ik echt — het leverde me tegelijkertijd ook veel stress op.

En nee, ik verdien geen bakken met geld. Integendeel zelfs. Ik verdien nog helemaal niet zoveel. Soms een paar duizend euro per maand, dat is lekker. Soms slechts zo’n duizend euro per maand, en dat is te weinig. Ik leef dus nog net zo zuinig als ik deed toen ik aan het aflossen was. Dat heeft als voordeel dat ik nog ideeën zat heb voor dit blog. (Jep, je merkt het, ik ben nog altijd een optimist.)

Goed, niet genoeg geld dus. Deels komt dat omdat ik eigenwijs ben. Ik wil geen reclames op mijn blog. En ik wil ook geen affiliate marketing (waarbij ik iets aanprijs en dat ik dan geld verdien als jij via mijn link iets koopt). Ik word er niet blij van als ik geld verdien door mijn lezers op te zadelen met reclame. Minder kopen, dat is mijn boodschap. Beter voor je studieschuld en beter voor het klimaat.

En deels komt het gebrek aan inkomsten omdat ik nog veel te weinig aan het verkopen ben. En ik ben er ook nog helemaal niet goed in. Ik vind het best spannend om mijn trainingen aan te bieden (vooruit dan: hier zijn ze), ik was de laatste maanden bovendien veel te weinig aanwezig op Instagram (ik vind het daar leuk maar ik was ZO MOE), ik heb nog geen fatsoenlijke homepage bij m’n blog, et cetera, et cetera.

Dat is trouwens niet erg hoor. Ik vind het een mooie zoektocht en ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren. Sterker nog, een van de redenen dat ik ontslag nam, was juist omdát ik graag iets wil doen dat ik nog helemaal niet kan. Iets dat ik nog helemaal moet uitvinden. Heerlijk vind ik dat. Bovendien heb ik Cynthia Schultz van Structuurjunkie als coach en zij is steengoed in ondernemen. Komt goed dus.

Daarnaast heb ik geen haast. Ik merk aan alles: mijn doel is niet per se een groot bedrijf opzetten waar ik veel geld mee verdien. Nee, ik wil een fijn leven, ik wil rust, ik wil schrijven waar ik zin in heb, ik wil een lege agenda, ik wil vrijheid. Oftewel: ik wil een bedrijf neerzetten dat precies bij me past. En ik vind het helemaal niet erg als het een jaar of vijf duurt voordat ik daar ben.

En wat ook heel fijn is, doordat ik nu meer rust in mijn hoofd ervaar, heb ik ruimte voor allerlei nieuwe dingen. Ik ben voorzichtig begonnen met mediteren. Ik ben weer volop bezig met minimalisme (wel nog steeds de variant zonder regels uiteraard). Ik lees eindelijk weer boeken. Ik ben weer heerlijk verslaafd aan gamen, ik zit tot ’s avonds laat Stardew Valley en The Sims te spelen.

Oh, en dankzij The Fuck It Diet van Caroline Dooner ben ik bezig met intuïtief eten. Dat is een wereld op zich. In het kort: stop met diëten, stop met al die regels rondom eten in je hoofd, en ga eten waar je zin in hebt. Altijd. Voor de rest van je leven. (En ja, dan kom je waarschijnlijk juist aan, in ieder geval in het begin. Ik tenminste wel hehe. En ja, dat is eng. En ik voel aan alles dat het de moeite waard is.)

Zo, dat is dan eindelijk mijn update. Ga ik zo weer fijn gamen en chocola eten. Of op het balkon zitten en naar de bakstenen staren, dat kan ook. Maar eerst nog even: tell me, hoe gaat het met jou?

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

3 REACTIES

 1. Hé Maaike,

  Tof om te lezen hoe je zo dicht bij jezelf en wat je belangrijk vindt blijft, erg inspirerend dankjewel!

 2. Hoi, eindelijk weer een blog van jou! Ik zag het omdat je het aankondigde op instagram. Daarin schreef je ook dat je op je eigen account meer gaat delen over je leven. Graag!!!

  Letterlijk stond er: ‘meer over mijn leven als ondernemer, minimalist, introvert, Groninger, gamer etc.’

  Het is me als vaste volger al vaker opgevallen dat je over jezelf schrijft alsof je volgeplakt bent met etiketjes. Terwijl dat helemaal niet het beeld is, dat ik van je heb. Je past niet onder een etiketje en maakt verder ook niet de indruk dat je dat wilt.

  Toch noem je ze heel vaak en verklaar je ook dingen ‘via’ je etiketjes. Bijv. ‘Ik vind het moeilijk om op de markt te kopen omdat ik een introvert ben.’ Waarom niet een punt achter kopen? Daarmee is toch voldoende gezegd?

  Ik ben benieuwd naar je antwoord, want je schrijft bijna nooit iets zonder reden, dus dat zal ook wel voor die etiketjes gelden.

  Groetjes, andere Maaike

 3. Hee Maaike! Wat een leuk verhaal! Waarom was je steeds zo moe? En waarom stelde je zulke hoge eisen aan jezelf? En hoe gaat het intuïtief eten? Was ik wel benieuwd naar!
  Ik heb inmiddels ook bijna m’n studieschuld afgelost, geeft een heel vrij gevoel…! Fijn weekend en geniet van de rust!

  Groetjes Vera

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.