Ja, je kent ze wel.
Die lyrische verhalen over YNAB.
Van die fanatiekelingen die bezweren dat You Need A Budget niet alleen hun financiële situatie maar ook heel hun leven heeft verbeterd.
Maar ja. Jij twijfelt.
Het oogt duur en ingewikkeld, dat YNAB. Sterker nog: heel de dag vergaderen via Zoom klinkt aantrekkelijker dan al je uitgaven bijhouden in een app.
YNAB: 7 redenen om te twijfelen
Allereerst: I get it. Toen ik in 2017 voor het eerst over YNAB hoorde, begon ik keihard te lachen. Betalen voor een app terwijl ik juist wilde bespáren? Wat een bespottelijk idee.
Ondanks mijn twijfels gaf ik YNAB een half jaar later toch een kans. En ja hoor: mijn financiële situatie verbeterde sindsdien enorm, en de rest van mijn leven zowaar ook.
Voor iedereen die over YNAB aan het twijfelen is, zet ik hieronder de tegenargumenten die ik vaak hoor op een rij. Met mijn commentaar, uiteraard. Enjoy.
Twijfel #1: Het kost geld
Jep, YNAB kost geld. Per jaar 84 dollar, oftewel een euro of 75. En het voelt natuurlijk wat gek, om je financiële avontuur te beginnen met het doen van een aankoop. Geld uitgeven, is dat niet juist waar het aldoor misgaat?
In tegenstelling tot een paar nieuwe laarzen is het aanschaffen van You Need A Budget een investering. Als je de software gebruikt, levert het je geld op. Serieus: die 75 euro heb je waarschijnlijk binnen een maand al terugverdiend, zo goed werkt het.
Twijfel #2: Het is ingewikkeld
Toegegeven: die eerste paar maanden snapte ik weinig van YNAB. Ik had geen idee hoeveel geld ik in welk potje moest stoppen, ik bleef maar prutsen met het toevoegen en verwijderen van categorieën, en ik struikelde over al die gekke termen.
Godzijdank gaf ik het niet op. Want wat gebeurde er? Langzamerhand ontdekte ik hoe het kwam waarom ik altijd blut was. Waar mijn geld ongemerkt naar toe ging. Dat ik maandelijks maar liefst 400 euro aan boodschappen uitgaf, zonder dat ik het doorhad.
Ik kreeg er lol in. Ik werd steeds blijer als ik salaris kreeg. Niet omdat ik dan dingen kon kopen, nee, omdat ik dan met YNAB weer geld in al mijn potjes kon stoppen. Dat ik mijn studieschuld omlaag kon zien gaan. Aflossen werd een feestje, elke maand weer. Hoera!
Twijfel #3: Het is veel werk om alles in te voeren
YNAB is een Amerikaans bedrijf dat vooral samenwerkt met Amerikaanse banken. Heb je een Amerikaanse bankrekening, dan kun je je ‘m koppelen aan YNAB. Je uitgaven stromen dan automatisch binnen. Met een Nederlandse bankrekening kan dat niet.
Shit, dacht ik eerst. Dan moet ik elke betaling handmatig invoeren. Pff. Wat blijkt? Het kost niet veel tijd. Twee uur per maand, hooguit. En het blijkt een voordeel te zijn: elke betaling die ik doe, kom ik nog eens onder ogen. Ik zie zo precies wat mijn valkuilen zijn.
Twijfel #4: Ik ga dat toch nooit volhouden
Ah, ja, het volhouden. Ik wist zeker dat mij dat niet zou lukken. Ik kan super enthousiast zijn, zeker, maar doorgaans duurt dat niet lang. Ik ben snel verveeld. Dus zo’n nieuwe app, met mooie plaatjes, daar zou ik natuurlijk zo op uitgekeken zijn.
Niet dus. Tuurlijk, de app is minder sexy dan ik ‘m in het begin vond. Maar mijn stress is weg. Mijn onzekerheid ook. Ik maak me geen zorgen meer over geld. Nooit meer. Ik maak weer plannen voor de toekomst. En dat maakt dat ik niet eens aan opgeven dénk.
Twijfel #5: Budgetteren gaat toch prima in Excel
Verrek, bij dit argument twijfel ik zelf. Wil je je schuld snel aflossen, dan heb je een budget nodig, daar ben ik van overtuigd. Maar moet het per se met YNAB? Wat als iemand een budget maakt in Excel en dat bovendien nog weet vol te houden ook?
Weet je, met Excel kan het ook. Je zou YNAB zelfs in zijn geheel kunnen nabouwen in Excel. Dat is omslachtig en minder mooi, maar het kan. En toch: als je ook maar een pietsie ontevreden bent over je aflos-tempo geef YNAB dan vooral een kans.
Twijfel #6: Ik heb geen geld dus er valt niks te budgetteren
Aaargh, ik snap je. Toen ik in 2017 met YNAB begon, stond ik zo’n duizend euro rood. Ik wil zó graag geld in al mijn net aangemaakte potjes stoppen. En ik moest maar liefst twéé salarissen wachten voordat ik ook maar een cent te verdelen had.
Je weet het natuurlijk zelf ook best: jij hebt YNAB harder nodig dan wie dan ook. Ter aanmoediging: dankzij YNAB was ik na twee maanden uit de rode cijfers. En ik heb sindsdien nooit meer rood gestaan. Ik heb de optie zelfs uitgeschakeld. Never again.
Twijfel #7: Ik heb helemaal geen budget nodig
Je hebt wel iets beters te doen met je leven dan getallen invullen en naar de hoogte van je studieschuld kijken, toch? Tuurlijk. Liever ga je winkelen met je moeder, uit eten met vriendinnen of op vakantie met je kinderen. Begrijp ik best.
Bedenk even: heb je het financieel goed voor elkaar? Kun je je leven leiden zoals je graag wilt? Word je vrolijk van je banksaldo? Zo ja, dan zal je mij niet horen. Maar knaagt er nu toch iets? Trust me, die naam is niet willekeurig: You Need A Budget.
Maar Maaike, ik wil echt niet, ik kan mijn studieschuld toch ook best aflossen zonder YNAB?
Ja hoor. Tuurlijk. Kijk, ik ben dolenthousiast over YNAB. Zonder You Need A Budget was het me nooit zo snel gelukt om af te lossen. Dus ja, ik adviseer het iedereen.
Maar als ik je één ding kan leren, dan is het dit: neem de controle over je financiën zelf in handen. Jij bent de baas. Niet de hypotheekadviseur, niet die oom die alles altijd beter denkt te weten, niet ik. Jij hebt het voor het zeggen. En je kunt doen wat je wilt.
***
Dit is het tweede deel van een serie verhalen over YNAB.
- Deel I: YNAB voor beginners: zo hou ik mijn budget bij
- Deel III: Kun je YNAB gebruiken zonder creditcard? (En meer veelgestelde vragen over YNAB)
En is er nog een andere reden waarom je blijft twijfelen over YNAB? Laat hieronder een berichtje achter en ik zet ‘m er alsnog bij. ?
Haha, weet je zeker dat je geen affiliatie aan moet gaan met YNAB? Je ben echt overtuigend!
je zou een referal link neer moeten zetten bij je ynab artikelen, mensen die zich via jouw link aanmelden en lid worden, leveren je een gratis maand op!!
Hoi! Ja, ik doe dit expres niet. Ik wil onafhankelijk blijven. Als ik hier enorm enthousiast loop te doen maar jullie weten dat ik geld krijg voor elke aanmelding, ja, wat is mijn enthousiasme dan nog waard? Dan ga je misschien twijfelen of ik er echt zo blij mee ben of dat ik overdrijf voor het geld. En dat wil ik niet. Maar fijn dat ik overtuigend ben. 🙂
Respect ! 🙂
Klinkt goed. Maar hoe zit het met privacy?
Ja, als je YNAB gebruikt worden je gegevens door YNAB opgeslagen. Ik heb zelf wel vertrouwen in het bedrijf. En ik link mijn bank er niet aan dus ik geen YNAB geen toegang tot mijn bankrekening. Sterker nog: ik vertrouw YNAB meer dan dat ik banken vertrouw. Maar goed, je slaat wel je betalingen ergens op. Of je dat wilt, moet je natuurlijk zelf bepalen. Zie hier trouwens de privacy policy van YNAB. https://www.youneedabudget.com/privacy-policy/
Ik word steeds gelukkiger van YNAB. Nu nog structureel tijd vrijmaken om de boel bij te houden 😉
In het begin deed ik het soms meerdere keren per dag. Hup, direct na een betaling inloggen en ‘m invoeren. Nu doe ik ’t minder vaak. Soms elke week, soms alleen als ik salaris krijg. (Ik dacht dat het dan veel werk zou zijn, maar dat valt reuze mee. Hooguit een of twee uur. Het scheelt dat ik minder koop haha, dan is het invoeren ook niet zoveel werk.)
Je hebt mij eerder al overtuigd 🙂 Ik ben net begonnen met de gratis trial en ben zeer benieuwd!
Ah, tof! 🙂
Ik ben fan. En mijn trial is nog niet eens voorbij.
🙂
Je had me al eerder overtuigd en ik ben groot fan van YNAB! Ik begrijp nog niet alles van de app, maar als een bedrag in het rood staat betekent dat niet veel goeds ?
Toegegeven ik pas regel drie geregeld toe, maar nu wel met geld dat al op mijn rekening staat!
Haha, lekker bezig! En nee, alles moet fijn groen zijn. (In het begin was bij mij alles rood haha, het duurde maanden voordat het een beetje groen werd.)
Ik ben je website pas kortgeleden tegengekomen, maar raakte al snel nieuwsgierig naar YNAB door je enthousiaste verhalen (en de verhalen van anderen die vollop op internet te lezen zijn). Heb sinds een kleine week het programma op proef en ik ben helemaal om. Fantastisch programma. Het geeft me rust te weten wat er met mijn geld gebeurt. Met andere budgetteer methoden is me dat tot nu toe nog niet gelukt. Ik ga zeker dit programma aanschaffen zodra de 34 dagen om zijn. Heb jij toevallig een referral link die je wilt delen?
Hey, wat leuk! Ik hoop dat je YNAB vol blijft houden. En nee, ik doe niet mee aan het referral programma. Ik blijf graag onafhankelijk, dan is mijn enthousiaste aanprijzing extra veel waard.
Ik ben ook groot fan! In het begin was ik wel eens de draad kwijt. Mij hielp het dan om het simpel te houden; eerst maar eens inkomsten en uitgaven in YNAB bijhouden. En om te bedenken dat sommige dingen (weten hoeveel grote uitgaven per jaar kosten) later pas duidelijk zouden worden.
Wat minder vaak genoemd, maar ook heel geweldig wat mij betreft: geld uitgeven zonder schuldgevoel! Als ik probeer te besparen ga ik me schuldig voelen over elke aankoop. YNAB helpt om gewoon te genieten van dat waar ik geld voor apart gezet heb.
Oh, ja, dat is een goeie! Het geeft zoveel rust als je weet dat je rekeningen kunnen worden betaald. En als je daarnaast dan een potje maakt voor leuke dingen, dan kun je dat geld zo heerlijk zorgeloos uitgeven. Hoera!
Gratis alternatief: https://www.firefly-iii.org/
Hey, dat ken ik niet. Gebruik je het zelf? Wat is je ervaring?
Ik ben het eens met Marlies. Inderdaad geen schuldgevoel meer. Je weet immers dat het geld in je budget echt gebruikt kan worden voor dat specifieke doel.
Ja, lekker is dat hè.
Ook ik heb mijn proefperiode van YNAB erop zitten. Dankzij jouw tip mee begonnen en ik wil dit zeker volhouden, ook al is het nog even zoeken naar het goeie moment in de week/maand om alles bij te houden. Absoluut een aanrader!
Ik realiseer me dat het wat fanatiek over kan komen, maar het kost me nu echt geen moeite: ik voer elke aankoop bij thuiskomst of anders aan het eind van de dag in. Het leukste deel van de boodschappen opruimen. Zodoende weet ik vooraf ruwweg of er ergens geld voor staat. En als dat er niet is maar ik wil iets toch kopen, kan ik het vooraf uit een potje halen dat minder belangrijk is. Dat is het mooiste deel, de keuzes die het bewust maakt. Zoals Maaike ook schreef.
Ja, experimenteer gerust een beetje hoor! In het begin deed ik het ook bijna dagelijks. Inmiddels doe ik het minder vaak. Het wordt wat saaier, zeker omdat ik toch bijna alles wat ik overhoud naar DUO stuur. Dan is het geld verdelen over mijn potjes iets minder spannend haha.
Zin in deel III
Oh, haha, ik zal eens opschieten. ?