Vergeet de regels, alles kan. Deze 9 lessen leerde ik door een jaar te bloggen

Maaike Wind kijkt lachend omlaag, ietwat verlegen, overweldigd door hoe leuk ze het vindt om (inmiddels alweer een jaar) te bloggen
Alweer een jaar ben ik aan het bloggen (en ik vind het overweldigend leuk). Foto: Liselotte Schüren

Al een jaar lang ben ik elke week aan het bloggen over het aflossen van mijn studieschuld. Over de fouten die ik maakte bijvoorbeeld, en over mijn bespaartips en mijn maandbudget.

Tot mijn verbazing groeide Fuck Die Studieschuld binnen dat jaar uit tot een bedrijf en besloot ik mijn vaste baan bij Dagblad van het Noorden vrijwillig op te zeggen om fulltime te gaan bloggen.

Het is tijd voor een terugblik.

Hier negen lessen die ik leerde door een jaar te bloggen.

1. Bloggen is nog véél leuker dan ik al dacht

Kijk, dat bloggen bij mij zou passen, had ik wel verwacht toen ik in oktober 2019 met Fuck Die Studieschuld begon. Ik hou van schrijven, ik ben een nerd en als introvert zit ik graag in m’n eigen huis achter m’n laptop.

Maar, maar.

Bloggen blijkt nog om veel meer redenen waardevol. Het daagt me uit, het zet me aan het denken en het leert me allemaal nieuwe dingen. Een site bouwen, hoe ik de privacy van lezers kan beschermen, en hoe ik m’n akelige perfectionisme kan bestrijden.

2. Het internet biedt je de kans om precies te doen wat je zelf wilt

Ja, ja, het internet is soms verschrikkelijk. I know. (Check de uitleg van Arjen Lubach over hoe het vertrouwen in de wetenschap, de media en de overheid achteruit dendert door de algoritmes van digitale grootmachten als YouTube en Facebook.)

Tegelijkertijd biedt het internet je de kans om precies te doen wat je wilt. Kies een onderwerp waar je niet over uitgesproken raakt, deel je kennis en enthousiasme op een blog, groei uit tot deskundige en bouw een bedrijf dat precies bij je past.

Met een laptop, een internetverbinding en enige vasthoudendheid kun je geld verdienen door te praten over de dingen waar je toch al graag over praat. Je kunt uit het niets iets prachtigs maken, en dat is heerlijk.

En tuurlijk, niet iedereen zal kunnen rondkomen van ’n blog en vaak zal het ook wel even duren voordat zoiets lukt. (Mijn eigen blogonderneming staat ook nog volop in de steigers en m’n maandelijkse inkomen is rocky at best.)

Maar laat dat je niet ontmoedigen. Het is nagenoeg gratis om een blog te beginnen en als je maar gemotiveerd bent kun je in een paar verloren uurtjes per week een heel eind komen. Bovendien: je hebt geen haast.

3. Het werkt goed als je laat zien wie je bent

Het is zo’n onhandig advies, dat je jezelf moet zijn op het internet. Tenminste, ik kon er eerst niks mee. Mezelf zijn, wat betekent dat dan? En hoe zorg ik dat anderen mijn werkelijke zelf zien? En sowieso, wie bén ik eigenlijk?

Zo moet het dus niet.

Wat beter werkt: stop met piekeren over hoe je op anderen overkomt. Schrijf zoals je praat tegen een vriendin. Spreek in de camera zoals je praat tegen een vriendin. Maak je niet druk om de rest. That’s it.

Nog zoiets: je hoeft niet op iemand anders te lijken om succes te hebben. Tuurlijk, laat je gerust inspireren door je favoriete bloggers.

Hier heb je mijn favorieten:

Maar: te veel kopiëren levert nietszeggende verhalen op. Het werkt niet als je niet je eigen verhaal vertelt. Lezers merken dat. Dus: wees jezelf. Laat jezelf zien. En ja, dat is eng. Het is ook waardevol. Het is een kans om te groeien.

(De verhalen die ik het engst vind om te delen, leveren trouwens vaak de meeste reacties op. Deze bijvoorbeeld.)

Jezelf zijn kan dus echt. Sterker nog, het is de beste manier om ook op de lange termijn plezier aan het bloggen te beleven. En jep, als je meer van jezelf laat zien, stoot je ook mensen af. Geeft niks. Voor hen schrijf je niet.

4. Kritiek hoort erbij (en is bovendien zo erg nog niet)

Ach, ja, kritiek. Ik zag er tegenop als een kuikentje tegen het onweer. Maar het bleek lang niet zo erg als ik had gedacht. Het is als met het aflossen van je studieschuld, er zitten allerlei onverwachte voordelen aan.

Omgaan met kritiek is een mooie oefening in het je niet aantrekken wat anderen van je denken. Het is een kans om te groeien en te leren. Is de kritiek terecht? Dan zet je recht wat je verkeerd hebt gedaan. Is het niet terecht? Dan fuck dat.

Wil je beter tegen kritiek kunnen? Doe dan je best om niet blij te worden van complimenten. Focus op dat je zelf tevreden bent met je werk. Zowel kritiek als lofgetrompetter leiden maar af.

5. Sowieso: boundaries

Jouw blog, jouw regels. Jij bent de baas. Jij bepaalt waar je grenzen liggen. Jij beslist wat je deelt, en wat niet. En die keuzes hoef je niet te verdedigen, ook niet als iemand je er naar vraagt. Mag wel, als je dat graag wilt, maar het hoeft niet.

6. Bloggen hoeft niet elke dag (en posten op Instagram ook niet)

Snel groeien, strategisch werken, ik had het helemaal uitgedacht. Ik begon met één blog post per week en wilde dat aantal in rap tempo laten uitgroeien tot drie, vijf, zeg het maar. Instagram? Elke dag, uiteraard. Met video’s, mooie graphics, alles.

Boy, wat was ik ongelukkig.

Het was te veel. In elk geval voor mij, en vast ook voor menig lezer.

Ik gooide mijn strategie in de prullenbak. Eén blog post per week is prima. En Instagram? Hooguit drie keer per week, en alleen als ik zin heb.

Wat ik ontdekte: bloggen kan met mate. Kijk, zou ik harder groeien als ik vaker verhalen zou schrijven? Wellicht. Maar lukt het mij in de praktijk om drie keer per week een blog post te schrijven waar ik tevreden over ben? Nope. Nou dan.

7. Sterker nog, helemaal niks hoeft

Sowieso, niks hoeft! Helemaal niks! Dit vind ik het allerallerfijnste aan bloggen. Je kunt heerlijk eigenwijs doen wat je zelf wilt. Zo heb ik een hekel aan advertenties en affiliate marketing. Doe ik dus niet aan. Loop ik zo wat geld mis? Ja. Nou en.

Nog zoiets: ik vind privacy belangrijk. De eerste maanden gebruikte ik Google Analytics om de bezoekersstatistieken van te meten. Maar het zat me niet lekker. Google meet en bewaart alles. Dus, hoppa, Google Analytics eruit. (Ik gebruik nu Fathom.)

Hetzelfde geldt voor alle manieren om je blog te promoten. Een nieuwsbrief, Pinterest, LinkedIn, Twitter, TikTok, YouTube, een gratis e-book, SEO, argh! Maar: niet alles hoeft tegelijk. Kies iets dat je ligt en zorg dat dat goed loopt. Daarna zie je verder. (Of niet.)

Kortom, doe precies wat je wilt. Bloggen in het Engels? Anoniem? Elke maand een post? Geen zin in SEO? Wil je nooitnooitnooit op video? Alleen een nieuwsbrief? Juist helemaal geen nieuwsbrief? Goed. Het is allemaal goed.

8. Dus: vergeet de regels en vertel je verhaal, dáár gaat het om

Fuck de statistieken, fuck Pinterest, fuck wat goed scoort, fuck alles. Je blog is een plek om je verhaal te delen. Je ervaringen, je waarheid. Vertel waar je vol van zit, wat je belangrijk vindt en wat je graag met de wereld wilt delen.

Toen ik na jaren van schaamte en frustraties besloot mijn studieschuld vliegensvlug af te gaan lossen, zette ik me schrap voor twee jaar afzien. Twee jaar doorzetten en dan, dán, zou ik vrij zijn. Wat bleek? Aflossen is véél leuker dan ik had verwacht.

Toen dacht ik: damn. Dit moeten mensen weten. Ik zal toch niet de enige zijn die zo onder een studieschuld gebukt gaat. Die denkt dat aflossen verschrikkelijk is. En die tot haar eigen verbazing juist blij wordt van het fanatiek aanpakken van die schuld.

Dat is mijn verhaal.

En dat verhaal wilde ik delen.

Dáár gaat het om.

En dat vergeet je soms in al het content-marketing-geweld, schrijft Ash Ambirge in een hartstochtelijk betoog op haar blog The Middle Finger Project. En dat is zonde. Daarom: trust your gut, experimenteer, focus op wat je leuk en waardevol vindt.

9. Er zijn zo veel toffe mensen

Wat me overweldigde: ook al ben ik nog maar een jaar aan het bloggen, ik ben al zo veel toffe mensen tegenkomen. Ik bouwde digitale vriendschappen op met Cynthia, Emma, Kiki, Kitty en Sandra. (Klik voor hun blogs, ze zijn stuk voor stuk de moeite waard.)

Dankzij het internet maakt het bovendien niet eens uit waar ze wonen ook. Zo leerde ik Cally kennen, een bijzonder sympathieke financieel coach uit San Diego. We videobellen sindsdien geregeld en delen onze belevenissen.

En dan heb ik het nog niet eens over alle studieschuldbezitters. Mijn inboxen stromen over van alle mailtjes, berichtjes en DM’s. Steunbetuigingen, herkenning, aflostips, mislukkingen, van alles delen we. We zijn niet alleen, en dat is goed om te weten.

En nu jij

Dus: als het kriebelt, als je wilt maar het spannend vindt, als je wilt maar weinig tijd hebt, als je wilt maar Instagram haat, als je wilt maar wat-dan-ook: go for it. Schrijf. Film. Deel je verhaal. Bloggen is geweldig.

En heb je al een blog? Let me know! Deel ‘m hieronder in een berichtje. Ik kom graag even digitaal op bezoek.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

6 REACTIES

  1. “Kies iets dat je ligt en zorg dat dat goed loopt. Daarna zie je verder. (Of niet.)” heel erg waar Maaike. Ik wist niet dat je ook al wijze marketingtips gaf :~) Van alle markten thuis jij en bomvol ervaringstips en wijsheden dit stuk.
    Mooi en herkenbaar blog, vooral punt 9 ;~)

  2. Mooi verhaal over hoe en wat .

    Ik keek naar Fanthom en dat begint met $14 per maand.
    Heb je ook nog naar andere gekend die een ‘free start plan’ o.i.d. hebben?

    Hoe heb jij je blog technisch opgezet: hosting, editor e.d.?

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.