Waarom het me soms niet lukt om te sparen (ook mij niet, nee)

Een spaarpot in de vorm van een eenhoorn met een paar centen ervoor (soms lukt sparen niet)
Wat als sparen niet lukt? Foto: Annie Spratt

Je zou misschien denken dat het mij altijd lukt om te sparen. Dat ik inmiddels, na het aflossen van mijn enorme studieschuld, supergoed ben met geld. Oftewel, dat ik altijd slimme keuzes maak en verstandige dingen doe.

Is niet zo hoor.

Niet altijd. Zo lukte het me begin vorig jaar juist helemaal níet om te sparen.

Dat kwam zo

Het laatste beetje van mijn studieschuld loste ik af op 28 december 2020. Eindelijk was ik verlost van die akelige schuld die ooit maar liefst 51.759 euro en 61 cent was. En ik deed ook nog iets anders: ik nam ontslag en maakte van dit blog mijn bedrijf.

Financieel betekende dat twee dingen:

 • Ik was heerlijk schuldenvrij en hoefde niet meer af te lossen
 • Mijn inkomen kelderde flink, en varieerde bovendien ineens nogal

Dat laatste kwam niet onverwacht hoor, daar had ik rekening mee gehouden. Liefst was ik al jaren eerder voor mezelf begonnen, dat was ’n grote droom, maar vanwege die studieschuld durfde ik niet. Te veel risico, zo’n bestaan als ondernemer met ook nog een flinke schuld. Maar vorig jaar, bijna helemaal schuldenvrij, durfde ik wel.

Mijn plan: sparen zodat ik kon beleggen

Geld sparen en dat vervolgens beleggen, dat was begin 2021 m’n plan. Liefst vijfhonderd euro per maand, lekker voor m’n pensioen. Maar goed, zo veel geld zat er voorlopig nog niet in, dat wist ik. Eerst maar eens meer geld verdienen.

En dus belegde ik nog even niks.

Soms verdiende ik net genoeg om m’n rekeningen te kunnen betalen. En in sommige maanden verdiende ik iets meer dan dat. En in die goede maanden bewaarde ik mijn geld voor de vaste lasten van de maand erop. Beleggen? Nah, nog maar even niet.

Toen had ik een meevaller

Zowaar, in juni kreeg ik van de Belastingdienst meerdere duizenden euro’s terug. Ha, dacht ik, nu gaat het me eindelijk lukken om te sparen en te beleggen.

En dat was ook zo.

Ik opende een beleggingsrekening bij de ASN Bank en kocht voor tweeduizend euro aandelen van het ASN Duurzaam Aandelenfonds. Yes, ik was begonnen, concludeerde ik opgelucht. Het voelde lekker en veelbelovend.

En daarna ging het mis

Kijk, het is natuurlijk heel fijn dat ik tweeduizend euro kon investeren. Daar ben ik me zeker van bewust. Alleen: het voelde zó fijn dat ik heel de zomer van 2021 het gevoel had dat ik financieel supergoed bezig was.

En al die maanden spaarde ik niks.

Het lukte niet, dat sparen. Dat had ik eerst niet eens in de gaten. Ik was veel te trots en veel te blij. Zag mij dan, Maaike de belegger. Ha! Here I come! Vooruitgang! Succes! En ondertussen maakte ik m’n geld elke maand helemaal op.

M’n boodschappen werden steeds iets duurder. Ik kocht extra uitbreidingssets van The Sims 4. En ik had bovendien het idee dat ik goed bezig was. M’n inkomen varieerde weliswaar nog steeds, maar ging langzamerhand wel iets omhoog. Tof, toch?

Langzaam begon te knagen: waarom lukte sparen niet?

Het najaar arriveerde. In oktober verdiende ik niet zo veel. In november wel, toen verdiende ik voor het eerst meer dan m’n oude salaris. En daar was ik blij mee, heus waar, maar toch zat het me niet helemaal lekker. Er knaagde iets.

Ik realiseerde me: ik wil mijn doelen halen, ik wil sparen, ik wil beleggen. En dat wil ik niet alleen in een goede maand, nee, dat wil ik elke maand. En toen pas drong het tot me door: dat kán natuurlijk ook gewoon.

Want waarom wacht ik met sparen en beleggen tot ik een maand heb waarin ik veel geld verdien? En waarom geef ik in de slappere maanden toch best veel geld uit aan boodschappen en games?

Dat doe ik niet omdat ik dat per se wil. Nee, het gebeurt gewoon.

Zo lukt sparen me wél

Toen ik dat alles eenmaal goed doorhad, wist ik wat me te doen stond. Ik wilde sparen en beleggen en dus moest ik daar gewoon mee beginnen. Niet pas na een financieel goede maand, nee, altijd. Na elke maand.

Eigenlijk moest ik gewoon precies weer gaan doen wat ik deed tijdens het fanatiek aflossen van mijn studieschuld. Een doel kiezen, focussen op minimalisme, het leuk maken, et cetera. Al die tactieken die ik de afgelopen jaren had geleerd, kon ik ook nu prima inzetten. Ik wist best hoe het moest, ik dééd het alleen even niet.

Dit is sindsdien m’n strategie:

 • Ik denk goed na over waaróm ik precies wil sparen
 • Oftewel: ik zorg dat ik heel blij word van m’n spaardoelen
 • Dat maakt het makkelijker om zuiniger te leven
 • Ik maak er bovendien een spelletje van, alles lekker luchtig en simpel
 • Ik doe m’n best om extra geld te verdienen (zonder dat het te veel tijd kost)
 • En ik ben dankbaar voor alles wat ik nu al heb

En wat ik de afgelopen maanden heb gemerkt: sparen lukt me wel! Altijd, elke maand, ook als ik weinig verdien! Soms gaat het met honderden euro’s tegelijk. Dat lukte in december. En in januari verdiende ik niet zo veel. Maar: ik spaarde alsnog. Vijf euro.

Vijf euro schiet niet op, zeg je?

Jawel hoor, zeker schiet dat wel op. Sure, vijf euro per maand is niet veel. Dat wordt een karig pensioen, als ik zo doorga. Maar: die vijf euro per maand is wel degelijk belangrijk. Sterker nog, die vijf euro per maand is cruciaal.

Door die vijf euro verander ik van iemand die graag sparen wíl in iemand die daadwerkelijk aan het sparen ís. Elke maand opnieuw. En dat zorgt ervoor dat ik plots met een veel vrolijkere bril naar alles kijk.

 • Het maakt dat ik het leuk vind om goedkopere boodschappen te kopen
 • Het zorgt ervoor dat ik zin heb om dingen op Marktplaats te zetten (hier m’n tips)
 • En voor ik het weet is die vijf euro veranderd in vijftien euro, of zelfs vijftig

Gewoon beginnen dus, waar je ook bent, en hoe klein je eerste stappen ook zijn. Want vergis je niet, die eerste piepkleine stapjes kunnen alles veranderen.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.